StoryEditor
Hrvatskamitomanija

Hoće li afera 'Mito' Plenkovića koštati većine u Saboru? Lucića mora izbaciti iz HDZ-a, a bez njegove ruke ne može vladati

Piše Marina Karlović-Sabolić
9. kolovoza 2017. - 14:48

Slavonski HDZ-ovac Franjo Lucić, koji se prije desetak dana "proslavio" pokušajem podmićivanja uglednog osječkog novinara Drage Hedla, u utorak je ostao bez zastupničkog imuniteta.

Na temelju zahtjeva DORH-a, na ovotjednoj sjednici saborskog Mandatno-imunitetnoga povjerenstva njemu je jednoglasnom odlukom svih članova – i vladajućeg HDZ-a i oporbenih zastupnika – skinut imunitet. Time je Državno odvjetništvo dobilo odriješene ruke za pokretanje istražnih radnji kojima bi trebalo utvrditi je li Lucić doista nudio mito Hedlu kako on ne bi objavio tekst u kojemu HDZ-ova zastupnika optužuje za niz nezakonitosti vezanih uz poslovanje njegovih tvrtki.

– Nemam ništa protiv skidanja imuniteta jer ova haranga koja se vodi protiv mene traje već 10 godina. Vrijeme je da Franjo Lucić dokaže svoju nezavisnost od ljudi koji ga žele optužiti – mirno je nakon odluke MIP-a konstatirao Lucić, ustrajavši u tvrdnji da njegov razgovor s Hedlom nije nikakav pokušaj davanja mita.

Apartmani

– Nisam nudio mito. Hedl nije nikakva službena osoba, on je fizička osoba, on nije pravna osoba. Pisao je vrlo negativno o mojoj tvrtki. Moje poslovanje u potpunosti je u skladu sa zakonom – kazao je Lucić.

No, snimka njegova razgovora s Hedlom nedvojbeno pokazuje da mu je Lucić nudio novac kako on ne bi objavio tekst o makinacijama njegovih tvrtki. Odmah nakon objavljivanja snimke Lucić je podnio ostavke na sve političke funkcije u HDZ-u: na mjesto šefa Županijskog odbora Požeško-slavonske županije, člana Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a. No, ne i na poziciju saborskog zastupnika. Ona mu za sada ostaje sve dok u vrhu HDZ-a ne vide kojim će se smjerom kretati istraga, i je li doista točno da je on od države dobio povlašten braniteljski kredit za razvoj tvrtke koji je utrošio u gradnju apartmana kod Vodica.

Lucić se, nema sumnje, s repovima sumnji u nezakonito poslovanje koje se požeškim krajem vuku više od deset godina ne uklapa u koncept novoga HDZ-a koji posljednjih godinu dana pokušava promovirati Andrej Plenković i nije isključeno da se između njega i Lucića dogodi razlaz.

No, u tom bi slučaju Plenković trebao nagovoriti Lucića da se sam povuče sa zastupničke funkcije kako bi u Sabor na njegovo mjesto doveo drugog zastupnika svoje stranke i na taj način sačuvao tanku većinu od 77 ruku koju u ovome trenutku ima u parlamentu.

Jer, u suprotnom bi se stvar mogla poprilično zakomplicirati. Ako, naime, Plenković poželi Lucića brzopotezno izbaciti iz HDZ-a, on će iz dišpeta zadržati svoj zastupnički status i time tanku Plenkovićevu većinu ozbiljno dovesti u pitanje.

Hedl: Istražiti i makinacije

– Cijela hrvatska javnost imala je prilike čuti na stranicama Telegrama što mi je Lucić nudio. On to sada negira. Što bi tek bilo da sam objavio, a da nisam snimio naš razgovor. Ovdje je jasno da je bila u pitanju ponuda novca kako bi me nagovorio da ne pišem ono što sam otkrio o njegovim poslovnim akrobacijama, koje je radio kao zastupnik i dužnosnik HDZ-a – kazao nam je Drago Hedl.

On tvrdi da u DORH-u nisu naivni i da sigurno ne bi tražili skidanje imuniteta da su procijenili da priča o podmićivanju nije točna.

– No, bit će tužno ako se sve svede samo na pokušaj podmićivanja, jer specijal o Luciću koji objavljujem u Telegramu razotkriva puno zanimljivih detalja o poslovanju njegovih tvrtki – zaključuje Hedl.

Što se sve nudilo

– Ako me možeš razumjeti, ako me ne možeš razumjeti, ako to tebi nešto znači, ako to košta ne znam koliko, ja ću tebi to platiti jedan prema tri. Nisu u pitanju novci. Ako te mogu tako kao čovjeka zamoliti, dobro, ako ne – prepuštam sve tebi u ruke, a ja ti stojim na raspolaganju – kazao je Lucić Hedlu u telefonskom razgovoru 26. srpnja u 11.44 sati, i u kojemu ga je Hedl upoznao sa svojim otkrićima o makinacijama koje su se događale u njegovim tvrtkama "Građapromet", "Tofrado" i "Tofrado bačvarija".

Nije za tanke živce

Svi Lucićevi grijesi:

– Dobio braniteljski kredit od 12 milijuna kuna po povlaštenoj kamati od 1,84 posto koju su subvencionirali Požeško-slavonska županija i Ministarstvo branitelja za nabavu strojeva, a novac je završio za izgradnju zgrada s apartmanima u naselju Srima u Vodicama.

– Bio je član Nadzornog odbora tvrtke "Građapromet" iako to nije smio biti kao saborski zastupnik.

– Poreznoj upravi koncem 2016. dugovao je 341.542 kune.

– Njegova tvrtka "Tofrado" bankama je dužna 41,5 milijuna kuna, Ministarstvu financija pet milijuna, a Hrvatskim šumama više od 15,6 milijuna kuna.

Uskok: Lucić pod istragom zbog podmićivanja novinara Hedla

Uskok je u srijedu izvijestio da je donio rješenje o provođenju istrage protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića zbog sumnje da je davao mito novinaru Dragi Hedlu.

U nalogu za istragu stoji da je Lucić, 26. srpnja u Požegi, "novinaru koji je prikupljao informacije o poslovnim i financijskim transakcijama njega kao zastupnika u Hrvatskom saboru i njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu isti štetio kao zastupniku u Hrvatskom saboru i kao poduzetniku".

"Okrivljenik je novinaru rekao da će mu za ne pisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše i da novac nije u pitanju, a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim trgovačkim društvima ne bi bile javno objavljene" objavio je Uskok na svojoj internetskoj stranici ne navodeći imena.

Istraga je pokrenuta nakon što je saborsko Mandatno-imunitetsko povjerenstvo (MIP) u utorak jednoglasno dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Lucića.

On je, pak, rekao da pozdravlja odluku MIP-a te naglasio da nije nudio mito novinaru Hedlu. Istaknuo je da želi dokazati svoju nevinost nakon "harange koja se već deset godina vodi protiv njega, njegove obitelji i tvrtke" u kojoj "svim nadzorima" nisu utvrđene nepravilnosti. Smatra da je riječ o političkom motivu njegovih protivnika na razini Požeško-slavonske županije koji žele oblatiti njegovo ime, prezime i obitelj.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 19:23