StoryEditorOCM
Hrvatskajoš jedan napad

HZZO na udaru hakera, građani primaju mailove. Izdali važno upozorenje: ‘Izbrišite ih, ne odgovarajte!‘

Piše Ivana Krnić/JL
11. srpnja 2024. - 15:36

Nakon što su na više mail adresa novinara Jutarnjeg lista počeli pristizati mailovi iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), obavijestili smo ih da provjere sporne mailove u kojima nam se nudi potvrda o podnesenoj jedinstvenoj prijavi na obvezno zdravstveno osiguranje.

image
Screenshot/

Nakon provjere iz HZZO-a su utvrdili kako je riječ o kibernetičkom napadu.

- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je danas, 11. srpnja, dobio saznanje kako je u tijeku tzv. "spoofing‘‘ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare - kažu iz HZZO-a.

Stoga upozoravaju građane da mailovi koje zaprime s adrese podataka.zastita@hzzo.hr nemaju veze s HZZO-om, kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani.

- Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, te da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke.

U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ - kažu iz HZZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:18