StoryEditor
Hrvatskaprobudimo se

Hrvatska ulazi u kritičnu fazu: danas imamo već 23 novozaražena, čeka nas potpuna blokada života, a mnogi, čini se, toga nisu svjesni

Piše Antonio Juričić
20. ožujka 2020. - 17:45
Paun Paunović/Hanza Media

Broj zaraženih u Hrvatskoj u posljednja 24 sata porastao je za 23, što znači da sada imamo ukupno 128 osoba koje su pozitivne na koronavirus. Također, u odnosu na jučer dvije nove osobe su priključene na respirator, što znači da se ukupno troje pacijenata trenutno nalazi u teškom stanju.

Kao što je ministar Beroš već najavio, situacija se pogoršala, a građani i dalje ne shvaćaju koliko. S jedne strane imamo one koji iracionalno i bezobzirno kupuju, s druge one koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije, a s treće one koji se ponašaju kao da je sve normalno i kao da ne shvaćaju da iz dana u dan broj zaraženih sve više raste.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević danas je rekla da je samo na prostoru Zagreba 18 osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije došlo u ljekarnu. To su, dakle, informacije koje su ravnateljici poznate, a radi se o periodu od polovice dana. Stoga je logično zaključiti da oni nisu bili jedini koji su se odlučili na takav pothvat.

Ministar Beroš je, odgovarajući na pitanja građana, rekao da su mjere donesene uzimajući u obzir ono što je potrebno i razumno učiniti. I dok se jedni pitaju zašto ove mjere nisu donesene prije, drugi se ponašaju kao da one ni ne postoje, ne shvaćajući da su upravo oni ti zbog kojih će se mjere još više postrožiti.

- Što se više pridržavamo mjera, bit će manje potrebe za restrikcijama, rekao je danas ministar Božinović.

To nije bila prijetnja, već jednostavna uputa građanima da su oni ti koji uvelike određuju sljedeće poteze Nacionalnog stožera, bez obzira na nepredvidljivu situaciju s kojom smo suočeni.

Stožer ozbiljno razmišlja o ukidanju javnog prijevoza, dok će se sklapanja brakova i pogrebi smjeti održavati samo u krugu najuže obitelji. Već to su mjere koje će dodatno promijeniti svakodnevicu koja je ionako uvelike poljuljana Odlukom koja je jučer stupila na snagu. Ali to je ništa u odnosu na ono što nas potencijalno čeka - zabrana internih migracija.

Ministar Beroš danas je rekao da se o tome ozbiljno razmišlja, a to u suštini znači da se građani više neće moći slobodno kretati. Kada bi se takva odluka donijela, županije, gradovi i općine bi se zatvorile te bi se prekinule sve dnevne migracije. Naravno, hitne službe i Crveni križ bili bi izuzeti, dok bi transport robe također bio osiguran, ali to bi bio dodatni udar na svakodnevno funkcioniranje društva koji bi imao značajan psihološki utjecaj na sve građane.

Ignoriranjem preporuka o držanju dovoljne udaljenosti u odnosu na ostale osobe (barem jedan metar na otvorenom i barem dva metra u zatvorenom), druženjem u većim grupama i općenito ponašanjem kao da se ništa ne događa, štetimo i sebi i društvu, a u konačnici ništa ni ne postižemo. Jer, nastavimo li s neodgovornim ponašanjem, preporuke će se kad tad pretvoriti u službene mjere, a onda ćemo se pitati zašto nismo bili pametniji.

Situacija je teška i bit će još teža, no i njoj će doći kraj. Koliko brzo, uvelike ovisi o nama samima.

Slušajmo preporuke stručnjaka i pomozimo im da posljedice na društvo budu što manje te da što brže prebrodimo ovu krizu i vratimo se normalnim životima.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 01:46