StoryEditor
Hrvatskaoštar početak

Intervju s Aleinom Khanom, novim stečajnim upraviteljem: Za sindikalca Koštu nema mjesta u "Nauti"

Piše PSD.
16. travnja 2014. - 00:54

S Aleinom Khanom, novim stečajnim upraviteljem brodogradilišta “Nauta Lamjana”, razgovarali smo u ponedjeljak sat vremena nakon što su se i posljednji radnici razišli s punkta na kojem su ih blokirali interventni policajci.

Khan ponavlja da u rukama ima rješenje o imenovanju, a to znači da pravna država mora funkcionirati, a nalog Trgovačkog suda i stečajne sutkinje Ardene Bajlo mora biti proveden. Iako ga radnici optužuju da namjerava ugasiti njihova radna mjesta, Khan i dalje inzistira na zakonu po kojemu je svrha stečaja namirenje vjerovnika, a ne zarađivanja radničkih plaća, i to bez stečajnog plana.

Gospodine Khan, kada ste i kako u ponedjeljak ujutro ušli u ‘Nauta Lamjanu’?

- U škver sam došao oko 9.30 morskim putem, policijskim brodom. Tako je zbog sigurnosnih razloga odredila policija. Odmah sam na ulazu postavio zaštitare.

Što je bio Vaš prvi potez?
- Pozvao sam na suradnju bivšeg šefa proizvodnje Ivu Baljkasa i tajnicu Josipu, ali su oni tražili vrlo visoke plaće. Baljkasu sam nudio 5000 kuna i 1000 kuna putnih troškova, ali je on tražio 15.000 kuna, što ja nisam mogao prihvatiti jer je to neprimjereno za poduzeće u stečaju. Baljkas je napustio naše prostorije i ostavio radnike na cjedilu. Oni su navikli na svoje privilegije i ne žele ih se odreći.

Pa koliko je Baljkas imao plaću dosada?

- Deset tisuća i 4000 nekakve nejasne situmulacije. To je posljedica načina poslovanja dosadašnje stečajne uprave, bez ikakve odgovornosti i plana. Poduzeće vodi sudske sporove visoke vrijednosti, a posluje izvan zakona. Pokušavam ući u sve to i vidjeti što mogu napraviti.

Ako su Rude i njegovi suradnici poslovali nezakonito, zašto to navrijeme nije zaustavljeno?

- Stečajna sutkinja Ardena Bajlo tražila je od njega izvješća, ali ih on nije dostavljao, pa je zatražila reviziju kada su to pitanje postavili vjerovnici. Revizor nije dobio svu dokumentaciju.

Koliko je poznato, ta revizija nije završena, ali je Rude brzinski smijenjen nakon što su revizori tek počeli posao. Uostalom, ako se, kako tvrdite, znalo da Rudina ekipa radi nezakonito, zašto Trgovački sud nije ragirao odmah?

‘Košta (na slici) je izazvao pobunu radnika’, ističe novi
stečajni upravitelj / Jure Mišković /CROPIX
- Stečajna sutkinja je naložila vještaku da pregleda dokumentaciju poduzeća, ali on svoj posao još nije završio. Kada njegovo izvješće bude gotovo, bit će upućeno nadležnim institucijama koje će ocijeniti je li u škveru bilo činjenja kaznenih djela ili nije. Moj posao nije goniti kriminal nego voditi poduzeće. Tek sam danas dobio ugovore o radu i pokušavam se snaći. Netransparentno se radilo, nema podataka o poslovima u tijeku i najavljenim poslovima i narudžbama.

To su optužbe na račun bivšeg stečajnog upravitelja Ivana Rude?

- Ja ne mogu, kao Rude, poslovati nezakonito! Aktualne ugovore o radu nije odobrio stečajni sudac, u brodogradilištu se radilo kao da poduzeće nije u stečaju, ignrorialo se stečajnog suca i vjerovnike. Eto, zbog toga je Rude smijenjen, a ne zbog putnih troškova i cestarine!

Pa kako mislite voditi poduzeće? I što će biti s radnicima?

- Pozivam ljude koji se razumiju u brodogradnju da sve to zajednički organiziramo. Radnici mogu osnovati svoje trgovačko društvo i raditi u škveru na zakup i na tržišnim osnovama. Tako nikome ne bismo dali otkaz, ali bez stečajnog plana u stečaju se ne može poslovati, mogu se samo završiti tekući, započeti poslovi. To je ono što mogu učiniti. Poslovat će se transparentno i zakonito. Ovu napetu situaciju treba smiriti.

Može li se Vašem pozivu odazvati i Mario Košta, on je također inženjer brodogradnje?
- On je organizator bunta, on je napravio ovu pobunu i odgovoran je što je stečajni dužnik morao platiti zaštitare!

Ali, on je sindikalni povjerenik.

- Košta opstruira institucije i dok sam ja stečajni upravitelj, njemu u ovom škveru nema mjesta! Od sutra je na godišnjem, plaću će dobiti, a ugovor o radu mu istječe krajem mjeseca

predrag opačić

item - id = 231981
related id = 0 -> 282827
related id = 1 -> 278475
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 07:04