StoryEditor
HrvatskaCOVID PROBLEMI

Hrvatski europarlamentarac progovorio o COVID putovnicama: ‘Ako je cjepivo besplatno, besplatan mora biti i test‘

Piše PSD
27. travnja 2021. - 18:46

Valter Flego, hrvatski europarlamentarac, u dnevniku televizije N1 govorio je o uvođenju COVID putovnica. 

Za početak je objasnio kako se tu ne radi o putovnici nego o običnol potvrdi. 

- Mi smo pred odlikom o tome jesmo li zadovoljni situacijom kakvu imamo danas ili nismo. Treba razmišljati o putovanjima, prekograničnim radnicima, onima koji imaju enormne probleme kada je u pitanju putovanje. Cilj je uvesti olakšanje, spasiti što se spasiti da, te imati potvrdu koja će pomoći putovanje unutar EU-a. Vjerujem da ćemo sutra to odobriti i ići u dijalog kako bi do moglo u lipnju profunkcionirati- rekao je Valter Flego.

Rekao je kako moramo iskoristiti svaki tren pred nama, jer treba umrežiti medicinski sustav, MUP, informatički sustav na granicama, kako to ne bi išlo sporo kao sada sporo funkcionira CijepiSe. 

-Večeras ću na raspravi tražiti da test bude besplatan, jer ako je cjepivo besplatno, a netko se ne želi cijepiti, test mora biti besplatan i točka- naglasio je Flego.

Istaknuo je kako se javnost mora shvatiti da novac pomoći od EU nije besplatan novavc. 

- Novac nije besplatan. Za dvije, tri ili četiri godine ćemo pričati o punjenju EU proračuna. Enormna je odgovornost da se on upotrebi za prave stvari. Možda je manje važno koliko ga ima, nego kako će se upotrebiti.

Prioritet su reforma javnog sektora i zadržavanje poslova u privatnom sektoru. Zato je važno da se mudro uloži novac. Uvjeti pod kojima EU daje novac se fleksibiliziraju. Mislim da je idealna šansa da sve snage upremo i pomognemo sva pogođena područja i budemo spremni za post-covid doba- dovršio je Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 08:45