StoryEditorOCM
Hrvatskaduje podrug

Hrabri Solinjanin spasio čovjeka iz gorućeg automobila, a još prije onesposobio pljačkaše banke - sve nagrade podijelio

Piše Marko Didić
18. listopada 2024. - 16:23

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti upriličila je u Opatiji na trodnevnom seminaru dodjelu svečanih nagrada za ovu godinu. Nagrada je dodijeljena u devet kategorija za razne projekte i ideje različitih subjekata. Uz dužno poštovanje svih ipak se ističe nagrada za Hrabri čin, u kojoj za razliku od nagrađenih projekata i ideja ljudi trebaju izložiti i svoj život da bi ušli u konkurenciju za nagradu.

Tu nagradu za ovu godinu je dobio naš momak rođen u Splitu, podrijetlom iz Solina, a koji je odrastao u Trogiru. Dakle bilo ga je po cijeloj Dalmaciji. To je 46-godišnji Duje Podrug koji sada radi u Sektoru kriminalističke policije PU zagrebačke. Nagrađen je budući da dok je bio izvan službe, nesebično je pomogao unesrećenom koji se osobnim automobilom u zagrebačkoj Ilici zaletio u izlog dućana i ostao zarobljen u automobilu. Duje je ušao u ruševni dućan, probio se kroz gusti dim i aparatom gasio požar nastao uletom automobila. Kršni Dalmatinac je krenuo oslobađati unesrećenog vozača zakrčenog automobila. Nakon što se ispostavilo da vozač ne smije biti mican, ostao je u tom dimu s vozačem hrabreći ga do dolaska vatrogasaca, koji su ga izvukli iz automobila i predali liječnicima Hitne pomoću. Čovjek je preživio. Nagradu je osobno primio Duje Podrug. Uz statuu mu je uručena i novčana nagrada u iznosu od 500 eura.

Stvar karaktera

Podrug očigledno ima kontinuitet i njegova hrabrost nije stvar nadahnutog trenutka nego njegove osobnosti i karaktera. On je jednostavno hrabar čovjek i ne gleda baš previše na sebe i na posljedice.

Duje je i 2019. godine na Dan policije u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" pred gotovo četiri tisuće okupljenih, primio pohvalu za svoj rad,

Samo nekoliko tjedana ranije Duje se te godine zatekao u poslovnici banke, na svom operativnom području u Črnomercu, te nazočio pokušaju pljačke banke. Dvojica naoružanih pljačkaša svladala su i razoružala zaštitara, bacivši ga na tlo, a Duje se odlučio umiješati te se i fizički obračunao s razbojnicima.

– Bio sam u banci, na terenu koji sam pokrivao. Vidio sam kako dvojica razbojnika ulaze i pokušavaju razoružati zaštitara. Bili su naoružani. U banci je zajedno sa zaposlenicima bilo najmanje dvadeset ljudi. Shvatio sam da se radi o vrlo rizičnoj situaciji te sam se odlučio uključiti.

– Bio sam svjestan da je riječ o situaciji u kojoj treba biti vrlo oprezan, jer nisam htio da se nešto dogodi zaštitaru ili civilima u banci. Morao sam reagirati oprezno ali instinktivno – rekao je tada Jutarnjem listu.

Duje je skočio na jednog od razbojnika, ispalio hitac u zrak kada su pokušali pobjeći, a naposljetku se i pohrvao s pljačkašima te jednog zaustavio do dolaska kolega.

Zbog toga je, odlukom ministra, nagrađen s čak 18.000 kuna zbog iskazane požrtvovnosti i hrabrosti u radu, no Duje je simpatije hrvatske javnosti stekao odlučivši da nagradu neće zadržati za sebe, iako bi mu novac dobro došao, već će je razdijeliti različitim humanitarnim udruženjima.

Odvozio ih u sigurne kuće

Najveći dio novca Duje je dao udrugama koje pomažu ženama žrtvama obiteljskog nasilja jer je i sam, u petnaest godina tadašnje policijske karijere, često nazočio turobnim situacijama kada bi žrtve odvozio u sigurne kuće. Jedan dio nagrade uplatio je za obnovu znamenitog vukovarskog vodotornja, dok je dio sredstava otišao i zagrebačkoj župi sv. Ante Padovanskog kojoj pripada, za potrebe pučke kuhinje.

Treba li ljepše nagrade za dvadesetogodišnju uzornu policijsku karijeru našem Duji od ove?

A Duje je, osim već spomenutih nagrada, 2020. godine dobio nagradu Grada Trogira, medalju Grada Zagreba 2021. te u Uredu predsjednika Republike 2023. Spomenicu domovinske zahvalnosti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 16:23