StoryEditorOCM
Hrvatskanapokon

HZZO najavio važne promjene koje će razveseliti mnoge, evo što će se promijeniti tijekom turističke sezone

Piše Hina
23. svibnja 2023. - 17:24

Zbog povećanja sigurnosti u prometu tijekom turističke sezone, HZZO je i ove godine osigurao novac za provođenje hitne medicinske pomoći na autocestama i državnim cestama, i to u iznosu od 1, 5 milijuna eura, izvijestili su u utorak iz Zavoda nakon sjednice Upravnog vijeća.

Dodatno dežurstvo timova hitne službe provodit će se na 20 punktova na cestama, 24 sata dnevno tijekom 94 dana, u razdoblju od 16. lipnja do 17. rujna.

Time se, kažu u HZZO-u, osigurava veća dostupnost zdravstvene zaštite tijekom turističke sezone osiguranicima HZZO-a te domaćim i stranim turistima.

Upravno vijeće HZZO-a donijelo je i odluku da se za 7 posto poveća maksimalni iznos sredstva za provođenje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, temeljem izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, kojom se povećavaju koeficijenti složenosti poslova djelatnika u javnim službama.

Također, od 1. lipnja do 31. kolovoza bolničkim zdravstvenim ustanovama povećan je maksimalni mjesečni iznos novčanih sredstva u iznosu do 2 posto aktualnog maksimalnog mjesečnog iznosa sredstava s ciljem poboljšanja njihovih uvjeta poslovanja. Sredstva se osiguravaju iz Financijskog plana HZZO-a za 2023. i projekcije plana za 2024. i 2025. godinu.

U HZZO-u napominju da su se na osnovu povećanja osnovice za obračun plaće od 1. travnja 2023. godine za 2 posto, cijene zdravstvene zaštite povećale su se za 2 posto.

Povećan je i iznos sredstava za provođenje programa preventivnih zdravstvenih pregleda do maksimalno 60.000 eura za razdoblje od 1. svibnja do 31. listopada, zbog povećanih troškova Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje provodi program.

Cijena pregleda bit će između 50 i 60 eura po osiguranoj osobi, u ovisnosti o opsegu medicinsko-biokemijskih postupaka za određenu kategoriju osigurane osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:53