StoryEditor
HrvatskaŠOKANTAN SLUČAJ

Imunolog komentirao smrt bebe u Srbiji i kolike su šanse da majka zarazi nerođeno dijete: ‘To je izuzetno rijetko. Da je ranije preboljela, možda bi beba bila zaštićena‘

Piše PSD
19. travnja 2021. - 22:58
- To je izuzetno rijetko. U principu nisu nekakva opasnost u ovoj epidemiji- rekao je TrobonjačaMatija Djanješić/Cropix

O slučaju koji je šokirao regiju, smrti bebe od koronavirusa za dnevnik Nove Tv izjavu je dao imunolog Zlatko Trobonjača koji je otkrio kolike su šanse da se koronavirus prenese na nerođeno dijete. 

- To nije nešto što je učestalo. Znamo za ovaj jedan slučaj koji se dogodio u Srbiji, gdje je majka odmah nakon poroda inficirala dijete. Ono je brzo razvilo tešku kliničku sliku, završilo na respiratoru i nažalost umrlo- započeo je. 

- Da je kojim slučajem majka ranije preboljela COVID i razvila antitijela IGG razreda, to je onaj razred protutijela koji prolazi kroz placentu i ulazi u dječju krv, možda bi dijete nakon poroda bilo zaštićeno i ne bi doživjelo ovako lošu sliku. Međutim, ne znamo baš cijelu priču, možda je dijete imalo neko imunodeficijentnu bolest pa je zato sve tako završilo- kaže imunolog koji je podsjetio i kako djeca u pravilu ne razviju težu kliničku sliku. 

- To je izuzetno rijetko. U principu nisu nekakva opasnost u ovoj epidemiji- rekao je Trobonjača. 

- Naravno da to ne stvara dobru sliku kod ljudi, no ljudi moraju shvatiti da je cijepljenje izuzetno važno i da ih jedino to može zaštititi, da imaju relativno veliku šansu zaraziti se. Ako gledate koji je rizik od cjepiva, da se razviju neke neželjene pojave, to je jedan naprama milijun, pa i više od toga- rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 23:12