StoryEditorOCM
Hrvatskasaša ceci

Hrvatski znanstvenik je ispalio na antivakserske glasine koje se šire nakon smrti dječaka: Odmah su se pojavili lešinari, to su oni šta urlaju da mi ne daju djecu

Piše PSD
22. siječnja 2022. - 10:39

Poznati hrvatski znanstvenik i fizičar Saša Ceci na svojem je Facebooku ponovno komentirao aktualne događaje u pandemiji. Ovoga puta radilo se o smrti dječaka koji je preminuo zbog covida, a o kojem su odmah počele razne priče. 

- Umrlo je dijete. Da, od kovida. I odmah su se pojavili neki lešinari važno naglašavajući da ga znaju, da su prijatelji obitelji, i da je dijete cijeli život bilo bolesno. Naravno da nije. Bolesni su cijeli život bili oni. I još su. Kažu ljudi da je u ljubavi i ratu sve dopušteno, ali što kad ratuješ protiv razuma? Koliko ti um mora biti oštećen da ideš tako nešto izmišljati? Znam ja takve oštećene umnjake predobro. Dolaze na moj zid pa urlaju da mi ne daju djecu (hvala, imam svoju) i pišu najgore uvrede (neka, navikao sam) i zahtjevaju da prestanem dizati paniku (ajde?!). A je li možda ovaj događaj dobar razlog za paniku?, zapitao se znanstvenik. 

- Iskeno, nije. Grozan je, prestrašan, ali tim više sad trebamo maksimalno koristiti razum. I sami liječnici kažu da je ovo ekstreno rijetko. Koliko rijetko? Ovo je sedmo dijete koje nam je preminulo od kovida. Djece u RH ima oko 700 tisuća. Dakle, oko deset na milijun. A koliko ih je preminulo od cijepljenja? Kod nas ni jedno, ali mi smo ih i jako malo cijepili. Neki Francuz, neki bloger mudar, a čini se i bolesnik kao oni naši na početku priče, izjavio je da je kod njih dvostruko više djece umrlo od cijepljenja nego od kovida. To bi kod nas bilo oko 14. Ali niste nikad čuli da je neko dijete kod nas umrlo od cijepljenja, jelda? Ne brinite, nisu ni Francuzi kod njih. Naime, u realnom svijetu, izvan blogerove bolesne glave, također nije umrlo ni jedno. Od kovida, pak, tamo je umrlo 771 dijete. (Podaci su do 12.12.21.), nastavio je. 

Kazao je kako i dalje ne vjeruje da postoji razlog za paniku. 

- Treba li, dakle, konačno početi paničariti? Jer, postotak je dosta veći nego kod nas. Možda. Ali ja i dalje mislim da ne treba. To je, iako neizmjerno tragičan, ipak i ekstreno rijedak događaj. Ali znate što je još ekstremnije rijeđi događaj? Smrt od cijepljenja. (U istim podacima za Francusku njih je bilo sveukupno devet.) Ne znam, biti totalno cool oko smrti djeteta i istovremeno bezumno paničariti oko cijepljenja, to je ne samo beskrajno bešćutno, nego i vrlo precizno i matematički dokazivo - beskonačno glupo. Tako to biva kad se dijeli s nulom, zaključio je Ceci. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 07:45