StoryEditorOCM
HrvatskaSLIČNO GRIPI I COVIDU

Imate simptome, a nije korona? Možda je u pitanju RSV, evo o čemu je riječ

Piše PSD
23. siječnja 2022. - 14:12

U Hrvatskoj je jučer PCR testom zabilježen 10.701 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 36 osoba. Na bolničkom liječenju je 1.805 pacijenata, od kojih na respiratoru njih 199. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze jučer je u Hrvatskoj tako bio 64.097. 

- Sukladno očekivanjima, omikron soj virusa se jako brzo proširio, računamo da smo sada na vrhuncu epidemije, ali je teško prognozirati koliko će taj vrhunac još trajati. Predviđamo ne dulje od nekoliko tjedana, ocijenio je jučer glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević, piše Novi list.

Rončević je rekao i da postoje druge viroze koje izazivaju sličnu kliničku sliku poput gripe i korone. Jedan od njih je i respiratorni sinicijski virus (RSV) koji nakon početnih akutnih simptoma kao što su začepljen nos, glavobolja i curenje iz nosa, zna uzokovati zaostali kašalj dulje vremena.

Broj hospitaliziranih pacijenata u riječkom KBC-u pao je ispod 100, prema posljednjim podacima na liječenju od COVID-19 bolesti ih je 98, ali su zato na respiratoru zabilježana dva pacijenta više nego prethodnog dana, ukupno osam. Ohrabruje što je udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva u ponovnom smanjenju te iznosi niskih 0,99 posto.

Ravnatelj Alen Ružić ocijenio je stanje u KBC-u Rijeka stabilnim. Bez obzira na trenutačni, manji pritisak na bolničke kapacitete, u KBC-u Rijeka nastavljaju održavati visok stupanj pripravnosti kako bi, bude li potrebno, mogli adekvatno odgovoriti na povećan priljev COVID-pacijenata, a isto tako na dnevnoj bazi pružati potrebnu medicinsku skrb svim ostalim pacijentima, navodi Ružić, koji je iskoristio priliku da zahvali svim zaposlenima na trudu i naporu koji ulažu da bi cijeli sustav funkcionirao, pa i u uvjetima manjka osoblja, s obzirom na to da su krajem ovog tjedna 144 djelatnika KBC-a privremeno bila "izvan stroja" zbog zaraze koronavirusom, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 13:23