StoryEditorOCM
HrvatskaObavezno poslušajte

Hrvatska liječnica snimila emotivnu poruku građanima: ‘Dragi prijatelji, javljam se s prve linije fronta, imam potrebu podijeliti ove informacije‘

Piše PSD
15. ožujka 2020. - 21:10

Hrvatska liječnica (podaci poznati redakciji) u nedjelju je snimila audio poruku upozorenja te je uputila na više svojih kontakata kako bi građane upozorila na opasnu fazu širenja koronavirusa koja prijeti Hrvatskoj ukoliko se svi ne budemo ponašali odgovorno i držali se ključnih mjera samozaštite te prevencije od širenja virusa.

Logično, poruka se ubrzano počela širiti dalje te je došla i do nas, a mi smo je odlučili podijeliti s javnosti smatrajući kako je iznimno važno građane upozoriti na osobnu odgovornost svakog od nas, bez nepotrebnog stvaranje panike i navale na bolnice, uz maksimalnu razinu svjesnosti o opasnosti širenja koronavirusa i načina kako zaštititi najugroženije članove društva.

Poruku liječnice prenosimo u cijelosti, a vrlo je važno i da preslušate audio snimku u kojoj možete čuti kako 'improvizirano'  zvuči tahipneja, teško disanje koje se javlja kao jedan od ozbiljnijih simptoma koronavirusa, a koji se često javlja tek sedmog do osmog dana od početnih simptoma, a koji je prema riječima spomenute liječnice alarm da se ipak javite u bolnicu.

Kako napominje ova liječnica, od iznimne je važnosti da građani od straha i panike ne nahrupe u bolnice u velikom broju, ukoliko za to zaista nema potrebe, jer ni ljudstvo ni sredstva hrvatskog zdravstvenog sustava (kao ni bilo kojeg drugog na svijetu) nisu neograničeni. 

'Dragi prijatelji, zbog aktualne nesretne pandemije koronavirusa i svog liječničkog poziva, osjetila sam potrebu da s vama podijelim informacije koje imam, a koje sam za vas i za sebe probrala iz različitih izvora, s prve linije fronta. Pa vi to za sebe uzmite na način kako vama odgovara.

Situacija je ozbiljna i u ovom trenutku je nebitno je li nam je složila priroda ili je odgovor u teorijama zavjere. Ono što je najvažnije je da postoji odgovornost za brzinu širenja ove bolesti u svakom od nas.

Moji fantastični, požtvovni i stručni kolege i prijatelji na Zaraznoj su već na koljenima i umorni, a tek se očekuje priljev novih ozbiljnijih slučajeva. Mi ostali liječnici smo dobili rješenje o mobilizaciji i očekujemo im se pridružiti u borbi protiv ove bolesti.

Neizbježno je širenje virsua, ali izuzetno je važno da se ona uspori higijenskim mjerama i samoizolacijom kako bi zdravstveni sustav zapravo imao priliku pružiti adekvatnu skrb u borbi za život onima kojima će to biti potrebno. Ni ljudstvo ni sredstva nisu neograničeni.


Najugroženiji su bolesni i stariji, ali važno je da znate da u ovom trenutku najugroženiji pacijent koji leži u bolnici je osoba mlađe srednje životne dobi i prethodno je bio zdrav.

Kako bi izbjegli njegov scenarij vi osobno, važno je da znate sljedeće: prvih sedam dana bolest može imati blage simptome, naprimjer temperaturu do 38 i pol i kašalj, i u tom periodu je bitno da mirujete, hidrirate se i koristite ono što vam inače pomaže kod težih viroza ili gripe - vitamin c, češnjak, med i od antipiretika paracetamol. I da zadržite poštovanje prema ovoj bolesti, da ne pomislite da bolest COVID-19 zapravo nije ništa i da je smijete ignorirati.

 

Jer ako dođe do pogoršanja, ono se događa tipično tek sedmi do osmi dan od početka bolesti, izuzetno je naglo, nastupa u roku od 24 do 48 sati i tada se javlja teško disanje, tahipneja i uz to je teško pričati. Tahipneja je kratak i ubrzan dah i zvuči ovako (...). To je trenutak u kojem se potrebno javiti u bolnicu, inače ne.

Visoka temperatura može trajati i dulje od sedam dana, ali ako je vaše opće stanje i disanje dobro, ne trebate se javljati u bolnicu nego i dalje mirovati kod kuće kako se sustav ne bi ugušio nepotrebnim gužvama i zauzimanjem mjesta onima kojima je to mjesto uistinu potrebno i u isto vrijeme se širila zaraza dalje.

Samo hrabro, ne panika, ali poštovanje prema prirodi, sebi i drugima - da. Sretno svima, s ljubavlju, Ana', poručuje građanima zabrinuta hrvatska liječnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 02:46