StoryEditor
Hrvatskaizvrsni rezultati

Hrvatska vodeća kongresna destinacija u regiji: ‘Veseli nas i činjenica da je Zagreb skočio za čak 20 mjesta u odnosu na prethodnu godinu‘

19. svibnja 2020. - 16:41
Kristijan Staničić: Ovo su odlične vijesti za hrvatski kongresni turizamMarko Todorov/Cropix

Prema godišnjoj statistici Međunarodne udruge za kongrese i stručne skupove (International Congress and Convention Association – ICCA), Hrvatska je u 2019. godini zabilježila rast u broju održanih međunarodnih skupova asocijacija.
Naime, nakon što je u Hrvatskoj u 2018. godini održano 114 skupova, sljedeće godine održana su 123 skupa, čime je Hrvatska na ICCA-inoj ljestvici zauzela 34. mjesto u ukupno održanim skupovima u svijetu.

Riječ je o napretku od četiri mjesta na prestižnoj ljestvici, što je dosad najviša pozicija koju je Hrvatska zauzela, čime je ujedno potvrđen i status naše zemlje kao vodeće kongresne destinacije u regiji.

– Ovo su odlične vijesti za hrvatski kongresni turizam, koji iz godine u godinu bilježi izvrsne rezultate. Nakon što nas je 2018. godine britanski magazin Business Destinations proglasio najboljom destinacijom za poslovni turizam u Europi, prema novoj ICCA-inoj ljestvici u 2019. godini postali smo vodeća kongresna zemlja u regiji. Veseli nas i činjenica da je naš glavni grad Zagreb ostvario rekordno 48. mjesto na ljestvici kongresnih gradova, skočivši za čak 20 mjesta u odnosu na prethodnu godinu – kazao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Od ostalih hrvatskih gradova, na ljestvici su se našli Split, Opatija i Dubrovnik. Split bilježi skok za 81 mjesto, pa tako s 15 održanih skupova dijeli 191. mjesto sa Sarajevom, dok se Dubrovnik s 33 održana skupa smjestio na 88. mjesto, a Opatija na 424. mjesto s pet skupova.

Na ljestvici kongresnih zemalja, Sjedinjene Američke Države su već više od dva desetljeća na prvome mjestu, Njemačka na drugome mjestu, a zatim slijede Francuska, Španjolska i Velika Britanija. Od gradova u 2019. godini vodeći je Pariz, a zatim slijede Lisabon i Berlin. Zanimljivo je napomenuti kako su u cijelom svijetu u prošloj godini održana ukupno 13.254 skupa asocijacija, od kojih je njih 53 posto održano u Europi.

Raste Srbija

Što se tiče susjednih zemalja, Slovenija je u ovogodišnjoj statistici zabilježila pad s 41. na 44. mjesto, dok se Srbija popela na ljestvici za tri mjesta i zauzela 50. poziciju s 58 održanih skupova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 11:25