StoryEditorOCM
Hrvatskanevjesta kalifata

Hrvatica koja s djetetom živi u izbjegličkom kampu u Siriji promijenila ime jer se ne želi vratiti kući: 'Masira žene i čeka novu dewlu. Malo vremena provodi sa ženama s Balkana...'

19. studenog 2019. - 00:16

Proteklog tjedna objavljen je podatak da se u izbjegličkim i zarobljeničkim kampovima u Siriji trenutačno nalazi 260 državljana Bosne i Hercegovine, od čega sto muškaraca, ostatak čine žene i djeca.

Novinar 'Slobodne Dalmacije' prvi nakon punih pet godina ušao u trag Dori Bilić: mlada Imoćanka koja je pobjegla s džihadistima nalazi se u Siriji, u posljednjem ISIL-ovu uporištu!

S Dorom je i njezina petogodišnja kćerkica! Novinar 'Slobodne' koji je prvi ušao u trag mladoj Imoćanki u Siriji donosi nove detalje oko njenog misterioznog nestanka i života s džihadistima

Iznio ga je Dragan Mektić, još aktualni državni ministar sigurnosti BiH.

- Naša zemlja dozvolit će povratak državljanima BiH koji su trenutačno smješteni u kampovima u Siriji. To je obveza vlasti BiH, a svi počinitelji kaznenih djela povezanih s terorizmom bit će predmet istraga i optužnica – izjavio je Mektić, uz napomenu da će se prihvatiti samo one osobe za koje se utvrdi da su državljani BiH.

- Žene će se tretirati u skladu s međunarodnim pravom, ali će i sve one koje su bile pripadnice ISIL-a, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred pravosuđem BiH i u skladu sa zakonima – još je dodao.

Sam Mektićev podatak o 260 osoba koje bi se trebale vratiti u prvo hrvatsko istočno susjedstvo je uskoro demantirao Dnevni avaz, poznat po svojim dobrim vezama u obavještajnim strukturama, a čiji je i sam vlasnik Fahrudin Radončić nekada bio ministar sigurnosti.

Oni, naime, tvrde da institucije u BiH uopće nemaju točne podatke koliko je njihovih državljana zarobljeno u Siriji, a ratovali su za tzv. Islamsku državu.

Za samog Mektića kažu da nije precizirao na osnovi čega iznosi informaciju o 260 ljudi, a pogotovo da nije u pravu kada tvrdi da ih je BiH spremna primiti.

Isti list podsjeća na to da su u razmaku od nekoliko dana iz Predsjedništva BiH izišle dvije posve oprečne brojke: po jednoj je u pitanju 350 državljana, a u drugoj se navodi njih tri i pol puta manje, odnosno - sto.

- I stručnjaci iz oblasti terorizma pozivaju se na različite podatke i barataju cifrom o manje od 300 državljana. Tako je već godinama. No, kada su u pitanju žene i djeca, njihov broj je također veći od 150. Samo u Siriji, prema podacima sigurnosnih agencija, nalazi se više od 50 djece – navodi se u Avazu.

Hrvatskoj bi u ovom kontekstu bila vrlo interesantna sudbina obitelji pokojnog Senada Avdića Čađe. On se 2012. godine, nakon što su se upoznali u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, oženio hrvatskom državljankom Dorom Bilić. Nedugo potom zajedno su preko Sandžaka i Turske završili u Siriji, točnije u gradu Raki. Nakon njezina pada sele se u novu prijestolnicu ISIL-a, Al-Mayadin u istočnoj Siriji. Avdić je poginuo boreći se za kalifat u obližnjem Iraku, a iz braka s Dorom Bilić ostala je djevojčica, koja bi danas trebala biti u dobi između šest i sedam godina.

Nema podataka nalaze li se Dora i dijete na popisu 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar Mektić. Njih dvije još borave u kampu Al Hol, gdje dijele sudbinu još nekoliko desetaka tisuća žena, djece i bivših ratnika. Nakon što smo istu informaciju dobili u kolovozu, ona nam je potvrđena i ovih dana. Stigla nam je preko posrednika od jedne od žena porijeklom iz BiH, koja se također našla u vrlo sličnoj situacija kao Dora.

- Što se tiče sestre (tako se međusobno nazivaju stanovnice kampa, op.a.), ja ne znam točno što je njezin cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi nigdje ići odavde. Ona želi novu dewlu (državu, op.a.) i čeka je ovdje - glasila je poruka iz Al-Hola.

Bio je interesantan podatak da se Dora bavi poslom za koji se školovala dok je boravila u Londonu i pohađala Fizijatrijsku akademiju.

- Ona je fizioterapeut, pa tako je žene zovu za masažu. Inače, u zadnje vrijeme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promijenila je i ime jer se ne želi vraćati - preneseno nam je.

O njezinu statusu hrvatske vlasti, unatoč nizu naših upita, pa i zamolbi za diplomatsku pomoć koju je podnijela obitelj, proteklih mjeseci nisu se željele oglašavati. Formalno je vjerojatno još državljanka RH, jer ISIL nikada nije bio priznat, dok državljanstvo BiH teško da je mogla zatražiti iz ratnoga pakla Sirije.

Što se djeteta tiče, vjerojatno nema nijednu putovnicu, poput tisuća drugih rođenih u tzv. kalifatu. U takvim slučajevima, prema onome što je iznio Mektić, utvrđena je procedura koje će prethoditi deportaciji i morat će se točno utvrditi tko su biološki roditelji i imaju li djeca pravo na državljanstvo BiH.

U BiH je, inače, prva tura povratnika trebala stići početkom listopada. U njoj se nalazilo devet muškaraca i jedno trogodišnje dijete, ali je odgođena u posljednji tren zbog turske ofenzive na sjever Sirije. Sada se ista priča ponovno aktualizirala, ali se čini da nitko od dužnosnika, bez obzira na to kojoj strani u BiH pripadali, ne bi imali ništa protiv nove odgode.

Samo neka dođu kući

- Moj je dojam da su se naše vlasti toliko uspetljale, da ne kažem uzlagale, da više i ne znaju što su prije govorile - kaže nam D.A. (puni podaci poznati redakciji), čija je sestra zajedno sa suprugom završila u Siriji.

Već godinama pokušava učiniti sve što je u njezinoj moći da bi je, zajedno s djecom, iščupala iz kampa Roj. Uvjeti boravka i života tamo su daleko podnošljiviji nego u Al-Holu.

- Ako ništa drugo, radi se o nekih 1200 ljudi, a ne 28 tisuća. Šatori u kojima žive nisu direktno na zemlji kao dolje u Holu. Prije nekoliko dana sestra mi je javila da su im Amerikanci donijeli zimsku odjeću i obuću za djecu – priča nam.

Ne gubi nadu, a održava je i pozitivan stav sestre dok telefonski razgovaraju.

- Pa valjda će ih prebaciti jednog dana?! Ne mogu ih vječno držati. Ovo traje već dvije godine, ali moja seka čvrsto vjeruje da će se vratiti kući. U normalan život i okruženje, što je najvažnije, operiran od ISIL-a. Vjerujte da mi je to najbitnije - kazala nam je D.A.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 21:34