StoryEditor
Hrvatskaključna karika

Imotska heroina Zdenka Picukarić: Spasila sam živote tisućama žena

17. prosinca 2016. - 21:33
DSC02709.JPG

Tko spasi jedan ljudski život, spasio je cijeli svijet. Ta poznata misao iz Talmuda, najsvetije knjige Židova, mogla bi se na stotine puta ubaciti u imotsku svakodnevicu, gdje jedna žena i jedna udruga, uz jedan medicinski uređaj, baš svakodnevno rade na toj najsvetijoj čovjekovoj zadaći.

Ovo je priča o dr. Zdenki Picukarić, specijalistici radiologije iz Imotskoga, o udruzi žena Imotske krajine liječenih od raka dojke i konačno o imotskom mamografu, medicinskom uređaju za rano otkrivanje karcinoma na dojkama kod žena. U nešto više od trinaest godina koliko je imotski mamograf u funkciji, više od šesnaest tisuća Imoćanki, ali i žena iz Hercegovine, Ploča, Šestanovca i drugih mjesta, obavilo je preglede i golem broj njih je na vrijeme spašen upravo zato što im je otkriven karcinom dojke u ranoj fazi, odnosno baš na vrijeme da se operacijom i teškim tretmanima kemoterapije izvuče živa glava...

Samozatajna doktorica Zdenka Picukarić, koja je i pored drugog posla kao jedini radiolog u Imotskoj krajini, sama sve te žene pregledala, baš kako i priliči liječničkoj etici, cijelu priču stavila je u kontekst "naše zadaće i dužnosti". Ipak s radošću se prisjeća početaka jedinstvenog imotskog humanog pothvata.

– Prije nešto više od dvadeset godina od raka dojke operirana je Eleonora Beba Zujić, poznata imotska prosvjetna djelatnica, naša draga nastavnica. Zamoli me tako u to vrijeme da joj kod kolega u Splitu požurim pregled na mamografu, jer se pregled čekao mjesecima...

Kada je uspjela doći na red, onako komunikativna, upoznala je jednu ženu iz Hvara koja joj je kazala da su oni sami nabavili mamograf. Osim što brže obave pregled i na vrijeme otkriju anomalije na dojkama, uštede i sebi i državi značajan novac.

Zašto mi ne bi to isto to učinili – organizirali se i kupili mamograf – reče mi tada profesorica Zujić – kazuje nam doktorica Picukarić.

– I doista, organizirale smo se mi žene iz Imotskoga, sjećam se pune dvorane žena iz cijele Imotske krajine, izbora čelnih ljudi naše udruge, pa onda kontakata s našim dragim prof. Damirom Eljugom, koji je puno pomogao pri kupnji mamografa.

Organiziran je i humanitarni koncert u "Lisinskom" i to su bila inicijalna sredstva za kupnju, uz članarine više od dvije tisuće žena. I konačno, kupljen je mamograf i početkom 2003. godine počela sam preglede. Bila su to vrlo tužna vremena jer sam otkrila mnogo karcinoma na dojkama, i to one malignog tipa. Žene jednostavno nisu bile educirane, bile su nepregledane, a za preglede u Splitu čekalo se tjednima – prisjeća se dr. Picukarić.

– Hvala ti, Bože, mogu s radošću konstatirati da je s ovim našim mamografom spašeno na tisuće žena. Sada kontroliram njih oko 140 kojima je operiran karcinom dojke, a, na žalost, njih pet ili šest je umrlo. Znate, nije svaki karcinom isti, no kada uzmemo broj onih kojima sam na vrijeme otkrila karcinom i koje su i dandanas žive i ove smrtne slučajeve, to se ne može usporediti – ističe dr. Picukarić.

Znala je, povjerava nam, i po noći doći i obaviti preglede, a kada je 2006. godine krenuo i nacionalni mamo-program, gdje su sve žene u dobi od pedesete do sedamdesete godine upozorene da idu na preglede, brojka pregledanih rasla je iz godine u godinu, pa tako sada mjesečno obavi oko 1200 pregleda.

– Ovaj naš mamograf je pravo čudo, no nakon ovolikog broja pregleda mislim da bi nam se trebao kupiti novi. Ja i moja desna ruka, sestra Borka Tolić, ne damo mu da odahne. I još, molim vas u ovoj priči nemojte zaboraviti našu udrugu žena, jer da i njih nije bilo, ne bi bilo i ovog cijelog lijepog imotskog humanitarnog pothvata – veli nam spasiteljica mnogih Imoćanki.

A u udruzi, koja također radi ukorak s mamografom, sve leži na volonterskoj osnovi, Imoćanke dežuraju tri puta tjedno, zovu i potiču žene da idu na preglede. I sve odreda upućuju zahvale vrijednoj doktorici Zdenki.

– Trebamo joj skinuti kapu, ona je učinila ogroman posao, mnoge je žene spasila. Istina, i naša udruga odigrala je veliku ulogu – još od 2002. godine stalno radimo. Kroz udrugu je prošlo na stotine volonterki i ne bih sada neke posebno izdvajala, ali trebam spomenuti našu nastavnicu Eleonoru Zujić, pa tajnicu Valeriju Brečić i još mnoge. Mislim da, ako je išta u Imotskome napravljeno s ljubavlju, a da se ta ljubav vratila na najljepši mogući način, onda je to bila kupnja mamografa, potom upozoravanje žena, njihovo educiranje i poticanje da idu na kontrole i konačno samoprijegoran rad naše Zdenke – riječi su Znamenke Bušić, predsjednice udruge žena Imotske krajine.

– Jedno od najvećih zadovoljstava u mojoj dugogodišnjoj specijalističkoj praksi i radu jest upravo ta cijela priča o imotskom mamografu. Kao Imoćanin drinovačkih korijena, odmah nakon dojave mojih Imoćanki, krenuo sam s organizacijom humanitarnog koncerta u "Lisinskom", gdje su nam dobivena sredstva širom otvorila put za kupnju mamografa, pa sve do ovih rezultata i broja spašenih žena. Kapa dolje i dragoj Eleonori Zujić i svima u udruzi žena, a posebno izvrsnom radiologu, kolegici Zdenki Picukarić – nadovezao se na divnu imotsku priču prof. dr. Damir Eljuga, poznati specijalist ginekologije i porodništva i dugogodišnji predsjednik Hrvatske lige protiv raka, čovjek koji je sve ovo vrijeme iz Zagreba živio s udrugom imotskih žena.

– Molim vas, ako ćete pisati o tom našem mamografu, nemojte mene isticati, bolje da napišete da mi se žene javljaju na preglede. I sada je ta granica za preglede spuštena za cijelih deset godina. I one žene od četrdesete pa naviše godina, neka dođu, pregledaju se, preventiva je zlato, i kada se na vrijeme otkrije nešto zloćudno, može se spasiti glava. A vidite koliko je rak dojke uzeo maha – za kraj priče reče nam doktorica Zdenka Picukarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 00:39