StoryEditorOCM
Hrvatskaželjka stone

Hrvatska znanstvenica: ‘Oluja u Zagrebu je bila slična uraganu 3. kategorije. Vrlo impresivno...‘

Piše Vijesti SD
21. srpnja 2023. - 12:36

Hrvatska fizičarka, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech i lovkinja na uragane Željka Stone je u RTL Direktu govorila o oluji koja je prekjučer poharala Hrvatsku. Kaže da se ovakve oluje razvijaju brzo i naglo pa ju nije ni bilo moguće predvidjeti dan ranije.

- Dok sam to gledala, mislila sam da je to jako slično uraganu i po jačini i po brzini vjetra. To je uragan 3. kategorije. Znači vrlo impresivno, kaže o brzini vjetra od 180 km/h koja je zabilježena u Hrvatskoj.

Dodaje i da je moguće da se u Hrvatskoj dogodi tornado, ali ne i uragan.

- On treba imati ocean s tom energijom. Kod nas se može dogoditi "medicane". On se može formirati iznad Mediteranskog mora i to bi bila mediteranska tropska oluja ili uragan. Prije par godina to se dogodilo kod Grčke.

Objasnila je i da se radilo o superkumulonimbusu, oblaku koji se razvija vertikalno po cijeloj troposferi i do 13 kilometara.

- Ima jake uzlazne struje, kad postaje superćelija, ulazna struja se počne rotirati radi smicanja vjetra iz okoline koji je jučer bio vrlo impresivan - pogledala sam Zagreb u podne par sati prije oluje. Kad se tako poklopi velika raspoloživa potencijalna energija radi velikih vrućina, plus takvo smicanje vjetra i mezoskalni konvektivni sustav koji protutnji, tada se dogodi oluja ovako velike jačine, vjetra i uz puno oborina. Na veliku sreću kratkog je trajanja.

Superćelijske oluje se, kaže, ni po čemu ne razlikuju od druge ljetne oluje, samo se one razvijaju jače, pojašnjava.

Na pitanje događaju li se ovako snažne oluje rijetko ili je to nešto na što se moramo naviknuti, Stone odgovara:

- Nažalost, struka na to nema odgovor. Nemamo dovoljno mjerenja. Možda ćemo na to moći odgovoriti za nekoliko desetljeća. Postoje dokazi o zatopljenju i klimatskim promjenama, a i znanost potvrđuje što se događa kad nam je toplije - da će oluje biti intenzivnije. Za naše područje - ovako nešto neće se dogoditi sutra ili prekosutra, atmosfera se primiri. Ali svakako je nešto što možemo očekivati, kao i tornada koja prate superoluje, superćelije, rekla je Stone za RTL Direkt.

Osvrnula se i na brojne kritike o tome da nismo upozoreni na ovakvu oluju.

- Tornado i ovakva oluja kao u Zagrebu vrlo se brzo razviju, jako ih je teško prognozirati. Konvekcija je fizikalni proces koji mi najmanje razumijemo i najmanje ga znamo prognozirati. Za područje Hrvatske hoće li doći u Zagreb ili negdje drugdje, jako je teško znati dan ranije. Kad istražujemo uragane, znamo kad lupi u kopno, da će vjerojatno doći do tornada, bit će uragan praćen olujama kakvu smo vidjeli u Zagrebu. Ali ona se stvorila konvekcijom, stvori se niotkuda i jako je teško to predvidjeti. Voljela bih da ljudi mogu prepoznati da se znanost trudi i da je ovo jako teško prognozirati. Kad je narančasti alarm upaljen, to znači da dolazi oluja, nemojte baš sjediti pod drvetom ili se voziti doma, ističe fizičarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:10