StoryEditorOCM
HrvatskaCIJENE POLUDILE

I sarma nam postaje luksuz?! Nevjerojatno koliko je kupus poskupio u odnosu na lani - kilogram se prodaje i po...

Piše vijesti sd
10. listopada 2024. - 11:32

Sarma će ove godine, čini se, biti priličan luksuz za mnoga hrvatska kućanstva. Razlog? Cijena glavnog sastojka, kupusa iliti zelja, drastično je skočila u odnosu na lani.

Prema novim podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede, protekli tjedan kilogram zelenog kupusa na tržnicama prodavao se u prosjeku za 1,94 eura, a na nekim je prodajnim mjestima cijena bila čak pet eura - piše Danica.

Kupus je protekle subote bio najskuplji na tržnici u Dubrovniku: pet eura kilogram. U Bjelovaru i Koprivnici cijena je iznosila 1,5 eura, Varaždinu i Čakovcu dva eura, na tržnicama u Zagrebu prosječnih 2,5 eura.

Istog tjedna lani (40. tjedan u godini), prosječna cijena kupusa na hrvatskim tržnicama iznosila je 0,86 eura, dok je najviša cijena na jadranskim tržnicama (Dubrovnik) bila 4 eura.

image

2207527339 cabbage kupus

Shutterstock

Glavica kupusa je, dakle, u odnosu na početak listopada lani u prosjeku na svim tržnicama poskupjela za čak 125 posto. Na trržnici u Koprivnici, primjerice, cijena je ostala ista kao prošle godine, u Varaždinu je duplo skuplji, a Bjelovaru je cijena viša za 20 posto.

Proizvođači se, jasno, žale na dugotrajnu sušu i slab urod, pa i cijenu ravnaju prema zakonu ponude i potražnje. Je li, međutim, kupus morao baš toliko poskupjeti – procijenite sami.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 11:43