StoryEditor
HrvatskaPOTROŠAČI, OPREZ!

Inspektori u zadnjih 15 dana čak triput s tržišta povlačili pakiranja dimljenog lososa u kojima je pronađena bakterija listerija, pogubna za trudnice

23. lipnja 2020. - 12:55
Norveški dimljeni losos Despar dvaput je povučen s tržištaHrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)

U posljednjih 15-ak dana inspekcija je s tržišta čak triput povlačila serije pakiranja dimljenih lososa dvaju različitih distributera.

Razlog opoziva u sva tri slučaja bila je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes radi čega spomenuti proizvodi nisu bili u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Prva obavijest za potrošače, objavljena na stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) 5. lipnja, odnosila se na norveški dimljeni losos Sparove robne marke "Despar".

Pet dana poslije HAPIH je izvijestio o još jednoj seriji povučenog dimljenog lososa, a ovog puta u pitanju je bio proizvod "Finissima", srpskog proizvođača Ancora Nuova. Treći put, 18. lipnja, inspekcija je s tržišta ponovno povukla dimljeni losos marke "Despar".

U HAPIHU- u smo pokušali doznati je li bila riječ o nekakvoj ciljanoj akciji, no odgovor od njih do zaključenja teksta nismo dobili. Listerija, inače, definitivno nije bezazlena - konzumacija hrane u kojoj se utvrdi prisutnost ove bakterije može dovesti do jakog trovanja, a prvi simptomi su groznica, bolovi u mišićima, proljev, ukočeni vrat...

Infekcija ovim patogenim mikroorganizmom može uzrokovati pobačaj ili prerani porod u trudnica te zahvatiti svaki organ, čak i središnji živčani sustav, odmosno uzrokovati meningitis. Osjetljive skupine su novorođenčad, ljudi stariji od 70 godina i oni s oštećenim imunološkim sustavom. Većina zaraza događa se, inače, između srpnja i kolovoza.

item - id = 1028072
related id = 0 -> 1058669
related id = 1 -> 1058378
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 01:29