StoryEditorOCM
Hrvatskapresica u subotu

HND najavio prosvjed u povodu šest mjeseci od smrti Vladimira Matijanića: ‘Nitko još nije odgovarao‘

Piše hina
12. siječnja 2023. - 15:25

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najavilo je u četvrtak prosvjed koji će se održati u povodu šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića na kojem će zatražiti smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša jer je smatra da se vlast zataškava okolnosti novinarove smrti.

"I dalje ustrajemo na zahtjevima postavljenima sredinom rujna 2022. u peticiji koju je potpisalo gotovo 5 000 građana da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića, odnosno propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih", stoji u priopćenju HND-a.

Objasnio je da ni nakon šest mjeseci nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao na disciplinskim ili etičkim odborima.

HND dodaje i da je  zdravstvena inspekcija još u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić, ali da je posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva zaključilo početkom rujna da nije bilo većih nepravilnosti.

Povjerenstvo nije uzimalo izjave svjedoka ni ukupnu medicinsku dokumentaciju te nitko nije pozvan na odgovornost zbog nedostatka lijeka koji je preminulom novinaru mogao spasiti život, stoji u priopćenju.

Umjesto toga, dodaje se, Beroševo povjerenstvo sasvim pogrešno je zaključilo da je Matijanić bio "nemaran pacijent".

"HND će i dalje biti za petama vlastodršcima koji se ovako nehumano obračunavaju s mrtvim čovjekom čiju smrt nose na savjesti jer ovo što se dogodilo Matijaniću događa se svakodnevno ljudima koji traže liječničku pomoć od zapuštenog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj", rekao je. 

HND će detalje prosvjeda najaviti u subotu na konferenciji za novinare na kojoj će govoriti predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, potpredsjednik HND-a Goran Gazdek i glavna tajnica Melisa Skender.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 18:57