StoryEditor
HrvatskaCENZURA ILI...?

HRT još ne objašnjava zašto su maknuli snimku na kojoj muškarac dira predsjednicu, a tjelohraniteljica je oštro brani i miče mu ruku; Ured Kolinde Grabar-Kitarović promptno reagirao, evo što su nam rekli

Piše S. J. T.
22. studenog 2019. - 21:52

Kako smo već objavili, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u petak u Zadru. Prilikom pozdravljanja građanin ju je potapšao po ramenu, a njezinoj tjelohraniteljici se to nije nimalo svidjelo, smatrala je to neprimjerenim te očito sigurnosnim rizikom, pa je i reagirala.

I sve se to moglo lijepo vidjeli na snimci koja je osvanula na Facebook stranici javne televizije – "HRT vijesti". Stranicu prati nešto više od 97 tisuća followera.

No, snimka je naglo uklonjena. Pojedini mediji navode da je video ekspresno izbrisan jer baš i nije išao u prilog predsjednici.

No, mi smo bili brži pa smo napravili nekoliko screenshotova snimke prije nego je obrisana. 

Stoga smo poslali upit HTV-u danas oko 14 sati:

– Zbog čega je snimka uklonjena?

– Je li reagirao netko iz Ureda predsjednice pa je snimka maknuta?

– Hoćete li snimku vratiti?

Naznačili smo da nam treba žurni odgovor, međutim objašnjenje s HTV-a nije dolazilo. Zvali smo ih i na telefon, ali se nitko u Odjelu komunikacija nije javljao. Također su i kolege iz drugih redakcija tražili komentar HTV-a, međutim odgovora nema... 

I onda zaokret. HRT naknadno objavljuje novu snimku i prilog na kojem se vidi kako muškarac dobronamjerno tapše predsjednicu po ramenu, ali nije prikazan i dio gdje se vidi reakcija tjelohraniteljice. Sve je u tom novom prilogu izgledalo kao mili, neposredni kontakt...

Tjelohranitelj nije vješalica: Kolindini čuvari satima nosili tuđe sakoe i kapute, a da je netko napao predsjednicu, ne bi mogli adekvatno reagirati jer im ruke nisu bile slobodne!?

Inače predsjednica uvijek želi pokazati da je žena iz naroda, voli kontakt s ljudima, ljubi se i grli s obožavateljima, pa je razumljivo da joj u jeku predizborne kampanje nije u interesu da se vidi kako njezino osiguranje ne želi da je diraju, grle... 

Također, i u komentarima dobar dio građana se pita zašto bi tapšanje bio problem, pitaju se je li to želja predsjednice ili osiguranja. No, stručnjaci za zaštitu osoba nam kažu da je diskrecijska odluka tjelohranitelja da procjeni stupanj ugroze i reagira.

U potezu svoje kolegice ne vide ništa sporno, te kažu da tjelohranitelji nisu tu da paze na imidž predsjednice, nego na njezinu sigurnost. Što da je neki čovjek ugrozio predsjednicu, a tjelohraniteljica nije reagirala, pitaju se, uz napomenu kako bi onda mediji napali osiguranje da nije sposobno zaštititi šeficu države. 

"Posao kolegice je sigurnost štićene osobe. Vjerujem da je reagirala primjereno", zaključuje taj stručnjak za sigurnost. 

Također, i posao HTV-a kao javnog servisa je da prenese informaciju, a ne da briše snimke...

I dok čekamo na odgovor HTV-a zbog čega su izbrisali snimku, dobili smo promptni komentar iz Ureda predsjednice: 

"Ured Predsjednice nije reagirao niti zatražio uklanjanje snimke. Napominjemo da djelatnici sigurnosti odgovorno rade svoj posao te da sva pitanja vezana uz zaštitu štićenih osoba uputite na MUP čiji su to djelatnici", navela je Ivana Crnić u svom odgovoru.

Inače mlada i lijepa tjelohraniteljica se zove Ana Marević i rodom je iz Metkovića, a predsjednicu prati na skoro svim njezinim putovanjima, te je u nekoliko navrata plijenila i pažnju nacionalnih medija.

Ovo nije prvi 'dvojbeni' slučaj s osiguranjem predsjednice. Naime, prije nekoliko mjeseci smo pisali o tome da su zaštitari predsjednice za vrijeme blagdana sv. Duje u Splitu poslužili kao vješalica, a o tome možete pročitati OVDJE

#HTV#SNIMKA#KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ# HRT#OSIGURANJE PREDSJEDNICE# VIDEO

Izdvojeno

07. srpanj 2020 02:31