StoryEditor
Hrvatskaprekinimo šutnju!

Hrabra zastupnica koja je emotivnim istupom u Saboru pokrenula lavinu: Napokon su svi priznali kakva je situacija i što žene sve doživljavaju po hrvatskim bolnicama!; Evo što je poručila na pitanje hoće li tužiti splitsko rodilište

Piše L.G.K.
15. listopada 2018. - 22:00

Nisam ja! - tako je reagirala zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić na naše pitanje kako komentira ovu lavinu koju je pokrenula svojim istupom u Saboru ispričavši pred kamerama o vlastitom bolnom iskustvu pri obavljanju kiretaže nakon spontanog pobačaja. Stotine žena u javnost šalju svoje priče, vrlo teška, bolna, ponižavajuća iskustva koja su doživljavale u trenucima kad su bile najosjetljivije i najranjivije.

Ministre, imamo problem

Nije ona pokrenula lavinu, kaže, "pokrenule su je druge žene":

- Mene su na istup u Saboru potakle druge žene sa svojim iskustvima o kojima je trebalo progovoriti, pa sam to i učinila. Sve ovo postigle smo zajedno, tako ja to gledam, kaže zastupnica Ninčević Lesandrić.

- Kad bi netko krenuo demantirati iskustva o kojima žene govore ovih dana, to bi bilo vrijeđanje. Napokon su svi priznali kakva je situacija i što žene sve doživljavaju po hrvatskim bolnicama; napokon je jasno da imamo problem, i sad taj problem treba rješavati.

Žene će rješavanje problema itekako pratiti, sigurna je Ivana Ninčević Lesandrić.

- Ovoga časa vjerojatno nema žene u Hrvatskoj na kojoj se zahvat radi bez anestezije. Zanima me baš gdje je danas ginekolog koji anesteziju ne bi dao, ima li takvog uopće! Može se reći da smo neko vrijeme mirni, mirni zbog bure koja se podigla, ali za to vrijeme moramo smisliti trajno rješenje.

Kujundžić o 400 svjedočanstava žena: Uvažavamo primjedbe i provjerit ćemo sve podatke u svakom slučaju. Ono što je najpotrebnije Hrvatskoj su djeca

Na pitanje ostaje li pri tome da će poduzeti određene korake protiv prof. dr. sc. Denija Karelovića, predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split - koji je rekao da Ivana Ninčević Lesandrić ne govori istinu te iznio detalje o njezinu slučaju - odnosno hoće li ga tužiti, naša sugovornica kaže kako joj se puno odvjetnika javlja u zadnjih nekoliko dana "i svi mi govore što bih i kako trebala učiniti".

Predstojnik splitske Klinike za ženske bolesti: Lesandrić ne govori istinu, nije joj rađena kiretaža. Znate kako je, kad netko očekuje bol, čim ga takneš skače do plafona

- Ja nisam ni pravnica ni doktorica - posavjetovat ću se sa strukom, pa ako savjet bude da ga tužim, tužit ću, a eventualnu odštetu dati u dobrotvorne svrhe. U svakom slučaju, još nisam odlučila što ću učiniti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 09:12