StoryEditor
Hrvatskavaraju li trgovci?

Inspektori kreću u akciju pred početak školske godine: provjeravat će ima li nepoštene prakse pri prodaji dječje obuće i odjeće i školskih artikala

Piše PSD
27. kolovoza 2020. - 13:21
HANZA MEDIA/Ilustracija

Ususret skorom početku nove škole godine tržišna inspekcija Državnog inspektorata provodit će ciljane inspekcijske nadzore poslovne prakse trgovaca radi utvrđivanja ima li u istoj elemenata nepoštene poslovne prakse te isticanja cijena proizvoda, najavljuju iz Inspektorata.

Trgovci, naime, pred početak školske godine, kako objašnjavaju u Inspektoratu, značajno oglašavaju posebne oblike prodaje naziva „SRETNA NOVA ŠKOLSKA GODINA" ,„BACK TO SCHOOL", a inspekcija će provjeravati je li sve u skladu sa zakonom.

Inspekcijski nadzori, priopćili su iz Državnog inspektorata, provoditi će se od 28. kolovoza 2020. godine do završetka oglašavanja takvog posebnog oblika prodaje, pri čemu će se obuhvatiti proizvodi iz sljedećih kategorija:

  • Dječja odjeća
  • Dječja obuća
  • Školski artikli (torbe i ruksaci, gadgeti kao što su računala, pametni sat, školski pribor) i sl.

U inspekcijskim nadzorima kontrolirati će se, navode, odredbe Zakona o zaštiti potrošača (Narodne novine, broj: 41/14., 110/15. i 14/19.) kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda, posebnih oblika prodaje te u vezi s tim nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima. Utvrđivati će se radi li se o činjenično točnim tvrdnjama trgovca u pogledu cijena proizvoda, na način da će se analizirati poslovna dokumentacija o cijenama kontroliranog proizvoda, te kretanje cijena proizvoda i sve druge elemente pri oglašavanju proizvoda.

Zakonom o zaštiti potrošača zabranjeno je obavljanje nepoštene poslovna prakse prema potrošačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. listopad 2020 02:29