StoryEditor
HrvatskaKOMENTAR

Hrvoje Prnjak: Gospodarstvo nam je tresnulo kao nikad prije, ali to bi za Vladu mogla biti i dobra vijest. Ministar financija najbolje zna zašto

28. kolovoza 2020. - 15:50
Ministar Marić i premijer PlenkovićBruno Konjević/HANZA MEDIA

Apsurd s izbornim obećanjima je što se u pravilu rijetko ili tek djelomično realiziraju zbog – prve iduće kampanje. Pa nećete valjda u reforme i rezove pred izbore. Nije baš pametno zamjerati se biračima, "bespotrebno" odbiti neke koji bi inače baš vama dali svoj glas... Valjda ima i drugih oblika luksuza kojeg si političari mogu priuštiti.
Uostalom, ionako su uvijek na političkom horizontu neki izbori. Evo, u svibnju iduće godine svi ćemo na lokalne izbore.

Unatoč tome, najnovije loše ekonomske vijesti - pogotovo ona o drastičnom padu BDP-a u drugom tromjesečju od čak 15,1% - mogu se gledati i kao dobra vijest. Iako je to peti najlošiji rezultat u EU - nakon Španjolske, Francuske, Italije i Portugala.

Kako sad to može posati dobra vijest? Pogotovo ako znamo da je Državni zavod za statistiku objavio i kako je potrošnja kućanstava u drugom kvartalu smanjena za 14 posto te da su investicije pale 14,7 posto. Uvoz robe i usluga smanjen je 28,1 posto. Izvoz robe u istom je razdobolju pao 10,6 posto, a najviše je tresnuo izvoz usluga - za čak 67,4 posto. Crnjak do crnjaka... Tako loše statistike nismo imali od ratnih dana!

Kojom magijom sve to može postati dobra vijest?! E pa može! Najgori hrvatski tromjesečni BDP u zadnjih 25 godina, otkako se mjeri statistikom nacionalnih računa, znači da Vladi ne trebaju ama baš nikakvi izgovori za provođenje reformi i rezova, pa i najbolnijih. Onih s kojima bi inače, budimo iskreni, vjerojatno i ovoga puta makar tu i tamo kalkulirala iz pragmatičnih razloga udobrovoljavanja izbornoj bazi.
No, jeftina kupovina glasova bi državne financije ovoga puta mogla preskupo stajati. Kako je i sam ministar financija Zdravko Marić istaknuo, imamo pad BDP-a koji dobrano nadilazi i onaj od tada šokantnih 9 posto tijekom posljednje velike krize...

I zato će trebati dobro protresti rashode, među ostalim. Možda baš po ukusu ministra financija. Sve bi to moglo značiti i da će se ubrzati reforme javne uprave, koja se često spominje kao akutni teret svake izvršne vlasti, ali i učinkovitijeg funkcioniranja gospodarstva.

"Predstoje nam izazovi", priznao je sam Marić danas pred novinarima. "Da je lako, nije lako", rekao je ministar.

Na pitanje novinara o hitnosti rezova, i to baš u javnoj upravi, Marić je ipak digao ručnu:

"Ne bih izvukao samo tako jednoznačan zaključak. Sve što se tiče javne uprave, nije to jedina strukturna reforma. Nije samo pitanje broja. I država je poslodavac, i ti ljudi imaju svoje obitelji. Treba nam racionalizacija i veća efikasnost".

Naravno, ovo je idealna prigoda i za politiziranje, pretjerivanje i naknadno pametovanje svih vrsta – već smo danas nakon objave pada BDP-a čuli jedno, od Vesne Vučemilović iz Škorinog Domovinskog pokreta, po kojoj Vladine mjere, odnosno, potpore, nisu dale baš nikakvog rezultata – ali jasno je da će se svi korisnici državnog proračuna morati prilagoditi novim okolnostima, da više ništa, kao što ste toliko puta čuli proteklih mjeseci, "neće biti isto". Ali u ovom slučaju i doslovno. Jer, Marić sigurno neće predložiti da rješenje bude - tiskanje novca...

Istina, podaci za treći kvartal će, zbog kakve takve turističke sezone, biti povoljniji, što će pozitivno utjecati i na godišnje bilance, odnosno kretanje BDP-a na godišnjoj razini.. Ali, evo prigode da Vlada pokaže svoj reformski karakter i ubrza s nekim reformama-rezovima koje javnost već dugo zaziva. Oporba također... 

Ministre, kako ide ona stara... Hic Rhodus, hic salta!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 12:55