StoryEditor
Hrvatska'tko je ovdje lud?!'

Hrvatsku državljanku ne puštaju u njenu domovinu; Otkako se udala, upala u neočekivane probleme: 'Revni policajac ponašao se prema meni kao prema kriminalki'

10. travnja 2019. - 12:01
majamarkovic

Sljedeća priča hrvatske državljanke Maje Marković-Šimić, koja živi u BiH, točnije u Zenici, spada u skupinu priča "lud, zbunjen i – tko je ovdje normalan".

Iako je hrvatska državljanka, odnosno ima dvojno državljanstvo, te ima i hrvatske putne isprave, ne može iz države u kojoj živi, u ovom slučaju BiH, ući u zemlju čija je (također) državljanka, dakle u Hrvatsku.

Žena "čuči kući" u Zenici iako ima potrebu svakog tjedna dolaziti u Split, kamo vodi kod liječnika svoga teško bolesnog svekra.

I sad se postavlja pitanje zbog čega Maja ne smije u svoju Hrvatsku.

Prijetio joj velikom globom

Zbog jednostavnog razloga jer je žena, nakon što se udala, željela svome djevojačkom prezimenu Marković dodati prezime svoga supruga Gorana, koji se preziva Šimić.

Da bi to učinila, morala je zatražiti izradu nove domovnice, što je ona i napravila u veleposlanstvu RH u Sarajevu, ali je, čini se, za to morala pitati odobrenje i od graničnog policajca na GP-u Kamensko, koji je nedavno nije htio pustiti u Hrvatsku.

– I tu nastaje problem. Nakon što sam podnijela zahtjev za novu domovnicu, htjela sam prije neka dva tjedna ući u RH sa svojim svekrom, koji je imao pregled u Splitu.

I krenuli smo prema GP-u Kamensko, gdje smo "naletjeli" na graničnog policajca koji je bio, moram to istaknuti, vrlo bezobrazan, otresit i bahat i koji se prema meni ponašao kao prema nekoj kriminalki.

Dala sam mu dokumente, odnosno "staru" putovnicu koja vrijedi do 2021. godine. No, kada je revni policajac na granici "udario" po kompjutoru, vidio je da su u izradi moji novi dokumenti u veleposlanstvu u Sarajevu. Tada mi je rekao da to nisu valjani dokumenti i da ja ne mogu ući u RH.

Ja sam mu pokazala i vjenčani list i tu putovnicu gdje je moja slika i gdje jedino nema dodanog prezimena moga supruga. Imao je i JMBG, ali me nije htio pustiti. Čak mi je rekao da će me kazniti s četiri i pol tisuće kuna jer nemam valjane dokumente – kazuje Maja Marković-Šimić.

I tako se žena "prepirala" s revnim policajcem dok se on ipak nije smilovao i pustio je u RH.

– Istina je, pustio me u RH, ali mi je naglasio, ako još jednom pokušam prijeći granicu, da će me kazniti s devet tisuća kuna kazne. Ušli smo u RH, otišli u Split, gdje mi se svekar pregledao i vratili sutra u BiH. Samo se nismo vraćali preko GP-a Kamensko, nego preko GP-a Aržano, gdje mi nitko od graničnih policajaca nije stvarao probleme – reći će Maja.

Žena koja je "osuđena na policijsku milost" ne shvaća zašto ne može ući u RH ako ima valjanu hrvatsku putovnicu.

– Na njoj se vidi moja slika, koja potvrđuje da sam to upravo ja i nitko drugi. Osim toga, imam i bosanskohercegovačku osobnu iskaznicu s kojom ne mogu u RH, ali zato mogu u Srbiju.

Izgleda da sam "pogriješila" što sam djevojačkom prezimenu htjela dodati prezime svoga supruga. To se policajcu na granici očito nije svidjelo. Do prije tih 15-ak dana nikad nisam imala problema s nijednim graničnim policajcem, kako onima s bosanskohercegovačke, tako i onima s hrvatske strane – kazuje Maja.

Osjeća se kao zatvorenica

Da je ona dala izraditi novu domovnicu, koja je preduvjet za novu putovnicu, vidjeli su do sada na svim graničnim prijelazima preko kojih je ulazila u RH.

– I nitko mi nikada nije radio probleme. Evo, sada moram ići službeno u Zagreb i iz straha to ne mogu napraviti jer ne znam hoće li me neki revni policajac zaustaviti na granici i naplatiti mi kaznu od četiri i pol ili devet tisuća kuna. Osjećam se kao zatvorenica koja oko noge ima onu narukvicu kojom prate kriminalce, jer ne smijem iz BiH izići u Hrvatsku – govori Maja.

Novu domovnicu je dala izraditi u veleposlanstvu RH u Sarajevu.

– Na domovnicu moram čekati četiri i pol do pet mjeseci i ja za cijelo to vrijeme ne smijem "mrdati" iz BiH, jer dok nju ne dobijem, ne mogu izraditi putovnicu. Sada mi je svekra u Split kod doktora vozio otac jer ja ne smijem.

Zamislite da uđem u RH, da me granični policajac pusti i da onda po povratku u BiH opet naiđem na "revnog" policajca koji me ne želi pustiti u BiH, gdje živim. Što bih onda radila? Znači, svaki moj prelazak u Hrvatsku ili iz Hrvatske u BiH je rizik za mene i moju obitelj.

Moram napomenuti da se "revni" policajac na granici pozivao na članak 39. Zakona o putnim ispravama, gdje se navodi da ako se neka činjenica u putovnici promijenila, da dotadašnja putovnica nije valjana. A u članku 40. istog Zakona se navodi da je RH dužna osobne dokumente izdati u roku od 48 dana – kazuje Maja.

U BiH su Maji dali sasvim drukčije upute.

– U ispostavi hrvatskog veleposlanstva u Vitezu rekli su mi da granicu mogu prijeći s postojećom, odnosno "starom" putovnicom, dok mi nova ne bude zgotovljena. A kad dođem na granicu, onda mi rade probleme. Pa tko je ovdje lud? – pita se Maja.

 

PU splitsko-dalmatinska: To je pitanje pojedinca na granici

Kako doznajemo iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, pod kojom je GP Kamensko, granični policajci trebali bi biti malo fleksibilniji.

– To je pitanje pojedinca na granici. Kada se postojeća putovnica, koja je uz to još i valjana, skenira, policajcu na zaslonu kompjutora jasno piše da osoba izrađuje nove dokumente.

Ako ta osoba koja izrađuje nove dokumente jasno i nedvosmisleno može dokazati da je to upravo ona, onda bi policajac morao biti malo fleksibilniji i takvu osobu, koja je uz to još državljanin RH, pustiti u Hrvatsku, ali uz opomenu da što prije dobije nove dokumente – kazuje nam sugovornik koji je htio ostati anoniman.

 

Međunarodni vjenčani list: Prijateljica može u Njemačku

Ima Maja i primjer svoje prijateljice.

– I ona se udala i dala izraditi nove dokumente. Kako je morala otići raditi u Njemačku, izvadila je međunarodni vjenčani list i otišla na rad u Njemačku. Tamo normalno radi i čeka nove dokumente – kazuje Maja.

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 19:25