StoryEditor
Hrvatskanisu poslušale dobrovića

Hrvatske vode kaznile pet djelatnica u Splitu jer su se usprotivile ministrovu zahtjevu

5. veljače 2017. - 00:39
lec00

Nekoliko djelatnica Hrvatskih voda u Splitu našle su se na udaru uprave jer su se, neslužbeno doznajemo, usprotivile zahtjevu ministra Slavena Dobrovića prema Hrvatskim vodama o ponovnom provođenju istraživanja vezanih uz Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Prema riječima Ivice Blaževića, regionalnog povjerenika i potpredsjednika Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, dvije voditeljice službi dobile su izvanredni otkaz ugovora o radu uz ponudu novog, izmijenjenog ugovora na nižu plaću. Protiv njih dvije, te protiv još tri djelatnice, pojašnjava Blažević, pokrenute su i stegovne mjere po internom pravilniku Hrvatskih voda.

Sporni dodatak

Nakon saznanja o pokrenutim postupcima, zatražio je jučer sastanak s Tihomirom Galićem, direktorom Hrvatskih voda u Splitu, no do sastanka nije došlo. Galić ga je, kaže, uputio na generalnog direktora u Zagrebu.

Uslijedilo je to sve nakon što su iz ministarstva Slobodnoj Dalmaciji ovih dana najavili kako će zatražiti provođenje novih mirkosondiranja terena u Lećevici, kao još jedan pokušaj ministra Dobrovića da zaustavi ovaj projekt.

Kako doznajemo, od sankcioniranih djelatnica Tihomir Galić tražio je da potpišu izmijenjeno, odnosno dopunjeno mišljenje o potrebi dodatnih trasiranja u vrijeme visokih voda za procjenu utjecaja na okoliš izmjena zahvata CGO Lećevica. Problem je nastao jer su Služba za kontrolu voda i Služba za zaštitu voda prethodno zaključile kako takva trasiranja nisu potrebna, a njihovi zaključci naknadno su izmijenjeni te je dopisan sporni dodatak.

Sve se to odigrava u kontekstu činjenice da je ministar Dobrović krajem prošle godine ukinuo netom doneseno rješenje službi u Ministarstvu zaštite okoliša po kojem nije potrebna nova procjena utjecaja na okoliš jer je izmjenama projekta kapacitet centra prepolovljen. Logično je, dakle, da upola manji pogon me može imati veći utjecaj na okoliš od većeg pogona.

Prema neslužbenim informacijama, djelatnice Hrvatskih voda, redom visokoobrazovane stručnjakinje, suprotstavile su se mijenjanju njihovih zaključaka o dodatnim sondiranjima. Temeljita mikrosondiranja područja na kojem je predviđen CGO Lećevica provodila su se četiri godine, od 2010. do 2014.

Na temelju tih istraživanja, ali i zajedno s nizom drugih stručnih analiza i istraživanja, Hrvatske vode su 30. rujna 2014. godine donijele pozitivno mišljenje na dokument pod nazivom "Elaborat o zonama sanitarne zaštite izvorišta Jadra i Žrnovnice".

Na temelju tog elaborata, Županijska skupština donijela je odluku o utvrđivanju zona sanitarne zaštite izvorišta spomenutih rijeka.

Tom odlukom Centar je smješten u četvrtu zonu u kojoj je moguće graditi CGO uz određene mjere zaštite, poput prikupljanja i obrade otpadnih voda i, ako je riječ o komposištu, odlaganja na nepropusnoj podlozi. Sve to predviđeno je projektom CGO Lećevica.

Suradnja s 'Tehnixom'

Unatoč tome, ministar Dobrović ne odustaje od blokade projekta. Ako se zna da istodobno ministar Dobrović blokira i raspisivanje javnog natječaja za prvu fazu sanacije odlagališta Karepovac, na način da nije dao suglasnost na dokumentaciju koja mu je poslana iz Grada Splita, onda je očito kako je pred građanima Splita i okolice, umjesto rješavanja golemog problema s odlagalištem, prava ekološka katastrofa.

Ministar Dobrović je, naime, nedavno donesenim Planom gospodarenja otpadom predvidio gradnju privremenog, "mobilnog" pogona za obradu otpada na Karepovcu, odnosno sortirne linije i komposišta.

Riječ je o obradi otpada koja je predviđena u Lećevici, ali bez zaštite okoliša kakva je predviđena u Lećevici. Prije svega, takav pogon nema uređaj za pročišćavanje voda, a gradnja je planirana u trećoj zaštitnoj zoni u koju spada Karepovac.

Jedina tvrtka na svijetu, barem se oni sami tako hvale, koja reklamira takvu "mobilnu" tehnologiju jest tvrtka "Tehnix" iz Donjeg Kraljevca kod Preloga, s kojom je ministar Dobrović surađivao i prije nego što je postao ministar (npr. u projektu prikupljanja otpada na Krku), a nakon imenovanja je otvoreno promovira.

No za takvo postrojenje na Karepovcu, kako su nedavno komentirali iz Grada, nema dovoljno zemljišta, trebalo bi mijenjati prostornu dokumentaciju, provoditi studije utjecaja na okoliš i slično, a za što sve opet treba prilično vremena.

U prijevodu, to znači godine kašnjenja, zbog čega će građani sasvim sigurno plaćati penale kroz račune za odvoz smeća, što je nedavno Slobodnoj Dalmaciji izjavio i sam Dorbović. Zašto to sve ministar čini, pitanje je na koje još nema odgovora.

Uprava: Nismo pokrenuli stegovni postupak

Hrvatske vode nisu pokrenule stegovni postupak protiv djelatnica Hrvatskih voda, kao što ni događaji koje spominjete nisu istiniti. Imenovanja i razrješenja čelnih ljudi Hrvatskih voda, kao i voditelja/ica službi, sukladno je Statutu i Pravilniku o unutarnjem ustroju Hrvatskih voda – komentirali su u Hrvatskim vodama.

Sindikalni povjerenik Ivica Blažević je, ipak, jasan:

– Razočaran sam načinom na koji se poslodavac ponio prema naših pet kolegica. Na način protivan Zakonu o radu, protiv pet kolegica pokrenute su stegovne mjere, a dvije su dobile odluku o raskidu radnog odnosa bez prethodnog savjetovanja s Radničkim vijećem, i bez pouke o pravnom lijeku.

Ministarstvo: Nema problema

U Ministarstvu zaštite okoliša u svemu ne vide nikakav problem:

– Vezano uz upit o stegovnim postupcima u Hrvatskim vodama, ističemo da ovo Ministarstvo do trenutka upita nije imalo nikakvih saznanja. Provjerom u Hrvatskim vodama utvrdili smo kako se radi o netočnim informacijama. Što se tiče pitanja o mikrosondiranju, naglašavamo da u prethodnom razdoblju nije provedeno trasiranje u vremenu visokih voda te je, sukladno Pravilniku o uvjetima za utvrđivanje zona sanitarne zaštite, potrebno napraviti dodatno trasiranje.

Ministarstvo, ponavljamo, ne zaustavlja projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica. Projekt je u fazi pripreme, postupak je u tijeku i potrebno ga je nadopuniti sukladno propisima. Ministarstvo će u sklopu svojeg postupanja inzistirati na provedbi pozitivnih propisa Republike Hrvatske jer smatramo da je to jedino ispravno i u interesu ne samo građana grada Splita već i cijele Hrvatske.

Pitali smo ih i kada će ministar donijeti odluku o natječaju za sanaciju Karepovca, no konkretnog odgovora nema.

– Sanacija Karepovca nije upitna – kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2022 08:28