StoryEditorOCM
Hrvatska‘morala je otići‘

Hrvoj Šipek o odlasku Marušić: ‘Ta teorija vam je pucanj u prazno. Imam pitanje za sve koji se bave špekulacijama‘

Piše Hina
20. travnja 2023. - 21:12

Ravnateljica Uskoka Vanja Marušić morala je otići zbog propusta u obavljanju poslova državnoodvjetničke uprave, rekla je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, istaknuvši kako je pucanj u prazno teorija da je se htjela riješiti, jer je onda ne bi prije nekoliko mjeseci imenovala na tu dužnost. 

Propust  je bio u tome što (o prometnoj nesreći loju je skrivio njezin vozač) nije obavijestila Ministarstvo pravosuđa i DORH, odnosno mene kao glavnu državnu odvjetnicu jer prema Zakonu o DORH-u, Zakonu o Uskoku i Poslovniku državnog odvjetništva svaki državni odvjetnik je dužan u poslovima pravosudne uprave redovito obavještavati i odluke koje donosi objaviti i dostaviti glavnom državnom odvjetniku, kazala je Hrvoj-Šipek, gostujući u četvrtak Dnevniku HTV-a.

Prema odredbi članka 53. Zakona o DORH-u obveza je svaki akt državnoodvjetničke uprave dostaviti višem državnom odvjetništvu u roku od osam dana od donošenja, pojasnila je i dodala kako je u ovom slučaju u odnosu na Uskok, koji je dio sustava DORH-a i u rangu je županijskih državnih odvjetništava, trebala obavijestiti DORH.

Prometna nesreća koju je skrivio vozač Vanje Marušić dogodila se prije godinu dana. Na pitanje kako bi postupila da ju je odmah izvijestila o nesreći, Hrvoj-Šipek je odgovorila da je Uskok bio u obvezi naknaditi štetu s obzirom na to da je štetu izvorno naknadila agencija i prema sporazumu kojim je vozilo ustupljeno Uskoku.

Nakon toga je, dodala je, trebala obavijestiti Ministarstvo pravosuđa i to je ono što bih joj ja bila savjetovala zbog toga što je vozač zaposlenik Ministarstva i na njemu je odluka hoće li pokrenuti stegovni postupak, hoće li tražiti regres, a nikako na DORH-u, odnosno Uskoku.

Vozač je bio sam i na putu prema stanu ravnateljice

Prema svim podacima koje imamo, a izvršili smo uvid u prekršajni spis, vozač je bio sam i na putu prema stanu ravnateljice Uskoka kako bi je vozio na posao, rekla je Hrvoj-Šipek.

Podsjetila je da je nakon anonimne prijave pozvala Marušić na razgovor. Tad mi je dala odgovor da nije obavijestila jer je jednostavno zaboravila. Zatražili smo pismeno očitovanje. Ona je tada izvijestila o tome na koji je način izvršeno plaćanje štete uz konstataciju kako smatra da je upitno bi li vozač trebao odgovarati za štetu, rekla je glavna državna odvjetnica.

image
Damjan Tadić/Cropix

Pitanje hoće li vozač platiti štetu ili ne ovisi o daljnjem postupku koji je trebao eventualno biti pokrenut protiv njega, to je pitanje u nadležnosti Ministarstva pravosuđa koje će cijeniti sve okolnosti. Činjenica je da je prekršaj počinjen, da je vozač priznao prekršaj i po mom mišljenju počinjeni prekršaj, za koji je proglašen odgovornim, ima se izjednačiti s krajnjom nepažnjom, a koja povlači pitanje stegovne odgovornosti i pitanje naknade štete, pojasnila je.

Da sam ja prešutila, kakvo bi se onda pitanje postavilo? 

Hrvoj-Šipek danas je primio premijer koje ga je izvijestila o okolnostima razrješenja Marušić te o odluci kojom je Željku Mostečak, zamjenicu glavne državne odvjetnice, ovlastila za obnašanje dužnosti ravnateljice Uskoka.

Premijera sam izvijestila nakon što sam donijela odluku jer je to stvar DORH-a i upravljanja DORH-om. Za sve one koji se ovih dana bave špekulacijama imam pitanje: Da sam ja prešutila i da nisam ništa poduzela, kakvo bi se onda pitanje postavilo? upitala je.

Na riječi novinara kako mnogi smatraju da je razlog ostavke Vanje Marušić bizaran te da neki pak idu dalje pa ističu da je Hrvoj-Šipek iskoristila ovaj slučaj da je se riješi s važne pozicije, istaknula je kako je ta teorija pucanj u prazno. Da sam se htjela riješiti Vanje Marušić i da sam sumnjala u nju kao osobu i profesionalca, onda je ne bi imenovala ravnateljicom Uskoka, rekla je.

Obje smo predugo u sustavu, prije svega smo profesionalke, stručne i odgovorne za svoj rad. Pitanje propusta i obavljanja državnoodvjetničke dužnosti moramo potpuno odvojiti od onoga što se tiče stručnog i kvalitetnog rada na konkretnim predmetima. Tu nikada nije u pitanju bila Vanja Marušić niti odluke koje je donosila, istaknula je Hrvoj-Šipek.

Na pitanje je li Marušić imala u planu otvoriti neke nove slučajeve protiv visokih dužnosnika HDZ-a, Hrvoj-Špek je odgovorila da se o izvidima ne smije javno govoriti.

Marušić ponovno ne bi dala podršku 

Željka Mostečak imenovana je v.d. ravnateljicom Uskoka, a Hrvoj Šipek rekla je da će relativno brzo biti objavljen natječaj za tu poziciju.

Na posljednji natječaj javila se samo Vanja Marušić, a Hrvoj Šipek ističe da postoji veliki problem jer je to izuzetno težak, odgovoran i zahtjevan posao koji uvijek završava kritikom. Štogod učinili dobiva ili pozitivan ili negativan predznak ovisno koga je određeni postupak dotaknuo, dodala je i na kraju odgovorila kako ne bi ponovno dala podršku Marušić ako bi se javila na natječaj.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:00