StoryEditorOCM
Hrvatskapitali smo ih zašto

Hrvatski europarlamentarci se ujedinili oko sabotiranja podrške presudi Izraelu. Njen cilj je spriječavanje genocida

Piše Marin Prvan
8. veljače 2024. - 15:46

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 05. veljače se, kao jedan od prijedloga tema za raspravu, našao i onaj o "Koracima koje treba poduzeti kako bi se pojačale mjere koje je naredio Međunarodni sud pravde (ICJ) u slučaju Južne Afrike protiv Izraela".

Prilikom glasanja, samo je 77 zastupnika glasalo za, dok se njih 249 izjasnilo protiv; čime je prijedlog odbijen.

Među onima koji su bili protiv su bili i hrvatski europarlamentarci; točnije njih pet tada prisutnih. Riječ je o SDP-ovim Fredu Matiću i Toninu Piculi, HDZ-ovki Željani Zovko, IDS-ovom Valteru Flegi i članu Hrvatskih suverenista Ladislavu Ilčiću

Podsjećamo, ICJ je odlučio da neće odbaciti slučaj kojim se Izrael optužuje za genocid u Gazi, već će se Izraelcima suditi za "zločin nad zločinima". Konačna presuda bi se mogla očekivati kroz dvije do tri godine.

U međuvremenu, ICJ je naredio Izraelu da poduzme sve mjere u svojoj moći da spriječi daljnje genocidne radnje. Optuženik mora izvijestiti sud u roku od mjesec dana o tome što čini kako bi ispunio ovu naredbu.

"Država Izrael će, u skladu sa svojim obvezama prema Konvenciji o Prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, u odnosu na Palestince u Gazi, poduzeti sve mjere iz svojih ovlasti za sprječavanje počinjenja svih radnji iz djelokruga članka II. Konvencije, posebno:

(a) ubijanje članova grupe;

(b) nanošenje teških tjelesnih ili duševnih ozljeda članovima skupine;

(c) namjerno nametanje skupini životnih uvjeta koji su sračunati da dovedu do njenog fizičkog potpunog ili djelomičnog uništenja; 

(d) nametanje mjera namijenjenih sprječavanju rađanja unutar skupine", stoji u samoj presudi.

Također, Izrael mora poduzeti trenutne i učinkovite mjere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, kaže sud.

U pokušaju izvještavanja hrvatske javnosti o tome iz kojeg razloga su naši eurozastupnici odbili sudjelovati u osmišljavanju pojačanih mjera koje bi pokazale podršku ovakvoj presudi i, kako kaže sud, pomogle "prevenciju genocida", poslali smo upite navedenim protivnicima ove ideje. "Možda se ne slažete sa samom presudom?", interesiralo nas je.

Nažalost, nitko od njih nije bio raspoložen za polaganje računa svojim hrvatskim biračima. 

Podsjećamo građane da su izbori u lipnju ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:06