StoryEditor
Hrvatskaupozorenje liječnika

Imunolog dr. Zlatko Trobonjača: ‘Najnoviji podaci pokazuju da postoji veći rizik za razvoj šećerne bolesti i kod djece koja prebole Covid, a ne samo kod odraslih‘

20. siječnja 2022. - 11:25

Dijabetes melitus ili šećerna bolest kronična je i teška metabolička bolest, koja sa sobom vuče pojavu mnogih zdravstvenih komplikacija kao i potrebu prilagodbe života i navika ovoj neugodnoj bolesti. Riječki imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača upozorio je kako nakon znanstvenih izvješća o većoj učestalosti ove bolesti u odrasloj populaciji nakon preboljelog Covida, iz američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) dolaze podaci o većoj učestalosti i većem riziku za razvoj šećerne bolesti i u djece mlađe od 18 godina, 30 dana i više nakon preboljenja Covida u usporedbi sa djecom koja nisu preboljela Covid te djece koja su preboljela neku drugu akutnu respiracijsku infekciju koja nije Covid.

- Podatke su obrađivale dvije tvrtke koje se bave obradom zdravstvenih podataka IQVIA i HealthVerity. Prema podacima IQVIA učestalost dijabetesa u Covid grupi bila je 316 na 100.000 djece mlađe od 18 godina, u tijeku jedne godine, dok je učestalost u non-Covid grupi bila 118. Učestalost u prepandemijskoj ARI grupi bila je 126, a non-ARI grupi 125. Po ovim podacima možemo vidjeti da u drugim non-Covid ARI nemamo povećanje učestalosti šećerne bolesti u usporedbi sa djecom koja nisu preboljela nikakvu respiracijsku infekciju, dok je u Covid grupi veća za 2,66 puta u odnosu na non-Covid, odnosno 2,16 puta veća u odnosu na prepandemijske ARI i non-ARI skupine na 100000 djece mlađe od 18 godina tijekom jedne godine – naveo je prof. dr. Trobonjača.

image
Matija Djanjesic/Cropix

 Podaci tvrtke HealthVerity nešto su povoljniji i govore o povećanju rizika za 1,31 puta u Covid u odnosu na non-Covid djecu.

- Postoji nekoliko razloga zašto djeca sa Covidom imaju veću sklonost nastanka dijabetes melitusa, počevši od mogućeg izravnog napada SARS-CoV-2 virusa na stanice gušterače koje luče inzulin, liječenja kortikosteroidima koji djeluju dijabetogeno kao i primijećenog povećanja indeksa tjelesne mase, odnosno povećanja zastupljenosti debljine među djecom u tijeku pandemije pa do mogućnosti da prekomjerna proizvodnja citokina (citokinska oluja) i sama infekcija vode u porast koncentracije šećera u krvi te time dodatno predisponiraju u neke djece razvoj latentnog dijabetesa melitusa u manifestni – objasnio je prof. Trobonjača.

Onima koje jako zabrinula ova informacija, dr. Trobonjača je poručio:

"Ne trebate se nešto posebno brinuti. Ovi podatci ne govore da će svako dijete oboljelo od Covida dobiti dijabetes, to će kao što vidite još uvijek ostati rijetka komplikacija Covida. No, na razini opće populacije učestalost će biti veća pogotovo što u RH imamo svega 3,7 posto djece mlađe od 18 godina koji su cijepljena, u odnosu na primjerice Dansku koja ima 40 posto, Portugal i Belgiju sa 30 posto itd."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 06:23