StoryEditorOCM
HrvatskaOVISNIK KOJI SE LIJEČI U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI NA RABU, ZA ‘SLOBODNU’ GOVORI O STRAŠNIM ISKUSTVIMA SA SINTETIČKOM DROGOM KOJA JE PREPLAVILA MAKARSKU RIVIJERU

ICE, ICE, BABY Ovisnik iz Makarske: Udarao sam glavom o zid i čuo đavla

Piše PSD.
10. veljače 2011. - 00:05

- Cila Makarska rivijera je na “iceu”. To vam je ono što dileri zovu “flash”. Na ulici se pojavio prije četiri godine, sad je to već prava epidemija. Diler je tamo napravio pravi posao. Prvo ga je davao jeftino dok se svi nisu navukli, sad za gram plaćaju po tisuću kuna. Smišno mi je kad čujem kako govore da je to nova sintetička droga koja kod nas još nije uzela maha. Doli u Makarskoj “ice” puše i dica od 16 godina. To smeće razara mozak brže i gore od svega što sam probao. Ma kakav kokain, ovo udara pet puta jače. Koliko? Ja sam završio vezan na splitskoj Psihijatriji, vidija sam đavla, lupa glavon o zid. Eto koliko.

Ma šta će mi bit’ od toga?

Riječi su ovo ovisnika koji se trenutačno liječi u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu. Na Odjel za ovisnost stigao je prije dva mjeseca. Prije toga bio je hospitaliziran na splitskoj Psihijatriji, a stanje u kojemu je primljen na Odjel teško je opisati. Paranoja, halucinacije, napadaji... U dvije godine konzumiranja “ice” ga je doveo do potpunog rastrojstva.

- Nema droge koja te tako brzo spremi na Psihijatriju kao taj metamfetamin, 90 posto njih koji su ga duže uzimali su pukli. Ono što se događa u Makarskoj je katastrofa. U Splitu ga nema ni približno koliko tamo, valjda se zato o tome malo govori - kaže nam ovaj ovisnik koji je pristao na razgovor pod uvjetom da mu ne otkrivamo identitet.

“Ice” je od mene napravio zombija, kaže dok nam otežano i usporeno priča kako se navukao. Bilo je to osam mjeseci nakon što je izišao iz komune. Bio je čist više od godinu dana, čak se uključio u program volontiranja, dijelio letke, pomagao ovisnicima. Sve dok se jedne večeri nije našao u ekipi koja je pušila “ice”.

- Još dok sam bio u komuni, slušao sam priče o tome, ali nikad nisam probao. Mislio sam - što mi može biti od toga? Sve dok me nije puklo. Bilo je ludilo. Držalo me dva dana, uopće nisam mogao zaspati. I onda sam počeo svakodnevno pušiti. Pucalo me direktno u mozak, snaga, euforija. Pio sam brdo tableta za spavanje, čak sam uzimao heroin da me smiri. Ali kad si na tome, ni “žuto” te ne može spustiti.

- Malo-pomalo više nisam mogao spavati. Više nisam znao gdje me udara, počeo sam halucinirati, čuo glasove u glavi, hodao sam okolo ko zombi. Završio sam u Vrapču. Kad sam izišao i vratio se na staro, upao sam u tešku paranoju, čuo sam đavla kako mi se obraća. Na kraju mi se cijelo tijelo počelo trzati, grčio sam se, bacao po sobi, lupao glavom o zidove. Mater je zvala policiju, strpali su me u kombi i odvezli u Split na Psihijatriju. Tamo su me morali vezati - kaže i završava priču.

R131641_437285
Ovako izgleda zloglasni ‘ice’

Vani ne uzimaju terapiju

Iako se o “iceu” malo govori, domaći stručnjaci koji se bave problematikom ovisnosti na razornost ove droge upozoravaju već nekoliko godina.

Dr. Slaven Zudenigo, voditelj Odjela za ovisnost, anksiozne poremećaje i granična stanja u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu, opisuje “ice” kao tempiranu bombu.

- Ukratko, to je razaranje i izgaranje mozga. “Ice” direktno oštećuje moždane stanice i u trenutku potroši količinu pozitivnih neurotransmitera koliko normalne osobe potroše u deset godina. To je takav šut da troši rezerve. Pacijenti nam dolaze u vrlo teškom stanju, a oporavci su dugi i traže puno odricanja pa oni ostaju na dugotrajnoj terapiji. Iskustva, nažalost, govore da pacijenti koji su uzimali tu drogu u početku nisu spremni za suradnju. Kad iziđu, dosta njih ne uzima terapiju kako im propišemo i ponovno se vraćaju na “ice” - kaže dr. Zudenigo.

ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ

U drogu stavljaju i kemikalije za proizvodnju gnojiva

Tijekom 2009. godine na europskom crnom tržištu otkrivene su 24 nove vrste sintetičkih droga, što je rekordan broj novih psihoaktivnih supstancija ikad zabilježen u jednoj godini i dvostruko više nego godinu ranije. Većina njih pojavila se ili će se uskoro pojaviti u Hrvatskoj.

Ovi šokantni podaci, koje su nedavno objavili EMCDDA i Europol, dvije najveće agencije koje se bave monitoringom opojnih droga, najbolje potvrđuju ono na što medicinski i policijski stručnjaci već godinama upozoravaju: sintetičke droge uskoro će biti najveći problem u Hrvatskoj jer su doslovno preplavile ulice. Amfetamini čiji sastojci nepovratno razaraju mozak, razna stimulativna kemijska sredstva, party droge za dizanje raspoloženja i sintetičke mješavine čiji broj iz dana u dan raste jer “proizvođači” stalno kreiraju nove spojeve koji još nisu na listi zabranjenih supstancija vrlo su popularni i traženi zbog svoje jeftinoće.

Koliko je ecstasy postao dostupan, najbolje govori podatak da se u Zadru jedna tabletica može nabaviti već za 20 kuna, a u vrijeme kad je na ulice stizao iz ilegalnih laboratorija u Republici Srpskoj, cijena mu je padala i do nevjerojatnih 12 kuna. Do sintetičkih droga vrlo je lako doći, distribuiraju se i preko interneta, a teško ih je otkriti jer tržište stalno izbacuje nove spojeve koji još uvijek nisu na listi opojnih droga.

A u njima ima svega, od domestosa do kemikalija koje se koriste u proizvodnji umjetnih gnojiva. Samo lani otkriveno je devet novih vrsta sintetičkih kanabinoida, poznatijih pod zajedničkim nazivom “Spice”. Nova dance droga, po učinku slična ecstasyju i kokainu, koju na ulici zovu i “mjau-mjau”, bila je posve legalna te se mogla kao sredstvo za poticanje rasta biljaka kupiti preko interneta. Tek nakon četiri veće zapljene u Hrvatskoj stavljena na popis opojnih tvari.

Sve ih je teže liječiti

- Lako je bilo raditi s heroinskim ovisnicima. Znali smo što je heroin, kako djeluje, ali sa sintetičkim drogama je skroz druga priča. Stalno se pojavljuju nove i sve teže. Pacijenti nam dolaze tjelesno i psihički vrlo iscrpljeni, tako da ih prvo moramo oporaviti da bi uopće mogli pratiti program liječenja - kaže voditelj Odjela za ovisnost u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu.

Stiže iz Bosne i Hercegovine

Do “icea” je bilo lako doći. Droga u Makarsku u početku je stizala iz Češke.

- Tamo u Češkoj se zove pervitin, u điru je već 20 godina. Davali su ga jeftino, samo da se ekipa navuče. Nakon godinu-dvi cijena je porasla na 400 kuna za gram. Onda su dileri pali, sad su u zatvoru, “icea” je nestalo s ulice. Sad dolazi iz Bosne. Količine su manje, potražnja velika pa sad za gram plaćaju po tisuću kuna, i to čistog smeća. Gleda sam na Nacional Geographicu dokumentarac o tome kako ga rade i što stavljaju unutra. To u Americi košta dva dolara, a kod nas ga plaćaju u zlatu - govori ovaj ovisnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 12:32