StoryEditorOCM
Hrvatskavojna flota od srpnja jača za skandinavske korvete

HRM u Finskoj kupio dva broda za 6 milijuna eura

Piše PSD.
23. ožujka 2008. - 21:14
Brodovi su građeni sredinom 80-ih, a njihovo naoružanje će povećati vatrenu moć HRM-a za 50 posto. Hrvatska flota će prvi put od neovisnosti moći nadzirati i jadransko podmorje

U sklopu “offset” programa nabave 126 oklopnih vozila “AMV Patria”, Finska će Hrvatskoj ratnoj mornarici isporučiti dvije korvete klase helsinki.

Iako je projekt još uvijek obavijen velom tajne, u Ministarstvu obrane neslužbeno doznajemo kako je nekoliko časnika HRM-a nedavno otputovalo u Finsku na obuku, a brodovi bi već sredinom srpnja bili na svom vezu u ratnoj luci Lora u Splitu. Korvete su građene sredinom 80-ih godina za Finsku ratnu mornaricu, te je za njih iz hrvatskog vojnog proračuna izdvojeno ukupno šest milijuna eura, što je simbolična cijena za dobro očuvane ratne strojeve koji će HRM-u itekako dobro služiti. Naprosto, finska ponuda je zalogaj koji se, s obzirom na kronični nedostatak plovila u HRM-u, nije mogao odbiti.

Riječ je o brodovima za neposrednu obranu obale i nadzor mora, oružane konfiguracije vrlo slične raketnoj topovnjači HRM-a “Kralj Petar Krešimir IV.”, koja će povećati vatrenu moć hrvatskih pomorskih snaga za čak 50 posto! Klasa helsinki raspolaže pramčanim topom bofors kalibra 57 milimetara, dva protuzrakoplovna topa sako 23 milimetra, te krmene platforme koje nose osam dalekometnih protubrodskih raketa RBS-15.

Dakle, oružani sustavi koje u HRM-u vrlo dobro poznaju. Ulaskom ovih korveta u flotni sastav HRM-a, Hrvatska prvi put od stjecanja neovisnosti pod kontrolu stavlja vlastito podmorje. Naime, osim navigacijskih i nadzornih radara, finski brodovi posjeduju snažne protupodmorničke sonare te dubinske bombe. Nabavom helsinkija hrvatske pomorske snage konačno će biti sposobne za otkrivanje i borbu s podmornicama.

Prijelazno rješenje

Pri tome valja istaknuti kako je Hrvatska odustala od vlastitih podmorničkih snaga na inzistiranje Italije i još jedne velike članice NATO saveza. Da ne bi bilo zabune, nabavom rabljenih korveta sa sjevera Europe, Hrvatska ne odustaje od najavljene gradnje brodova za HRM i Obalnu stražu.

Klasa helsinki će biti vrlo kvalitetno prijelazno rješenje dok se, s jedne strane, s domaćih navoza ne porinu nove fregate, a s druge strane, omogućit će se veća prisutnost HRM-a na jadranskoj pučini. Premda, u ovom slučaju, valja konstatirati kako su kapaciteti domaće vojne brodogradnje znatno smanjeni u odnosu na neka prijašnja vremena tako da je kupnja rabljenih plovila u ovom trenutku najracionalnije riješnje.

 

Tehničke karakteristike

45 metara iznosi dužina broda, a širina 8,8 metara 32 nautičke milje je brzina korvete, a pokreću ga tri MTU TB 92 dizelska stroja

 


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 13:58