StoryEditorOCM
HrvatskaKONKURENTNA SIROVINA

Hrvatska krv je tražena roba u svijetu, a Imunološki je spao na ulogu preprodavača: prodajemo je jeftino pa uvozimo skupe lijekove od te iste krvi! U svemu je sporno više detalja...

Piše Zoran Šagolj
14. svibnja 2021. - 10:42
Otkako je Imunološki zavod 2013. prestao s preradom plazme i proizvodnjom lijekova iz nje, Hrvatska ne zna što bi s desecima tisuća litara zaliha krvi dobivene mahom besplatno, dobrovoljnim davanjem  Božidar Vukičević/Cropix

Ministarstvo zdravstva, prema podacima kojima raspolažemo, u rano proljeće ove godine dalo je suglasnost za izvoz desetaka tisuća litara krvne plazme iz Hrvatske u inozemstvo.

Dokument je potpisao ministar Vili Beroš, koji je zapravo učinio isto što i njegovi prethodnici na toj dužnosti, Dario Nakić i Milan Kujundžić. I ovoga puta cijeli je posao odrađen u tajnosti, daleko od očiju javnosti.

Beroš se, naime, pozvao na Zakon o krvi i krvnim pripravcima, koji u svom članku 24. načelno kaže da se krv i njezini pripravci ne mogu izvoziti iz RH, ali odmah predviđa i mogućnost da ministar može iznimno u "slučaju elementarne nepogode i drugih izvanrednih stanja, kao i slučajevima kada se radi o hitnoj, medicinski opravdanoj potrebi, odobriti izvoz".

Koliko je poznato, niti je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:16