StoryEditor
Hrvatskađačka MOBILIZACIJA

Hoće li učenicima uskoro oduzimati i zaključavati mobitele za vrijeme nastave? Školarci prijete prosvjedima jer se ni minute ne žele odvojiti od svojih uređaja

Piše R. N.
18. prosinca 2018. - 22:00
rgx time: 0.00021886825561523

Ponadala sam se da se mladost buni. No, oni prosvjeduju zbog mobitela. Ne zbog lošeg školstva, ne zbog gomile problema u društvu, ne zbog pravosuđa koje ne štiti njihove vršnjake, nego zbog - mobitela, napisala je poznata urednica i novinarka HRT-a Maja Sever na svom facebooku, osvrćući se na moguće zabrane mobitela u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. 

Evo što se događa i zašto djeca prosvjeduju objašnjava portal Srednja.hr.

- Početkom ove godine gotovo su svi svjetski pa i domaći mediji prenijeli vijest kako u Francuskoj na snagu stupa zabrana korištenja mobitela u školi, kako pod nastavom tako i na odmorima. Ograničavanje korištenja mobitela u školi nedavno je uvedeno i u sve osnovne i srednje škole kojima je osnivač Varaždinska županija. Mobiteli se ne smiju koristiti pod nastavom, a kako nam kažu učenici niti pod odmorima, dok ih pod ispitima moraju odložiti na posebno mjesto. Srednjoškolcima Varaždinske županije to se nije svidjelo pa zbog novih pravila učenici nekoliko škola prijete – prosvjedom! Prošloga je mjeseca Varaždinska županija osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač, dostavila uputu o korištenju mobitela u školama. Uputom je od ravnatelja zatraženo da se pravilnicima o kućnom redu regulira i korištenje mobitela te privatne informatičke opreme u školama - navodi Srednja.hr, kojoj su objasnili o kakvoj se zabrani radi: 

– Prema naputku poslanom školama, učenici smiju nositi mobitel u školu, ali on ne smije biti aktiviran tijekom nastave. Nije predviđeno aktiviranje mobitela bez nadzora razrednog, odnosno dežurnog nastavnika ili ravnatelja te se mobiteli ne bi smjeli koristiti osim u hitnim slučajevima. Tijekom pismenih provjera znanja, učenici bi bili obvezni odložiti mobitele u za to predviđenu kutiju, kažu nam iz ureda za odnose s javnošću Varaždinske županije.

Varaždinske učenike koji se neće pridržavati novih pravila očekuju sankcije. Najstroža je mjera privremeno oduzimanje mobitela ili privatne informatičke opreme, koja bi se učenicima vratila uz prisutnost roditelja ili skrbnika.

No, učenicima nekoliko varaždinskih škola nova pravila nisu baš dobro sjela. Štoviše, uputu Županije smatraju zabranom, a zbog nje najavljuju i – prosvjed!

– U srijedu se organizira Vijeće učenika svih srednjih škola Varaždinske županije u kojem će se donijeti odluka o pisanju žalbe županu. Ako se žalba ne prihvati, tada krećemo s potpuno legalnim prosvjedom zbog kojeg nijedan učenik neće snositi posljedice, poput neopravdanih sati. Želimo prosvjedovati protiv zabrane ikakvog korištenja mobilnih telefona. Odlučeno je da se kod ulaska u školu mobilni telefon mora ugasiti – ne utišati, već ugasiti do kraja. Smatramo da je korištenje mobitela neprikladno u svrhe koje nisu nastavne, ali isto tako smatramo da imamo pravo imati upaljene mobitele i zadržati ih kod sebe za vrijeme usmenih i pismenih provjera. Sve je stvar dogovora, ne shvaćamo zašto bismo trebali dati nekome naše privatno vlasništvo. Uz to, čak ni pod odmorom nam nije dozvoljeno koristiti mobilne telefone jer ih profesori mogu oduzeti te bi roditelji morali doći po njih, kazala nam je jedna učenica Gospodarske škole u Varaždinu.

Kako su nam potvrdili iz županije, županijski Savjet mladih u srijedu će sastati sa zamjenikom župana, Tomislavom Paljkom.
– Na tom sastanku će predstavnici učenika moći iznijeti svoje prijedloge i primjedbe, pri čemu će zajedno raspraviti o eventualnom korištenju mobitela tijekom velikog odmora, poručuju za kraj iz županijskog ureda za odnose s javnošću, navodi portal Srednja.hr.

#šKOLARCI#UčENICI#MOBITELI#MOZAIK

Izdvojeno