StoryEditorOCM
Hrvatskane odustaju

Inicijativa 'Narod odlučuje' traži neovisnu reviziju potpisa: 'Zbog sumnje u manipulaciju želimo da se oformi grupa koja neće biti sastavljena od Plenkovićevih i Kuščevićevih poslušnika'

21. listopada 2018. - 13:51

Građanska inicijativa Narod odlučuje u nedjelju je zatražila neovisnu reviziju potpisa koje je prikupljala za referendum o izbornome sustavu jer sumnjaju da se manipuliralo prilikom provjere kojom je utvrđeno da nemaju dovoljan broja potpisa za dva referendumska pitanja o izbornome sustavu.

Inicijativa je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskoga sabora ponovno optužila ministra uprave Lovru Kuščevića da je manipulirao provjerom potpisa i prikupljenim podacima.

"Zbog sumnje u manipulaciju tražimo neovisnu reviziju provjere potpisa. Tražimo da se oformi neovisno povjerenstvo koje neće biti sastavljeno od Plenkovićevih ili Kuščevićevih poslušnika kako bi ponovno prebrojilo sve potpise i kako bi provjerili one potpise koji su proglašeni nevaljanima. Zašto? Zato što znamo da je više od 10 posto građana zatražilo raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava”, rekao je Luka Mlinarić, jedan od koordinatora Inicijative.

Inicijativa traži i da tvrtka APIS, koja je bila zadužena za provjeru potpisa, osigura fizički i elektronički pristup potpisima koji su proglašeni nevaljanima i da jasno bude naznačena "osnova na temelju koje su proglašeni nevaljanima”. Očekuju da će im biti omogućeno da imaju svog predstavnika u tom povjerenstvu te su uputili apel Saboru, koji donosi konačnu odluku o eventualnom referendumu, da pričeka s nastavkom procedure dok se revizija ne obavi.

Članica Organizacijskog odbora Inicijative Natalija Kanački navela je da su prikupili 99,12 posto potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma (371.750 od potrebnih 374.740) za prvo te 97,98 posto (367.169 od potrebnih 374.740) potrebnih potpisa za drugo referendumsko pitanje.

U bilo kojim drugim okolnostima, kada bi se recimo radilo o izborima, ovako malu marginu zasigurno bismo nazvali izbornom prevarom, ustvrdila je.

Ističe pritom da je Kuščević od samo početka prikupljanja potpisa bio izričito protiv Inicijative i kao takav je dobio koordinaciju upravljanja provjere potpisa, a u povjerenstvu koje je provelo tu provjeru bili su dozvoljeni "samo predstavnici MUP-a, Ministarstva uprave i AZOP-a".

"Manipulirao je zakonima i podacima”, ocijenila je Kanački navodeći da je Kušćević prvotno rekao da zbog GDPR-a (Opća uredba o zaštiti podataka) ne mogu biti dozvoljeni promatrači prilikom provjere potpisa, „a po završetku provjere da GDPR uopće nije problem”.

Naglašava i da je je više od 30 tisuća nevaljanih potpisa u "skupnoj kategoriji” te se ne zna po kojoj su osnovi odbačeni.
Spornima smatra i to što je podneseno objedinjeno izvješće o prikupljenim potpisima za njihovu, kao i za inicijativu "Istina o Istanbulskoj” te je GI "Narod odlučuje" zbog toga podnijela i zahtjev da se Saboru podnesu odvojena izvješća.

"Kada bi Sabor nastavio proceduru na temelju manipulativnog, upitnog i krnjeg izvješća ministra Kuščevića, bez obavljanja revizije, smatramo da bi to bio nastavak izigravanja volje birača i domokratskih procedura”, rekao je Mlinarić.

Odluku Ministarstva uprave da se omogućava zainteresiranima uvid u potpise birača za referendume koji su proglašeni neispravnim i nevažećim, Kanački je prokomentirala kazavši da se informacija o tome pojavila sat, dva nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala kritiku na transparentnost i izrazila nezadovoljstvo jer prilikom pregleda potpisa nisu bili omogućeni promatrači.

Inicijativa će se prijaviti za taj postupak uvida s 20 svojih ljudi, potvrdili su novinarima, ali smatraju da je i tu riječ o „zamaglijivanju, opsjeni i nastavku političke igre da, ustvari, ne dođe do raspisivanja referenduma”.

"Mi ćemo se zasigurno prijaviti i iskoristiti sve demokratske i zakonske modele”, rekla je Kanački, ali ne zna, kaže, što će tamo smjeti i moći.

Već im je rečeno,  navela je, da neće smjeti imati papir, olovke, mobitele, niti slikati, kao ni dobiti na uvid te potpise. "Mi ćemo samo dobiti informacije od istog povjerenstva koje je odlučivalo o valjanosti potpisa”, istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 05:19