StoryEditorOCM
HrvatskaSKANDAL

Himna i blagoslov: maturalna večer podigla Knin na noge

Piše PSD.
24. svibnja 2015. - 10:21
Umjesto bezbrižnog slavlja jednog od naznačajnijih dana u životu, učenici završnih razreda Srednje škole “Lovre Monti” i Srednje strukovne škole “Kralj Zvonimir” u Kninu tri su dana prošlog tjedna bili na vjetrometini upitnosti svečane proslave mature koja je implicirana otvorenim verbalnim i inim sukobom članova Maturalnog odbora među kojima se stvorio prijepor treba li u službeni protokol slavlja kao i predhodnih 19 godina inzistirati na intoniranju državne himne i blagoslovu sudionika od strane katoličkog svećenika, pri čemu se otvorenje samog plesa pretvorilo u svojevrsnu borbenu maturalnu nalik na Smojinu ekranizaciju Borbene polnoćke iz “Veloga mista”.

Naime, nakon što je dio članova Maturalnog odbora predhodno popustio u svojim stavovima, te se složio s intoniranjem državne himne, isti su potom također nadglasani u njihovom prijedlogu da se ne obavi crkveni obred blagoslova svih nazočnih pri čemu je u trenucima kada se svećenik želio obratiti maturantima, na čudan način nestao mikrofon što svećenika nije omelo da posveti svečanost koju su troje tzv. oponenata njegova nastupa, za razliku od svih koji su u molitvi ustali - popratili ignorantski ostavši sjediti na svojim mjestima.

Slavljenici su potom otpočeli svečanost, te se u zabavi do ranih jutarnjih sati definitivno zaboravilo što je sve predhodilo skandalu koji je trajao tri dana i noći pri čemu se odvijao pravi rat suprostavljenih strana kako javno tako ponajviše preko društvenih mreža i portala.

Prvi su na nagovještaj neizvođenja državne himne i prekid 19-ogodišnje tradicije blagoslova maturanata objavom na Braniteljskom portalu reagirali pripadnici Udruge dragovoljaca i veterana Republike Hrvatske Podružnica Knin koji su u svome priopćenju između ostalog naglasili kako se perfidnom manipulacijom na lokalnoj razini želi na račun maturanata priskrbiti jeftini politički poeni.

Braniteljima su potom na svojim facebook stranicama promptno odgovorili
Mirko Antunović, ravnatelj Srednje škole “Lovre Monti”, inače predsjednik GO SDP-a Knin, koji je na svoj facebook postavio riječi državne himne, te njegov stranački dopredsjednik Zvonimir Brečić, ujedno profesor povijesti, i njegova supruga Nada Jakovčević, profesorica hrvatskog jezika, što je podiglo na noge predstavnike Crkve da se u dva navrata oglase na svom portalu Mir.hr.

Ipak, ono što je u košmaru nastalih prijepora ipak najznakovitije jest činjenica kako su se upravo maturanti bez obzira na nacionalnu pripadnost izdigli iznad skandala te svojim ponašanjem na pragu punoljetnosti ničim nisu dali poticaja daljnjim produbljivanjima, poglavito u trenucima isključivanja električne energije i nestanka mikrofona. Ostali su zajedno na nogama, dostojanstveni u himni i zajedničkoj kršćanskoj molitvi.

Željko HULJEV
Foto: ARHIV CROPIX

Prof. Nada Jakovčević na svome facebooku: “Neću politiku u svoju butigu!”

Zovem se Nada Jakovčević i svi učenici kojima sam predavala znaju da je to moj omiljeni citat u učionici. U trenutku kada se prestanem toga pridržavati – nemam što više raditi u školi. Nikada nisam s učenicima razgovarala o nazočnosti katoličkog svećenika na zabavi, niti sam vršila na njih ikakav pritisak vezan uz njihovo (ne)vjersko opredjeljenje. Prozivati učenike i pitati ih hoće li se moliti ili ne protuustavno je, nezakonito i nemoralno.

Da ste zaista bili toliko zabrinuti i željeli saznati istinu, došli biste do škole i pitali odgovorne osobe. Zato ću objaviti u cijelosti (osim imena drugih kolega jer sad govorim samo u svoje ime) Zahtjev koji sam uručila ravnateljima škola.

“Zahtjev za zaštitu učenika od diskriminacije

Poštovani,
na sastanku Maturalnog odbora održanom 5. svibnja 2015. većinskim glasovanjem nazočnih predstavnika učenika i razrednika, koji su glasovali kao predstavnici svojih razrednih odjela, a na inicijativu i inzistiranje predsjednika Maturalnog odbora (…),donesena je odluka kojom se katolički obred blagoslova hrane i molitve uvrštava u program Maturalne zabave.

Kao nastavnice i razrednice zahtijevamo da se ta odluka poništi jer je diskriminirajuća prema učenicima ostalih vjerskih zajednica i učenicima koji nisu pripadnici ni jedne vjerske zajednice. Nadalje, ova odluka nije u skladu s propisanim ciljevima odgoja donesenim u Zakonu o odgoju i obrazovanju osnovnih i srednjih škola RH. U članku 4., stavak 3. piše: “odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece i osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i tolerancije te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva”.

Podsjećamo da je škola javna, sekularna ustanova u kojoj su svi učenici jednaki (Ustav Republike Hrvatske, članak 41. glasi: “Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.”) Uvrštavanjem molitve u program zabave svih učenika škola privilegira se jedna vjerska zajednica te se tim postupkom jednu skupinu učenika čini jednakijima od drugih - što je nedopustivo.”

Kao što se može vidjeti iz navedenoga, nema ni jedne jedine riječi protiv svećenika i molitve. Tko se želi pomoliti sa svećenikom, može (zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske, članak 40.” Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.”), ali uvrštavati molitvu u službeni program je nedopustivo i protiv temelja ove zemlje, protiv Ustava Republike Hrvatske.

Zašto se samo ravnatelj M. Antunović očitovao na ovaj Zahtjev, a ravnatelj S. Djaković nije? Nameće se samo jedan mogući zaključak – Ustav Republike Hrvatske nije na snazi u Srednjoj strukovnoj školi kralja Zvonimira!
Također bih zamolila sve kolege i kolegice koji su protiv Ustava Republike Hrvatske neka se izjasne i to otvoreno kažu.

Reakcija Crkve s katoličkog portala Mir.hr

Lokalni SDP-ovci – protiv volje maturalnog Odbora, apsolutne većine učenika i njihovih roditelja – pokrenuli su diverzantsku akciju koja je za cilj imala sprječavanje svećenika da predvodi molitvu na početku maturalne večeri. Na čelo diverzije postavile su se dvije učiteljice, članica i simpatizerka SDP-a:

Olgica Vrdoljak i Nada Jakovčević. Spomenutom dvojcu potpora i ideološki vođa bio je Mirko Antunović, predsjednik lokalnog SDP-a i ujedno ravnatelj jedne od škola čiji su maturanti slavili. Zloupotrebom svojeg utjecaja, nastojali su izigrati Ustav RH i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi; o čemu smo već pisali.

Kada već nisu uspjeli u perfidnoj nakani da skinu molitvu s programa i apsolutnoj većini ukradu blagoslov, odlučili su se za akciju na samu večer maturalne zabave u petak, 15. svibnja. Situacija tragi-komično podsjeća na “Borbenu polnoćku” iz Našeg malog mista: dok se sav narod radovao Božiću i okupljao na misu, Brico Dubrovčanin, Postolar Fločun i Roko Prč –ljevičari i oportunisti – kovali su planove kako ugušiti religiju i zaustaviti svećenika ili, kako ga Brico naziva, “kučkina sina i razbojnika crnomantijaškog”.

Kninski Brico, Postolar i Roko Prč bili su ustrajni u svojoj nakani do samoga kraja. Nakon izvedbe Himne RH – čije su izbacivanje iz programa pokušali inicirati u tijeku samih priprema –lukavo su pokušali zaobići svećenika, mijenjajući program ad hoc i hineći kao da se ništa neubičajeno ne događa. Kada je on ipak odlučio postupiti prema usvojenom programu i pomoliti se, nije mu pružena mogućnost da to učini preko mikrofona. Kao i ono kad su sinjski komunisti u kolovozu 1965. kardinalu Šeperu uoči propovijedi isključili struju pred 50 tisuća vjernika.

Kako im i ta smicalica nije pošla za rukom, odlučili su se za očajnički potez – za vrijeme molitve ostali su sjediti. Pred punom salom učenika i učitelja koji su se držali dostojanstveno i pobožno molili, spomenuti trojac (i učiteljica Zvjezdana Pavlagić) odlučio je na krajnje nekulturan – i za kršćanstvo uvredljiv – način posvjedočiti vlastiti intelektualno-društveni doseg. Legitimo je prosvjedovati, no sve ima svoju mjeru i način.

Ovi prosvjetni djelatnici još su jednom dokazali da ne poštuju religiozne osjećaje apsolutne većine svojih učenika te se s pravom možemo upitati koliko su dorasli poslanju odgoja pojedinaca za zrelo društvo. Vlastito dostojanstvo nerazborito narušavaju nakaradnim političkim interesima. To prepoznaje i biračko tijelo Grada Knina, u kojem SDP ima neznatnu ulogu. Sitnim igrama i igricama dugoročno nanose štetu sebi i vlastitoj partiji, pa bi bilo logično na čelo mjesnih ogranaka postavljati mnogo razboritije i zrelije osobe. No, možda si SDP može dopustiti luksuz u Kninu.

Osuda dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republie Hrvatske - Podružnica Knina u svome priopćenju najoštrije osuđuje pokušaje da se iz protokola predstojeće svečane proslave mature učenika Srednje škole "Lovre Monti" i Srednje strukovne škole "Kralj Zvonimir" u Kninu, izbaci izvođenje državne himne "Lijepa naša domovino", kao i molitva blagoslova maturanata.

Udruga je na stajalištu kako se zaobilaženjem u protokolu izvođenja državne himne i molitve od strane dijela profesora zastupljenih u Maturalnom odboru tendenciozno vrši atak na nacionalni identitet,vjerske osjećaje i na tradiciju dosadašnjeg načina organizacije koja je u Kninu ista u kontinuitetu od 19 godina.

U svome obraćanju UDVDR RH poglavito ističe nadu kako će u novonastaloj situaciji tri dana uoči svečanog Maturalnog plesa prevladati razboritost i razum kod osoba zaduženih za organizaciju ili bi u protivnom učenici neopravdano postali taoci nečijih političkih i inih zabluda.

Također ne skrivaju svoju ogorčenost načinom kako su djeca na pragu svoje punoljetnosti perfidno poslužila nekome kao instrument u svrhu provedbe jeftine političke demagogije kojoj definitivno nije mjesto na Maturalnom plesu - stoji u priopćenju UDVDR RH,Podružnica KNIN koje je potpisao predsjednik Ivan Anić- Antić i tajnik Marinko Čavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2022 19:25