StoryEditorOCM
Hrvatskapazite!

Ozbiljno upozorenje vatrogasaca zbog toplinskog vala: ‘Velika opasnost od požara!‘

Piše vijesti sd
9. srpnja 2024. - 11:03
Ne približavajte se požaru da biste snimili selfie i ne podižite dronove, poručili su vatrogasci  (ilustracija)Yasin Akgul/Afp

Kako nas ljetno iskustvo uči, visoke temperature i toplinski val iznimno su pogodno tlo za nastanak požara. To je potaknulo Hrvatsku vatrogasnu zajednicu da se javnosti obrate priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Hrvatskoj se očekuje prolazak toplinskog vala koji će se u srijedu i četvrtak osobito biti osjetan na riječkom, splitskom i dubrovačkom području, a u petak će se proširiti i na osječko, zagrebačko i karlovačko područje. Zbog velike količine suhog raslinja na području Dalmacije velika je opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora.

image

Mala neopreznost dovoljna je da dovede do velikog požara (ilustracija)

Goran Mehkek/Cropix

Savjetujemo građane na pojačan oprez kako bi svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sigurnosti:

- Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.

- Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.

- Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.

- Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.

- Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.

- Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte. 

- Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

- U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112, poručili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice

image

Vatrogasci najbolje znaju kako požari lako nastaju, a teško se gase (ilustracija)

Ivo Ravlić/Cropix
.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 02:04