StoryEditorOCM

Islam i Zapad su medvjed i kit, dva različita svijeta

1. veljače 2021. - 12:00

Kako zbog COVID-a mnoge važne i zabrinjavajuće vijesti padaju u zapećak, čudna borba protiv terorizma i separatizma u Europi svakako je vrijedna pozornosti. Poznato je da je austrijski kancelar Kurz u tom smislu zatvorio sedam džamija koje su širile i poticale na teror, dao šus u guz oko šezdesetorici imama, a službe i propovijedi u džamijama moraju biti na njemačkom. Takva Kurzova odluka je bila razumna, jer govoriti na turskom ili arapskom otežava kontrolu poruka koju pojedini imami šalju, a izvor su zlosilja i radikalizacije muslimana u Austriji i Europi.

Na udaru islamista bile se i mnoge kršćanske crkve i sinagoge, a vjernike su doslovno klali i ubijali tijekom molitve, pa su francuski biskupi, zemlji u kojoj je kršćanstvo već ogromna manjina, zavapili: "Zaštitite nas barem u crkvama." I onda se ovih dana počeo događati perverzan proces. Neke europske države, u ime borbe protiv islamizma i islamskog separatizma o kojem govori Macron, stavit će u isti koš kršćanske crkve i propovijedi i propovijedi u džamijama, koje bi trebala kontrolirati država i koje moraju biti na službenom jeziku zemlje. Dakle, i integrirani, kršćani Europljani, koji su gradili ovu kulturu, bit će, ako zakoni prođu, pod istom lupom kao i oni koji su došli, pa i ilegalno, i iz čijih redova dolaze teroristi.

Podrivanje demokracije

Nakon Francuske, istim putem kreće i Danska. Islamisti su glavni cilj, ali najavljene norme će udariti u srce vjersku i naučiteljsku slobodu svih religija, uključujući kršćanske i katoličke crkve. Norma kakva se u Europi nije vidjela od vremena nacizma i komunizma. Tako je vlada danske socijaldemokratske premijerke Mette Frederiksen obećala da će bolje kontrolirati radikalne islamske skupine u zemlji. Više od 270.000 muslimana živi u Danskoj, a većina propovijedi u džamijama je na arapskom jeziku. Otuda ideja da se propovijedi prevode na danski jezik. Svrha zakona je "proširiti transparentnost vjerskih događaja i propovijedi u Danskoj kada se drže na jeziku koji nije danski". Kritičari (uključujući organizacije za ljudska prava) kažu kako će novi zakon ograničiti vjersku slobodu, a Nijemci, Poljaci, Hrvati... koji svoje propovijedi i obrede slušaju na materinjem jeziku i totalno su, za razliku od većine muslimana, integrirani u društvo, bili bi tretirani kao potencijalni izvor terorizma.

Na srž problema i perverzije mogućeg zakona ukazao je Rajah Scheepers, protestantski pastor crkve svetog Petra u Kopenhagenu u kojoj se govori njemački, a kršćani njemačkoga govornog područja u Danskoj već osam stoljeća (!) koriste svoj jezik u danskim crkvama. "Mnogo je zabrinutosti. Nemamo slavlja samo nedjeljom, već i krštenja, vjenčanja i sprovode tijekom cijelog tjedna. Nerealno je očekivati ​​da istovremeno unaprijed prevedemo propovijedi svih ovih događanja na

danski." Glavni tajnik Katoličke biskupske konferencije nordijskih zemalja također je prosvjedovao: "Sve kongregacije Katoličke crkve i drugih crkava, kao i židovske zajednice (u Danskoj postoji 40 različitih vjerskih zajednica) bit će stavljene pod kontrolu kulturom sumnje koju ovaj zakon nameće svim vjernicima. Ovdje se događa nešto što podriva demokraciju. Ako se doista želite pozabaviti problemima mržnje i antidemokratskim stavovima, puno je bolje pokazati zahvalnost prema vjerskim zajednicama koje su predane integraciji. Kršćanska i židovska zajednica dio su povijesti i danske kulture." A islamska?

Jedna trećina katolika koja živi u Danskoj dolazi iz drugih zemalja (Poljska, Ukrajina, Španjolska...), a u crkvama slavlja se održavaju na materinjem jeziku tih zajednica. Zar su i ove povijesne, i za kulturu danske veoma važne zajednice, jer su je gradile stoljećima, postale i svedene u 21. stoljeću na moguće teroriste, na razaratelje kulture koju su same gradile? Kršćani, progonjeni i ubijani ne samo u islamskim zemljama, već sada i u crkvama u srcu Europe, morat će pod iste mjere kontrole i nadzora kao i njihovi progonitelji!? Europski političari, od Macrona do danske premijerke, pravdaju to time da moramo bolje upoznati islam da bismo ga lakše integrirali.

Kobna mutacija

Odgovorio im je francuski psihoanalitičar, nikakav vjernik, Henry Rej-Flaud: "Većina političara nije svjesna trenutnog stanja. Macron nema pojma o golemim problemima koje generira susret između islama i Zapada. Kralj Maroka Hassan II., koji je bio jasan, odmah je ušao u srž stvari: 'Marokanci nikada neće biti Francuzi', rekao je u intervjuu novinarki Anne Sinclair. Isto vrijedi i za Tunižane, Alžirce, Turke... Ti ljudi nikada neće biti Francuzi, ne zato što Francuska to odbija, već zato što su to dvije antinomične kulture. Da rezimiram svoja razmišljanja, smatram da je Freudova fraza prikladna: 'Medvjed i kit nikada se nisu susreli jer se nikada nisu upoznali.' Islam i Zapad su medvjed i kit, dva različita svijeta", jasan je Flaud. Ali tako ne misli, umjesto zaključka, istaknuta francuska političarka Marlene Schiappa, koja ide korak dalje i ne stavlja samo crkve i džamije na istu razinu opasnosti, već veli da između kršćanskih pro life pokreta i islamskih terorista postoji "ideološka konvergencija". Vjerovali ili ne, to je izjavila. Medvjed i kit očito mutiraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 12:43