StoryEditor

Iskorak, Kontra i Ženska mreža: Gayeve ubijaju u Iraku

Piše PSD.
21. kolovoza 2009. - 00:53

Pravni timovi udruga Iskorak, Kontra te Ženska mreža okupili su se u četvrtak na mirnom prosvjedu ispred sjedišta Ministarstva vanjskih poslova da bi upozorili na sustavno kršenje prava homoseksualnih osoba u Iraku.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u svojem je izvješću donijela podatke o sustavnome mučenju i ubijanju gayeva od “milicije” vjerskih ekstremista u Iraku posljednjih godina.

U izvješću, koje se temelji na istragama iz travnja ove godine, navodi se da je islamistička milicija ubila stotine gayeva, a nadležne institucije nisu ništa poduzele da to spriječe. Tijela su bačena u smeće ili obješena na ulicama kao upozorenje drugima.

U namjeri da se pridruže globalnoj osudi ovih zločina, pravni timovi Iskoraka i Kontre te Ženska mreža Hrvatske predali su molbu Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija da u ime Republike Hrvatske uputi veleposlaniku Iraka, koji je nadležan za Republiku Hrvatsku, apel da iračka vlada zaustavi ubojstva i bilo kakav oblik nasilja temeljen na seksualnoj orijentaciji.

Nakon toga na Zrinjevcu je održan mirni prosvjed uz paljenje svijeća za sve žrtve vjerskog ekstremizma u Iraku.

 - Iračka vlada do sada nije učinila ništa da se zaustave ovi zvjerski zločini. Nadamo se da će im Republika Hrvatska u roku od dva tjedna proslijediti naše apele. Jučer su prosvjedovali naši kolege u Švedskoj, za koji dan se sprema prosvjed u Sloveniji. Nadamo se da će ovaj pritisak uroditi plodom te da će na sve ovo uskoro zaista početi reagirati svjetske vlade - kazala nam je Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra.

Koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tolle je među rijetkim nevladinim udrugama koje su došle podržati ovu inicijativu.

- Riječ je o osnovnim ljudskim pravima koja se tamo krše. Stav feminističkih ženskih udruga i organizacija je da se ovakav prosvjed mora podržati. Riječ je naprosto o sukusu ljudskih prava, zato je jako važno da upravo, unatoč našoj različitoj seksualnoj orijentaciji, i mi podržimo manjinu različite seksualne orijentacije. To je društvena i politička obveza svakog aktivista i aktivistice - istaknula je Tolle.

A. Marušić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 12:18