StoryEditor
Hrvatskaput u sabor

Ilčić ne odustaje od referenduma protiv Istanbulske, ali Željka Markić je oko bacila na veći plijen: njena udruga se već šest mjeseci priprema za nešto puno važnije

Piše Anita Belak-Krile
17. travnja 2018. - 09:32

Iako su se pojavile spekulacije da je oko prikupljanja potpisa za održavanje referenduma o Istanbulskoj konvenciji došlo do sukoba između predsjednice udruge "U ime obitelji" Željke Markić i Kristine Pavlović, koja s bratom Ladislavom Ilčićem vodi Udrugu za cjeloviti spolni odgoj "Teen STAR", obje sugovornice tvrde da neće biti odustajanja od referenduma.

Poznato je da su sveučilišni profesori s tri katedre ustavnog prava pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci i Osijeku – Sanja Barić, Đorđe Gardašević i Mato Palić – zauzeli jasan stav da se međunarodni ugovor kakav je Istanbulska konvencija ne može otkazivati na referendumu. Isto tako ocijenili su da će referendumsko pitanje o izlasku iz Istanbulske konvencije pasti na Ustavnom sudu.

– Mi se s tim tumačenjima ne slažemo i ne odustajemo od referenduma. Kako smo i najavili, s prikupljanjem potpisa počinjemo 13. svibnja, a završavamo 27. svibnja – potvrdila je jučer Kristina Pavlović.

Zadnjih dana do novinara su stizale informacije prema kojima je navodno Željka Markić zagovarala ideju da je referendum za promjenu izbornog sustava, za koji se udruga "U ime obitelji" zalaže, važniji od onog protiv Istanbulske konvencije. Već šest mjeseci u toj udruzi traju pripreme za taj referendum. Spominjalo se kako njezina udruga neće pružiti logističku potporu za referendum o Konvenciji. Jučer je, pak, Markić kazala kako to nije točno i da razgovori traju.

– Inicijativa "Hrvatska protiv Istanbulske", koja je organizator prosvjeda u Zagrebu i Splitu, sa širokim krugom udruga i građana razgovara o tome na koji bi način bilo najbolje stvoriti jednu zajedničku platformu kako bi se osiguralo da se zaustavi štetnost ratifikacije Konvencije, te da se osigura da ta referendumska inicijativa bude oslobođena od svih političkih utjecaja – kazala je Željka Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 20:11