stdClass Object ( [id] => 160636 [title] => HOROR U BIBINJU "Imao sam 12 godina kada mi je don Nedjeljko otkopčao hlače..." [alias] => horor-u-bibinju-imao-sam-12-godina-kada-mi-je-don-nedjeljko-otkopcao-hlace [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Don Nedjeljko Ivanov
Zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić zabranio je umirovljenom svećeniku don Nedjeljku Ivanovu održavanje svete mise i ispovijedi, dok se ne utvrdi istinitost navoda prema kojima je don Nedjeljko tijekom 20 godina službovanja u Bibinju seksualno zlostavljao velik broj dječaka osnovnoškolske dobi, navodno više od stotinu.

U srijedu poslijepodne je iz Zadarske nadbiskupije, u priopćenju koje je potpisao predstojnik Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije don Šimun Šindija, potvrđeno da je nadbiskup Želimir Puljić 20. veljače izdao dekret kojim don Nedjeljku Ivanovu “zabranjuje ispovijedati i odlaziti na župe” dok proces traje.

Cijeli je postupak protiv svećenika Ivanova, kako doznajemo, preuzeo Vatikan, jer prelazi ingerenciju lokalne crkvene zajednice.

O seksualnom zlostavljanju nad dječacima, od svećenika koji je bio župnik u Bibinju punih 20 godina, prvi je progovorio Josip Lisica u HTV-ovoj emisiji “Osmi kat”, a potom su se javile i druge žrtve. Don Nedjeljko je inače u Bibinju bio omiljeni svećenik koji je lani od Općine dobio i Nagradu za životno djelo.

Duboko žaljenje

- Njihova svjedočanstva je zadarski nadbiskup Želimir Puljić dostavio Kongregaciji za nauk vjere, koja je nadležna za takve slučajeve. Stranke su upozorene na težinu i odgovornost njihova svjedočenja, a istinitost iskaza da potkrijepe zakletvom na Sveto pismo. O postupku pred spomenutom Kongregacijom upoznat je i svećenik Nedjeljko Ivanov - priopćeno je iz Zadarske nadbiskupije, gdje se dodaje da je u srijedu u sjemeništu “Zmajević” održan redoviti mjesečni susret svećenika Zadarske nadbiskupije, na kojem ih je nadbiskup Puljić informirao o tom slučaju.

- Msgr. Puljić oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije, u bilo kojoj skupini da se dogodio. Nadbiskup izražava duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, posebice za one slučajeve koje su počinili svećenici. U duhu posluha i vjernosti papi Benediktu XVI. i mjerodavnim tijelima u Rimu, nadbiskup podržava beskompromisno nastojanje da se rasvijetle takvi slučajevi, kako zbog žrtava nasilja, tako i zbog dobra i ugleda same Crkve. Konačno i zbog pravednoga pravorijeka prema onima koji su ih počinili. Jasno, uvijek s pravnom klauzulom da nitko nije kriv dok se ne dokaže - naveo je don Šindija.

Don Nedjeljko Ivanov, 72-godišnjak, danas živi u Svećeničkom domu “Zmajević” u centru grada, kraj zadarske katedrale, s još osam umirovljenih svećenika i dvije časne sestre. Ulaz u Dom nije moguć, broj telefona u sobi don Nedjeljka cijelu je srijedu bio nedostupan, a nije se javljao ni na mobitel.

Rodom iz Poljane na otoku Ugljanu, don Nedjeljko Ivanov je kao svećenik došao u Bibinje 1976. godine, gdje je ostao punih 20 godina.

Ni riječi za novine

Atmosfera u Bibinju u srijedu je bila napeta, jer su svi čuli za pokretanje istrage protiv don Nedjeljka. Na štekatima se živo raspravljalo je li istina da je seksualno zlostavljao dječake, no nitko nije htio reći ni riječi za novine.

- To je sramota što se sad o don Nedjeljku govori, to je najbolji svećenik koji je ikad bio u Bibinju, zašto nisu ranije pričali ako su imali što reći protiv njega? - govorila je nekolicina starijih ljudi na klupi na trgu, no jedan nas je povukao u stranu i rekao nam imena dvojice mladića koje je don Nedjeljko zlostavljao dok su bili djeca.

Međutim, prvi mladić kojega smo posjetili to je, pred svojim roditeljima, opovrgnuo, dok drugi nije bio kući. Bila je njegova majka, koja je rekla da joj se sin nikada nije potužio da ga je don Nedjeljko zlostavljao.

Istodobno, susreli smo čovjeka koji je kazao da se u Bibinju o tome godinama govori.

- Ako je to radio, neka i odgovara. Vjernik sam i smatram da Crkva treba biti beskompromisna u rješavanju takvih stvari. Ako je don Nedjeljko bio odličan za zajednicu, ne znači da nije imao svoju tamnu stranu - rekao je muškarac koji također nije htio da se navede njegovo ime niti da ga se fotografira.

Žrtva Josip Lisica bio je ministrant pa ga je don Nedjeljko pozivao na duhovni razgovor. Imao je tada 12 godina.

- Zaprepastio sam se jer je uvijek započinjao razgovor o seksu, zapravo je samo o tome želio razgovarati. Pitao me masturbiram li i kako... Govorio je kako žene nas muškarce navode na zlo i na blud, da nisu dobre. On je jako visok čovjek i imao je oko 140 kila, jednom se prilikom u razgovoru toliko uzbudio i htio je da se ja skinem i da vidi je li sve u redu s mojim spolnim organom.

Sveta ispovijed

- Prestrašio sam se, nisam znao što da radim. On je bio čovjek koji za mene zastupa Boga, nisam ni znao kako izgleda niti što znači seksualno se uzbuditi, a on je počeo brzo disati, njegov glas je počeo drhtati... Počeo je svojim rukama meni otkopčavati hlače. Morao sam se silom odgurnuti od njega. To je promijenilo moj život i moj pogled na Crkvu. A do tada mi je vjera bila najvažnija.

Zlostavljanje se obično odvijalo za vrijeme svete ispovijedi.

- Inače se ispovijedalo u kabinama za ispovijed, a svećenik je od nas tražio da budemo u sakristiji. Prilikom ispovijedi uvijek je imao svoju ruku preko mog spolnog organa, preko hlača, a drugom rukom bi me obgrlio. To je bilo vrlo neugodno. Rekao mi je da je to naša duhovna tajna i da ne moram o tome nikom pričati.
Kasnije je od svojih prijatelja, uglavnom vršnjaka, saznao da su i oni imali slična iskustva. Koliko daleko je išao kod njih, Josip ne zna.

- Bio sam dijete, pitao sam se je li to normalno, je li stvarno svijet takav... Nije mi bilo jasno.

Roditeljima nije ništa rekao jer je mislio je da mu neće vjerovati. Pokazalo se, mnogo godina kasnije, da je bio u pravu. Tada je, zbog želje za spoznajom Boga, otišao u samostan i htio postati svećenik, ali je ipak odustao i odselio se u Švicarsku, gdje danas živi sa suprugom i sinom.

lada kalmeta

Nagrada za životno djelo

Don Nedjeljko Ivanov je lani u travnju dobio Nagradu Općine Bibinje za životno djelo. Tijekom 20 godina pokrenuo je obnovu svih važnijih sakralnih objekata te gradnju mjesne crkve Velike Gospe, omogućio dolazak časnih sestara i preporodio duhovni život u Bibinju. Nagrada za životno djelo posebno ga je obradovala jer i nakon odlaska iz mjesta, kako je sam kazao, ne prođe ni jedan dan da se ne pomoli za mještane. Tamo je krstio oko tisuću djece, svako četvrto dijete u Bibinju.
   - Iako više ne živim u Bibinju, pratim što se tamo događa. Ustanem u 5 i pol sati i svako se jutro molim Bogu, blagoslovim moje Bibinje - kazao je tada don Nedjeljko.

Sikirić: To nije moguće

Bibinjac Eugen Sikirić, otac petero djece, oštro je osudio napade na don Nedjeljka, rekavši da njegovo mišljenje sigurno dijeli 90 posto Bibinjaca.

   - To je nemoguće, da je don Nedjeljko to radio. Bili smo jako dobri prijatelji. Cijelo Bibinje mu je zahvalno za razvoj i procvat vjere i vjerskog života, toliko je toga za mjesto učinio. Ni ja ne bih bio vjernik koliki jesam da nije bilo don Nedjeljka. Čak sam mislio da je trebao i više raditi sa djecom. Ja sam ostao jako vezan uz Crkvu, a i brat mi je svećenik - rekao je Eugen Sikirić, inače jedan od svega sedmorice servisera crkvenih zvona u Hrvatskoj.

   - Da se to događalo, zašto bi se progovorilo nakon 20 godina? To nema smisla. Josip Lisica, koji je to iznio u emisiji “Osmi kat”, prešao je na neku drugu vjeru i sada mu smeta Katolička crkva - kazao je Eugen Sikirić.

Nenad Bugarija: Zlostavljao je barem 5 do 6 dječaka godišnje

Bibinjac Nenad Bugarija, 39-godišnji liječnik koji živi u Pittsburghu, zatražio je nedavno susret sa zadarskim nadbiskupom msgr. Puljićem, za vrijeme Puljićeva boravka u Americi. Bugarija je, kad je bio dječak, u Bibinju proživio ista iskustva kao i Josip Lisica, s kojim se i poznavao, i htio je to prenijeti nadbiskupu.

   - Nadbiskup je bio zatečen i žalostan. Rekao je da takve stvari neće tolerirati i da to treba hitno riješiti. Kazao je i da je to strašnije od ratnog zločina - naveo je Bugarija. Dodao je da je seksualno zlostavljanje trajalo godinama i kako je takvu torturu od don Nedjeljka Ivanova tijekom 20 godina prošlo najmanje stotinjak dječaka. Zlostavljao je barem 5 do 6 dječaka godišnje, posebno u kasnijim godinama svećenstva. U razgovorima sam saznao da je kasnije i po dvojicu dječaka pozivao k sebi i ulazili bi k njemu u sobu naizmjence, izjavio je Bugarija.

Vezani uz vjeru i Crkvu

Mještani Bibinja uvijek su bili vrlo vezani uz vjeru i Crkvu, čime se donekle objašnjava i fenomen po kojemu dva grada u Zadarskoj županiji (Pag i Nin) zajedno imaju manje stanovnika nego mjesto Bibinje koje još nema ni srednju školu. Prirodni prirast u ovoj općini veći je nego u bilo kojoj od 28 općina na području Zadarske županije, a prirodni prirast “ruši” i hrvatske rekorde: u 2010. godini u mjestu je rođeno 66 djece, a umrlih je bilo 27.

   Prosječna obitelj u Bibinju ima četvero ili petero djece, a ima i obitelji s jedanaestero djece.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uMIROVLJENI SVEĆENIK POD ISTRAGOM ZBOG OPTUŽBI DA JE U 20 GODina SLUŽBOVANJA SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO VIŠE OD STOTINU DJEČAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-03-15 17:24:17 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-03-16 09:55:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-03-15 21:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 18191 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/03/15/Novosti/don00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14817496 Threads: 1 Questions: 3133556498 Slow queries: 6978144 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234638200 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/horor-u-bibinju-imao-sam-12-godina-kada-mi-je-don-nedjeljko-otkopcao-hlace-160636 [printLink] => /vijesti/hrvatska/horor-u-bibinju-imao-sam-12-godina-kada-mi-je-don-nedjeljko-otkopcao-hlace-160636?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 190186 [name] => nedjeljkoivanov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nedjeljkoivanov [link] => /tag/nedjeljkoivanov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 190186 [name] => nedjeljkoivanov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nedjeljkoivanov [link] => /tag/nedjeljkoivanov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 190184 [name] => donnedjeljkoivanov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donnedjeljkoivanov [link] => /tag/donnedjeljkoivanov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uMIROVLJENI SVEĆENIK POD ISTRAGOM ZBOG OPTUŽBI DA JE U 20 GODina SLUŽBOVANJA SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO VIŠE OD STOTINU DJEČAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => HOROR U BIBINJU "Imao sam 12 godina kada mi je don Nedjeljko otkopčao hlače..." [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-21-09-12-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/15/Novosti/don00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/15/Novosti/don00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Don Nedjeljko Ivanov
Zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić zabranio je umirovljenom svećeniku don Nedjeljku Ivanovu održavanje svete mise i ispovijedi, dok se ne utvrdi istinitost navoda prema kojima je don Nedjeljko tijekom 20 godina službovanja u Bibinju seksualno zlostavljao velik broj dječaka osnovnoškolske dobi, navodno više od stotinu.

U srijedu poslijepodne je iz Zadarske nadbiskupije, u priopćenju koje je potpisao predstojnik Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije don Šimun Šindija, potvrđeno da je nadbiskup Želimir Puljić 20. veljače izdao dekret kojim don Nedjeljku Ivanovu “zabranjuje ispovijedati i odlaziti na župe” dok proces traje.

Cijeli je postupak protiv svećenika Ivanova, kako doznajemo, preuzeo Vatikan, jer prelazi ingerenciju lokalne crkvene zajednice.

O seksualnom zlostavljanju nad dječacima, od svećenika koji je bio župnik u Bibinju punih 20 godina, prvi je progovorio Josip Lisica u HTV-ovoj emisiji “Osmi kat”, a potom su se javile i druge žrtve. Don Nedjeljko je inače u Bibinju bio omiljeni svećenik koji je lani od Općine dobio i Nagradu za životno djelo.

Duboko žaljenje

- Njihova svjedočanstva je zadarski nadbiskup Želimir Puljić dostavio Kongregaciji za nauk vjere, koja je nadležna za takve slučajeve. Stranke su upozorene na težinu i odgovornost njihova svjedočenja, a istinitost iskaza da potkrijepe zakletvom na Sveto pismo. O postupku pred spomenutom Kongregacijom upoznat je i svećenik Nedjeljko Ivanov - priopćeno je iz Zadarske nadbiskupije, gdje se dodaje da je u srijedu u sjemeništu “Zmajević” održan redoviti mjesečni susret svećenika Zadarske nadbiskupije, na kojem ih je nadbiskup Puljić informirao o tom slučaju.

- Msgr. Puljić oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije, u bilo kojoj skupini da se dogodio. Nadbiskup izražava duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, posebice za one slučajeve koje su počinili svećenici. U duhu posluha i vjernosti papi Benediktu XVI. i mjerodavnim tijelima u Rimu, nadbiskup podržava beskompromisno nastojanje da se rasvijetle takvi slučajevi, kako zbog žrtava nasilja, tako i zbog dobra i ugleda same Crkve. Konačno i zbog pravednoga pravorijeka prema onima koji su ih počinili. Jasno, uvijek s pravnom klauzulom da nitko nije kriv dok se ne dokaže - naveo je don Šindija.

Don Nedjeljko Ivanov, 72-godišnjak, danas živi u Svećeničkom domu “Zmajević” u centru grada, kraj zadarske katedrale, s još osam umirovljenih svećenika i dvije časne sestre. Ulaz u Dom nije moguć, broj telefona u sobi don Nedjeljka cijelu je srijedu bio nedostupan, a nije se javljao ni na mobitel.

Rodom iz Poljane na otoku Ugljanu, don Nedjeljko Ivanov je kao svećenik došao u Bibinje 1976. godine, gdje je ostao punih 20 godina.

Ni riječi za novine

Atmosfera u Bibinju u srijedu je bila napeta, jer su svi čuli za pokretanje istrage protiv don Nedjeljka. Na štekatima se živo raspravljalo je li istina da je seksualno zlostavljao dječake, no nitko nije htio reći ni riječi za novine.

- To je sramota što se sad o don Nedjeljku govori, to je najbolji svećenik koji je ikad bio u Bibinju, zašto nisu ranije pričali ako su imali što reći protiv njega? - govorila je nekolicina starijih ljudi na klupi na trgu, no jedan nas je povukao u stranu i rekao nam imena dvojice mladića koje je don Nedjeljko zlostavljao dok su bili djeca.

Međutim, prvi mladić kojega smo posjetili to je, pred svojim roditeljima, opovrgnuo, dok drugi nije bio kući. Bila je njegova majka, koja je rekla da joj se sin nikada nije potužio da ga je don Nedjeljko zlostavljao.

Istodobno, susreli smo čovjeka koji je kazao da se u Bibinju o tome godinama govori.

- Ako je to radio, neka i odgovara. Vjernik sam i smatram da Crkva treba biti beskompromisna u rješavanju takvih stvari. Ako je don Nedjeljko bio odličan za zajednicu, ne znači da nije imao svoju tamnu stranu - rekao je muškarac koji također nije htio da se navede njegovo ime niti da ga se fotografira.

Žrtva Josip Lisica bio je ministrant pa ga je don Nedjeljko pozivao na duhovni razgovor. Imao je tada 12 godina.

- Zaprepastio sam se jer je uvijek započinjao razgovor o seksu, zapravo je samo o tome želio razgovarati. Pitao me masturbiram li i kako... Govorio je kako žene nas muškarce navode na zlo i na blud, da nisu dobre. On je jako visok čovjek i imao je oko 140 kila, jednom se prilikom u razgovoru toliko uzbudio i htio je da se ja skinem i da vidi je li sve u redu s mojim spolnim organom.

Sveta ispovijed

- Prestrašio sam se, nisam znao što da radim. On je bio čovjek koji za mene zastupa Boga, nisam ni znao kako izgleda niti što znači seksualno se uzbuditi, a on je počeo brzo disati, njegov glas je počeo drhtati... Počeo je svojim rukama meni otkopčavati hlače. Morao sam se silom odgurnuti od njega. To je promijenilo moj život i moj pogled na Crkvu. A do tada mi je vjera bila najvažnija.

Zlostavljanje se obično odvijalo za vrijeme svete ispovijedi.

- Inače se ispovijedalo u kabinama za ispovijed, a svećenik je od nas tražio da budemo u sakristiji. Prilikom ispovijedi uvijek je imao svoju ruku preko mog spolnog organa, preko hlača, a drugom rukom bi me obgrlio. To je bilo vrlo neugodno. Rekao mi je da je to naša duhovna tajna i da ne moram o tome nikom pričati.
Kasnije je od svojih prijatelja, uglavnom vršnjaka, saznao da su i oni imali slična iskustva. Koliko daleko je išao kod njih, Josip ne zna.

- Bio sam dijete, pitao sam se je li to normalno, je li stvarno svijet takav... Nije mi bilo jasno.

Roditeljima nije ništa rekao jer je mislio je da mu neće vjerovati. Pokazalo se, mnogo godina kasnije, da je bio u pravu. Tada je, zbog želje za spoznajom Boga, otišao u samostan i htio postati svećenik, ali je ipak odustao i odselio se u Švicarsku, gdje danas živi sa suprugom i sinom.

lada kalmeta

Nagrada za životno djelo

Don Nedjeljko Ivanov je lani u travnju dobio Nagradu Općine Bibinje za životno djelo. Tijekom 20 godina pokrenuo je obnovu svih važnijih sakralnih objekata te gradnju mjesne crkve Velike Gospe, omogućio dolazak časnih sestara i preporodio duhovni život u Bibinju. Nagrada za životno djelo posebno ga je obradovala jer i nakon odlaska iz mjesta, kako je sam kazao, ne prođe ni jedan dan da se ne pomoli za mještane. Tamo je krstio oko tisuću djece, svako četvrto dijete u Bibinju.
   - Iako više ne živim u Bibinju, pratim što se tamo događa. Ustanem u 5 i pol sati i svako se jutro molim Bogu, blagoslovim moje Bibinje - kazao je tada don Nedjeljko.

Sikirić: To nije moguće

Bibinjac Eugen Sikirić, otac petero djece, oštro je osudio napade na don Nedjeljka, rekavši da njegovo mišljenje sigurno dijeli 90 posto Bibinjaca.

   - To je nemoguće, da je don Nedjeljko to radio. Bili smo jako dobri prijatelji. Cijelo Bibinje mu je zahvalno za razvoj i procvat vjere i vjerskog života, toliko je toga za mjesto učinio. Ni ja ne bih bio vjernik koliki jesam da nije bilo don Nedjeljka. Čak sam mislio da je trebao i više raditi sa djecom. Ja sam ostao jako vezan uz Crkvu, a i brat mi je svećenik - rekao je Eugen Sikirić, inače jedan od svega sedmorice servisera crkvenih zvona u Hrvatskoj.

   - Da se to događalo, zašto bi se progovorilo nakon 20 godina? To nema smisla. Josip Lisica, koji je to iznio u emisiji “Osmi kat”, prešao je na neku drugu vjeru i sada mu smeta Katolička crkva - kazao je Eugen Sikirić.

Nenad Bugarija: Zlostavljao je barem 5 do 6 dječaka godišnje

Bibinjac Nenad Bugarija, 39-godišnji liječnik koji živi u Pittsburghu, zatražio je nedavno susret sa zadarskim nadbiskupom msgr. Puljićem, za vrijeme Puljićeva boravka u Americi. Bugarija je, kad je bio dječak, u Bibinju proživio ista iskustva kao i Josip Lisica, s kojim se i poznavao, i htio je to prenijeti nadbiskupu.

   - Nadbiskup je bio zatečen i žalostan. Rekao je da takve stvari neće tolerirati i da to treba hitno riješiti. Kazao je i da je to strašnije od ratnog zločina - naveo je Bugarija. Dodao je da je seksualno zlostavljanje trajalo godinama i kako je takvu torturu od don Nedjeljka Ivanova tijekom 20 godina prošlo najmanje stotinjak dječaka. Zlostavljao je barem 5 do 6 dječaka godišnje, posebno u kasnijim godinama svećenstva. U razgovorima sam saznao da je kasnije i po dvojicu dječaka pozivao k sebi i ulazili bi k njemu u sobu naizmjence, izjavio je Bugarija.

Vezani uz vjeru i Crkvu

Mještani Bibinja uvijek su bili vrlo vezani uz vjeru i Crkvu, čime se donekle objašnjava i fenomen po kojemu dva grada u Zadarskoj županiji (Pag i Nin) zajedno imaju manje stanovnika nego mjesto Bibinje koje još nema ni srednju školu. Prirodni prirast u ovoj općini veći je nego u bilo kojoj od 28 općina na području Zadarske županije, a prirodni prirast “ruši” i hrvatske rekorde: u 2010. godini u mjestu je rođeno 66 djece, a umrlih je bilo 27.

   Prosječna obitelj u Bibinju ima četvero ili petero djece, a ima i obitelji s jedanaestero djece.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/horor-u-bibinju-imao-sam-12-godina-kada-mi-je-don-nedjeljko-otkopcao-hlace-160636 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3ff6b85de3e3504a41ba0ee27a5b700207ba3679 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=HOROR+U+BIBINJU+%26quot%3BImao+sam+12+godina+kada+mi+je+don+Nedjeljko+otkop%C4%8Dao+hla%C4%8De...%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhoror-u-bibinju-imao-sam-12-godina-kada-mi-je-don-nedjeljko-otkopcao-hlace-160636 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhoror-u-bibinju-imao-sam-12-godina-kada-mi-je-don-nedjeljko-otkopcao-hlace-160636 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uMIROVLJENI SVEĆENIK POD ISTRAGOM ZBOG OPTUŽBI DA JE U 20 GODina SLUŽBOVANJA SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO VIŠE OD STOTINU DJEČAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskauMIROVLJENI SVEĆENIK POD ISTRAGOM ZBOG OPTUŽBI DA JE U 20 GODina SLUŽBOVANJA SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO VIŠE OD STOTINU DJEČAKA

HOROR U BIBINJU "Imao sam 12 godina kada mi je don Nedjeljko otkopčao hlače..."

Piše PSD.
15. ožujka 2012. - 22:39
Don Nedjeljko Ivanov
Zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić zabranio je umirovljenom svećeniku don Nedjeljku Ivanovu održavanje svete mise i ispovijedi, dok se ne utvrdi istinitost navoda prema kojima je don Nedjeljko tijekom 20 godina službovanja u Bibinju seksualno zlostavljao velik broj dječaka osnovnoškolske dobi, navodno više od stotinu.

U srijedu poslijepodne je iz Zadarske nadbiskupije, u priopćenju koje je potpisao predstojnik Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije don Šimun Šindija, potvrđeno da je nadbiskup Želimir Puljić 20. veljače izdao dekret kojim don Nedjeljku Ivanovu “zabranjuje ispovijedati i odlaziti na župe” dok proces traje.

Cijeli je postupak protiv svećenika Ivanova, kako...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 23:09