StoryEditorOCM
HrvatskaKrediti u francima

Hrvati zadnjih desetak godina proživljavali agoniju, a suci se ne mogu složiti?! Čeka se odluka Vrhovnog suda...

7. veljače 2023. - 09:39

Slovenski Vrhovni sud odlučio je da je CHF ugovor s valutnom klauzulom ništetan u cijelosti. Ta vijest stigla je u ponedjeljak preko udruge “Franak” i hrvatskim građanima s kreditima u švicarskim francima, ali dok je time u Sloveniji otvorena mogućnost svim potrošačima s takvim kreditima da utvrde ništetnost takvih ugovora u cijelosti, u Hrvatskoj se još čeka odluka Vrhovnog suda.

Kako je lani bilo najavljeno, naš Vrhovni sud trebao je do kraja 2022. godine odlučiti o tome. Očekivao se odgovor na pitanje jesu li ništetni u cijelosti ugovori s valutnom klauzulom CHF, i to zbog ništetnosti glavnog predmeta – iznosa kredita u francima, te ništetnosti cijene kredita – promjenjive kamatne stope. Ali, evo, prošao je i siječanj 2023., ušli smo u veljaču, a još uvijek nema vijećanja o tom pitanju.

Prošlo je već mjesec i pol dana i od sjednice Građanskog odjela Vrhovnog suda RH, održane 20. prosinca 2022., na kojoj je trebalo odlučiti ima li 55.000 potrošača sa zakonskim konverzijama valute CHF u euro pravo na puno obeštećenje, ako konverzijom to nije ostvareno. Još nisu dobili jasan odgovor Vrhovnog suda, kako su očekivali u skladu s hrvatskim zakonima i pravom Europske unije.

Razmimoilaženja sudaca

Tako iz dana u dan hrvatski građani, od kojih je najveći broj njih proživljavao agoniju proteklih desetak godina, iščekuju odluku Vrhovnog suda RH i nadaju se napokon kraju svojih muka. Ali, nažalost, niti jedno pravno shvaćanje po tim otvorenim pravnim pitanjima još uvijek nije službeno objavljeno. O ništetnosti CHF ugovora nije se raspravljalo uopće, dok je tijekom rasprave o konvertiranim kreditima došlo do velikih nesuglasica i razmimoilaženja mišljenja sudaca Vrhovnog suda.

Podsjetimo, na sjednici Građanskog odjela VSRH razmatrana su tri pravna shvaćanja, koja su trebala, da bi bila usvojena, dobiti minimalno 12 glasova sudaca jer se odluke na sjednici Građanskog odjela donose većinom glasova svih sudaca. Od 22 suca Građanskog odjela VSRH, dvoje sudaca uopće nije sudjelovalo u raspravi zbog njihove odluke da se izuzmu iz odlučivanja. Ostalih je 20 sudaca uz vrlo disonantne tonove, a prema nekim izvorima kroz pravu svađu, o pravima potrošača glasalo vrlo neujednačeno i nezadovoljavajuće za sve potrošače koji i dalje nemaju potrebnu pravnu sigurnost na sudovima. Šest sudaca glasalo je protiv prava potrošača na punu restituciju, 10 ih je glasalo za prava potrošača, a 13 ih je glasalo za hibridno rješenje po kojemu bi potrošači imali pravo samo na zatezne kamate obračunane na preplaćene kamate i preplaćeni tečaj do dana konverzije.

Takva odluka izazvala je sveopću konsternaciju udruge “Franak”, oštećenih potrošača, odvjetnika, sudaca nižih sudova, a oglasila se čak i Hrvatska udruga banaka, kojoj bi takvo rješenje inače trebalo odgovarati.

Budući da do danas nije objavljeno službeno pravno shvaćanje, upućeniji smatraju kako je moguće da to hibridno rješenje nikada niti neće biti objavljeno. Aktivisti udruge “Franak” nadaju se da bi se možda mogla dogoditi nova sjednica, koja ne može biti organizirana preko noći. Naime, da bi se organizirala nova sjednica, potrebno je da se donesu neke nove odluke po revizijama pojedinih vijeća, pa ako opet budu različite, onda bi se mogla organizirati nova sjednica Građanskog odjela VSRH.

Naravno, to je, kažu, samo teorija jer nitko izvan Vrhovnog suda nema pojma što će se dalje događati, no svakako je takva teorija logična, jer ako je pravno shvaćanje koje je dobilo 13 glasova u skladu s hrvatskim pravom, i s pravom EU-a, onda nema nikakva razloga da ono mjesec i pol dana čeka na službenu objavu, dok upravo to čekanje može značiti da doneseno pravno shvaćanje nije moguće objaviti upravo zbog toga što ono pada na ispitu iz pravne održivosti.

Kolektivna presuda

U udruzi “Franak” naglašavaju i to da svi potrošači na koje se odnosi kolektivna presuda, kojih ima 125.000, a među njima je 55.000 potrošača s konverzijama, svoje tužbe moraju podnijeti najkasnije do 14. lipnja 2023., nakon čega će biti u zastari potraživanja. Do danas je tužbe podignulo ukupno 40.000 potrošača, od kojih 20.000 potrošača s konvertiranim kreditima.

To se, pojašnjavaju, ne bi trebalo odnositi na tužbe za ništetnost ugovora, no potrebno je naglasiti da su tužbe za preplaćene iznose tečaja CHF vrlo izvjesne i dobitne, dok su tužbe za ništetnost CHF ugovora unatoč trima pravomoćnim presudama i dalje nepotvrđene na Vrhovnom sudu. Zbog toga svaki potrošač na kojega se odnosi kolektivna presuda, bez obzira na to je li konvertirao ili nije konvertirao svoj kredit, mora tužiti najkasnije do 14. lipnja 2023. U međuvremenu, potrošači okupljeni u udruzi “Franak” očekuju konačna pravna shvaćanja VSRH o ništetnosti CHF ugovora u cijelosti te o pravu potrošača s konverzijama na puno obeštećenje u skladu s Direktivom 93/13 i presudama Suda EU C-118/17, C-260/18 i C-452/18, ali i u skladu sa susjedima u Sloveniji!

Pitali smo i Vrhovni sud RH kad bi odluke mogle biti donesene.

”Na predmetima se radi, očekujemo da će odluke biti donesene uskoro, te ćemo vas izvijestiti kad budu donesene”, kazao nam je glasnogovornik VSRH sudac Željko Pajalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 21:35