StoryEditorOCM

Hrvatski gimnazijalac osvojio zlato na matematičkoj olimpijadi

Piše PSD.
15. srpnja 2012. - 22:38
Ekipa mladih hrvatskih matematičara ostvarila je izvanredan uspjeh na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se od 4. do 16. srpnja održava u Mar del Plati u Argentini, a po prvi puta od kad Hrvatska sudjeluje u tom prestižnom natjecanju jedan je naš predstavnik, gimnazijalac Domagoj Ćevid, osvojio i zlatnu medalju.

Kako se navodi u priopćenju voditelja hrvatske delegacije na olimpijadi, hrvatska je ekipa osvojila 25. mjesto među 100 zemalja koje su sudjelovale u ovogodišnjem najprestižnijem matematičkom natjecanju u svijetu, što je jedan od najboljih rezultata Hrvatske u 20 godina natjecanja.

Zlatnu je medalju osvojio mladi hrvatski matematičar, 17-godišnji učenik 3. razreda zagrebačke V. gimnazije Domagoj Ćevid. Ostali članovi ekipe također su postigli zavidan uspjeh, osvojivši jednu srebrnu i tri brončane medalje, te jednu pohvalu.

Srebrnu je medalju osvojio Matija Bucić, učenik XV. zagrebačke gimnazije. Njegovi kolege Matija Milišić, Vlatka Vazdar i Borna Vukorepa osvojili su brončane medalje, dok je Verner Vlačić iz Prve sušačke gimnazije u Rijeci osvojio pohvalu.

Riječ je o "povijesnom uspjehu", a hrvatska delegacija zahvalna je mentorima i školama učenika, Ministarstvu obrazovanja i sporta, Hrvatskom matematičkom društvu, tvrtki Nanobit d.o.o. te svima koji su sudjelovali u pripremama ekipe, ističe se u priopćenju.

Međunarodna matematička olimpijada ove je godine u argentinskom gradu Mar del Plata okupila 548 učenika iz čitavog svijeta.

(Hina)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 04:30