StoryEditorOCM
HrvatskaPoražavajuće

Hrvatska je druga najsiromašnija država EU, od nas je gora samo Bugarska. Pet zemalja živi ‘ispod prosjeka‘, evo koje s države u vrhu kad je standard u pitanju

Piše PSD
22. lipnja 2021. - 21:23

Prema službenim podacima Eurostata, Hrvatska je druga najsiromašnija država u Europi.

Podaci o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini pokazuju da je Hrvatska na samome dnu - od nas je gora smo Bugarska. Koliko je situacija poražavajuća govori i činjenica da je standard u Hrvatskoj 56 posto slabiji nego u Njemačkoj.

AIC (actual individual consumption) mjeri vrijednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svotu novca, odnosno mjera stabilnosti nekog kućanstva.

Eurostat je podatke prikazao na karti prema kojoj je na prvi pogled jasno u kojim je zemljama standard najviši (obojene plavo). 

Devet zemalja članica po kriteriju materijalne dobrobiti kućanstava iznad prosjeka EU - najbogatiji je Luksemburg, koji je 31 posto iznad europskog prosjeka. Slijedi Njemačka s 23 posto. U grupi zemalja koje stvarnu individualnu potrošnju imaju od 5 do 20 posto iznad prosjeka EU su Austrija, Finska, Belgija, Nizozemska, Švedska i Francuska.

Pet zemalja je 25-33 posto ispod prosjeka, a to su Slovačka, Latvija, Mađarska, Hrvatska i Bugarska.

Španjolska, Češka, Portugal, Malta, Poljska i Slovenija u zaostatku su za europskim prosjekom 11-20 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 20:36