StoryEditor
Hrvatskaslužbeni podaci DZS-a

Ima li kraja? Cijene stanova rastu već 40 mjeseci za redom, 'kvadrat' u Splitu gotovo za 50 posto skuplji nego u Zagrebu!

Piše A. B. K.
17. srpnja 2019. - 10:40

Svi koji su zadnju godinu dana pretraživali oglasnike i obilazili agencije kako bi kupili krov nad glavom jako dobro znaju kako divljaju cijene stanova, a sad je to potvrdila i državna statistika.

Prema podacima DZS-a cijene stambenih objekata u zemlji u prvom tromjesečju ove godine porasle su za 3,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, dok su na godišnjoj razini u prosjeku više za 7,4 posto.

'Kvadrati' u novogradnji u prvom kvartalu skočili su 7,4 posto, a u odnosu na prvo tromjesečje 2018. skuplji su čak 10,1 posto. Cijene postojećih stambenih objekata više su za 3 posto na kvartalnoj, a 7,1 posto na godišnjoj razini.

Najviše su poskupjeli stanovi na Jadranu i u Zagrebu. Na cijene u jadranskim regijama utječe širenje baze potencijalnih kupaca na višu srednju klasu Europske unije koja Hrvatsku prepoznaje kao ‘seconde home’ destinaciju. Njihov standard podržava napuhane cijene nekretnina, što domaće kupce, posebno mlade obitelji bez krova nad glavom baca u očaj.

Cijene stambenih objekata u prvom tromjesečju 2019. u odnosu na posljednje lanjsko tromjesečje u prosjeku su za Zagreb više za 4,3 posto, za Jadran 4,6 posto, dok su za ostala područja niže za 1,4 posto. Na godišnjoj su razini metri četvorni u Zagrebu poskupjeli za 11,4 posto, a na moru 7,4 posto.

Do gotovo identičnih rezultata došli su u nedavnom istraživanju na Njuškalu, na uzorku od 157 tisuća nekretnina. Istraživanje je potvrdilo kako cijene stanova u Republici Hrvatskoj bilježe neprekidan rast 40 mjeseci uzastopce, točnije od početka 2016. godine. I dok se u početku navedenog razdoblja rast kretao od nekih dva do pet posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, od početka 2018. godine prisutan je sve ubrzaniji godišnji skok cijena, što je vidljivo i na indeksu traženih cijena stanova u RH.

Oglasnik Njuškalo rast traženih cijena stanova zabilježio je u svim najvećim hrvatskih gradovima. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu u ožujku iznosila 2.838 eura, odnosno 246 eura više nego u istom mjesecu prošle godine, što iznosi rast od deset posto. Gotovo identičan rast zabilježen je i u Zadru, gdje je prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 2.138 eura. Osijek bilježi godišnji rast cijena stanova od tri posto, a tamo je prosječna tražena cijena kvadrata stana u ožujku iznosila 966 eura.

U Zagrebu je godišnji rast prosječnih cijena kvadrata iznosio više od 11 posto, odnosno u samo 12 mjeseci cijena kvadrata je skočila za 206 eura i u ožujku je iznosila 2.019 eura. Za stan od 50 kvadrata u ožujku u Zagrebu je bilo potrebno izdvojiti oko 10.000 eura više u odnosu na razdoblje prije godinu dana.

#STANOVI# CIJENE STANOVA# SKUPLJI STANOVI

Izdvojeno