StoryEditorOCM
Hrvatskacovid-19

HZJZ objavio tjedno izvješće o borbi protiv koronavirusa: najviše zaraženih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, glavna žarišta su bili noćni klubovi

Piše M.Dr
1. rujna 2020. - 20:09

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je tjedno izvješće s najnovijim informacijama vezanim za borbu protiv koronavirusa.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 146 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2649. Među njima je 251 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 14 pacijenata. Dvije su osobe preminule. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 10269 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 186 preminulo, 7434 se oporavilo. 

U samoizolaciji je trenutno 8681 osoba. Do danas je ukupno testirano 168 229 osoba, od toga 1591 u posljednja 24 sata. Udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih je 6,13 posto. Prosječna dob pozitivnih osoba je 42,32 godina, muškaraca je 51,16 posto a žena  48,84 posto, navode u izvješću.

U razdoblju od 18.8. do 31.8. sve županije zabilježile su novooboljele slučajeve bolesti COVID-19.

Prednjači Splitsko-dalmatinska županija

Najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Grad Zagreb te Zadarska županija. Najmanje novooboljelih zabilježeno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Najveću 14-dnevnu stopu također ima Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Šibensko-kninska i Zadarska županija.

U posljednjih tjedan dana preminulo je 13 osoba, od toga je njih šest  bilo na respiratoru.

Govoreći o kontinentalnoj Hrvatskoj HZJZ navodi kako se u većini županija i dalje nastavlja priljev oboljelih čiji se izvor zaraze povezuje s ljetovanjem i izlascima u klubove na Jadranu.

Nova grupiranja zabilježena su oko svadbenih slavlja u Požeško-slavonskoj županiji te Virovitičko-podravskoj županiji. Također, bolest se proširila i u domu za starije u Požeško-slavonskoj županiji. 

Za primorsku Hrvatsku statistika je sljedeća:

Najveći broj oboljelih te najveće 7-dnevne stope u posljednjih tjedan dana zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. U Splitsko-dalmatinskoj županiji grupiranja su zabilježena u zdravstvenom sustavu, ustanovama za smještaj u sustavu socijalne skrbi te jednoj predškolskoj ustanovi.

Unatoč tome, većina oboljelih mlade su osobe čije se obolijevanje veže uz noćne izlaske. U ostalim županijama Primorske Hrvatske grupiranja su zabilježena oko vjenčanja u Primorsko-goranskoj županiji te druženja umirovljenika u Zadarskoj županiji. Kao i u kontinentalnom dijelu zemlje, značajan je udio oboljelih koji su kontakti prije poznatih slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 13:44