StoryEditor
Hrvatskatijekom pandemije

HZJZ objavio upute za rad učeničkih i studentskih domova: zabranjeni posjeti, nema tuluma u zatvorenom, u zajedničkim prostorima obavezne maske

Piše PSD.
16. rujna 2020. - 11:39
Jakov Prkić/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za rad učeničkih i studentskih domova u okolnostima epidemije koronavirusa među kojima se navodi kako bi učenici i studenti trebali pojačano održavati osobnu higijenu i držati se socijalne distancu, dok bi djelatnici doma trebali pojačano održavati higijenu prostora.

HZJZ je objavio i detaljne upute za postupanje u slučaju zaraze učenika i studenata u domovima.

Zabranjeni posjeti, nema zabava u zatvorenom

"Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti domovima, osim nužnih posjeta vezanih uz pitanje zaštite zdravlja i sigurnosti. U domovima su dozvoljene samo aktivnosti koje su vezane uz djelatnosti doma/centra propisane statutom, a koje se odnose isključivo na stanare doma i radnike centra, uz pridržavanje svih propisanih mjera.

Održavanje zabava, proslava i slično u zatvorenim i otvorenim prostorima studentskog centra nisu za sada dozvoljene, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situacije", napominje se u uputama.

Udaljeni kreveti, u zajedničkim prostorima obavezno nošenje maski

Učenici i studenti trebali bi biti smješteni u sobe tako da između njihovih kreveta ima najmanje 1,5 metar razmaka. Preporuča se da učenici istih razreda, odnosno studenti s istih fakulteta, kada je to moguće, budu smješteni zajedno. Također, oni iz istih soba trebali bi koristiti u unaprijed određenom terminu koristiti blagovaonicu u učeničkim domovima.

U zajedničkim prostorijama studenti, učenici i zaposlenici obavezno nose masku, ali uz izuzetak vlastitih soba i sanitarnih čvorova. Na otvorenom se ne nosi maska, a ako je moguće, treba izbjeći grupiranje veće skupine ljudi. Masku je potrebno koristiti pravilno, tako da cijelo vrijeme pokriva nos i usta, te ju redovito po potrebi zamijeniti, napominje se u uputama.

Uz opće upute, HZJZ objavio je i detaljan opis postupanja u slučajevima zaraze ili pojave simptoma koronavirusa.

Studenti i učenici koji razviju simptome bolesti, o tome odmah moraju obavijestiti rukovodstvo doma. Moraju u što skorijem roku napustiti dom, a do odlaska iz doma su u izolaciji, piše u uputama koje su dostupne na službenoj stranici HZJZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. listopad 2020 22:33