StoryEditorOCM
Hrvatskaprekretnica u liječenju

Inovativna terapija kojom je tim dr. Primorca u KBC-u Split izliječio pacijenta s teškim oblikom Covida službeno je odobrena u Izraelu: ‘Sada idemo i korak dalje‘

23. kolovoza 2021. - 20:24
Dragan Primorac najavljuje da će javnost uskoro biti obaviještena o rezultatima razgovora s izraelskim kolegamaRonald Goršić/Cropix

Vrlo zanimljiva vijest stigla je ovih dana iz Izraela: tamošnje Ministarstvo zdravstva odobrilo je, kako prenosi The Jerusalem Post, proširenu uporabu inovativnog liječenja pacijenata teško oboljelih od ​COVID-a 19 koje je pomoglo 15 od 17 teških pacijenata. Iz bolnice su otpušteni samo dan nakon primanja posljednje doze terapije.

Lijek nazvan MesenCure testirao je Medicinski centar "Rambam" u sklopu ispitivanja prve i druge faze. Ministarstvo je dalo dopuštenje svim zainteresiranim izraelskim bolnicama da sudjeluju u ispitivanju druge faze te koriste lijek za dodatno odobreni broj pacijenata. Cilj proširenog ispitivanja, koje će obuhvatiti najmanje 50 pacijenata, jest potvrditi sigurnost i djelotvornost lijeka koji je razvila Bonus BioGroup.

Utvrđeno je da MesenCure, koji se sastoji od aktiviranih mezenhimalnih matičnih stanica (MSC) izoliranih iz masnog tkiva zdravih davatelja, smanjuje upalu i ublažava respiratorne i druge simptome pacijenata koji pate od za život opasnih respiratornih tegoba uzrokovanih bolešću COVID-19.

Pacijent iz Splita

Vijest iz Izraela nama je dodatno zanimljiva s obzirom na to da je u hrvatskoj javnosti nedavno odjeknula priča o primjeni upravo mezenhimalnih matičnih stanica kod pacijenta teško oboljelog od COVID-a 19 koji se liječio u KBC-u Split. Uz bolničku terapiju za liječenje ove bolesti prema službenim protokolima, terapiju zasad eksperimentalnim lijekom baziranim na mezenhimalnim matičnim stanicama primijenio je znanstvenik prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice "Sv. Katarina", u suradnji sa slovenskim i splitskim kolegama.

U svibnju je izraelska tvrtka izvijestila o deset pacijenata oboljelih od COVID-a u dobi od 45 do 75 godina, svih deset s teškim simptomima. Devedeset posto njih imalo je i komorbiditete. Podaci su pokazali drastično smanjenje zahvaćenosti pluća upalom tijekom liječenja – s 55 na 15 posto, kako se vidi na rendgenskim snimkama prsnog koša, u prvih pet dana nakon tretmana.

Mjesec dana kasnije zahvaćenost pluća upalom spustila se na jedan posto. Pacijenti su, također, pokazali značajno poboljšanu respiratornu funkciju, sa zasićenjem kisika u krvi povećanim na 95 posto, a funkcioniranje pluća se vratilo na gotovo potpuno normalnu razinu nakon samo mjesec dana.

Izvršni direktor tvrtke Shai Meretzki u svibnju je The Jerusalem Postu prikazao laboratorijsku sliku zdravih pluća, bolesnih pluća i pluća liječenih MesenCureom.

"Liječena pluća izgledaju gotovo identično normalnim, zdravim plućima – potpuno ozdravljenje, potpuna prevencija oštećenja pluća", rekao je Meretzki.

Najupečatljivije je to što su pacijenti otpušteni iz bolnice prosječno dan nakon završetka liječenja. Od tada je još šestero pacijenata dobilo MesenCure, čime je broj uspješno liječenih i otpuštenih pacijenata porastao na 15 od njih ukupno 17, što je 88 posto.

Procesi na plućima

Kad je početkom 2020. godine započela pandemija koronavirusa, Bonus je počeo istraživati ​​potencijal MSC-a s ciljem potencijalnog ublažavanja citokinske oluje u pacijenata oboljelih od COVID-a 19. O tome koliko je lijek korišten kod splitskog pacijenta sličan MesenCureu, i radi li se o – u osnovi – istom lijeku, profesor Primorac kaže, napominjući da se u oba slučaja radi o primjeni mezenhimalnih matičnih stanica u liječenju pacijenta s teškim oblikom COVID-a 19 i razvijenim akutnim respiratornim distres sindromom (ARDS):

– Kad uspoređujete naše rezultate liječenja, posebice one vezane uz regresiju upalnih procesa na plućima, značajnog povećanja parcijalnog tlaka kisika u krvi, rapidnog pada proupalnih biljega, povećanja broja limfocita... s onim od izraelskih kolega iz Bonus BioGroup Ltd., gotovo da su identični, s razlikom da je broj njihovih pacijenata veći. Imunomodulatorni, protuupalni te regenerativni učinak mezenhimalnih matičnih stanica je golem i o tomu svjedočimo i mi i naši izraelski kolege. Stanice koje smo mi koristili izdvojene su iz koštane srži zdravog donora i uzgojene u laboratorijskim, strogo kontroliranim uvjetima naših izvrsnih suradnika iz slovenske biotehnološke tvrtke Educell i Biobanka, sukladno regulativi Europske unije. I MesenCure sadrži alogene (od imunosno neistovjetnog donora) mezenhimalne matične stanice, no one su izdvojene iz masnog tkiva.

Profesor Primorac objašnjava kako su Izraelci razvili posebnu tehnologiju kojom mogu dobiti znatno veći broj mezenhimalnih matičnih stanica za kliničku primjenu nego što se dobivaju klasičnim laboratorijskim kultiviranjem, dodatno ih aktiviraju kako bi im učinak bio što veći, te su postigli da nakon nekoliko dana na sobnoj temperaturi imaju punu učinkovitost.

- Još jednom želim pohvaliti cijeli tim hrvatskih stručnjaka, posebice kolege iz KBC-a Split s kojima sam surađivao tijekom prve aplikacije mezenhimalnih matičnih stanica u liječenju našeg pacijenta s teškim oblikom COVID-a 19 i razvijenim akutnim respiratornim distres sindromom, i s kojima sam o tom slučaju objavio rad u Croatian Medical Journalu. U Hrvatskoj smo spremni za sljedeću fazu kliničkih istraživanja - kaže profesor Primorac.

Suradnja pred vratima

Naglašava, također, koliko je važno i to što bi se ovaj lijek, kako navode i iz izraelske tvrtke, mogao koristiti i za liječenje drugih, sličnih indikacija, uključujući infekcije donjih dišnih putova, astmu i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB). Izraelci, na koncu, iznose podatak kako navedene plućne bolesti zajedno predstavljaju globalno tržište za koje se očekuje da će premašiti 43 milijarde dolara godišnje do 2026. godine.

Može li se očekivati suradnja između Izraela i Hrvatske, s obzirom na razvoj i primjenu vrlo sličnih lijekova?

– Već sam razgovarao s kolegama Shaiem Meretzkim i Tomerom Bronsteinom, izvrsnim znanstvenicima koji su napravili ovaj golemi iskorak vezan za kliničku primjenu MesenCure. U ovoj fazi mogu samo reći da intenzivno razgovaramo o zajedničkim sljedećim iskoracima vezanim uz dobrobit naših pacijenata, o čemu će javnost uskoro biti obaviještena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 19:31