StoryEditor
Hrvatskačekaju poziv

HGSS spreman za dramatičnu akciju spašavanja u Poljskoj: dvojica speleologa prošlog tjedna zapeli u jami ispunjenoj vodom, još se ne zna kako ih izbaviti

Piše M. Ilić
21. kolovoza 2019. - 01:11

HGSS stavio se na raspolaganje za spašavanje dvoje speleologa koji su ostali zarobljeni u jami “Jaskini Wielkiej Śnieżnej” u poljskim Tatrama od petka prošlog tjedna na dubini od 500 metara.

Tijekom boravka u jami, dvoje od ukupno šestero speleologa, ostalo je zarobljeno vodom koja je ispunila kanal koji vodi prema izlazu. U akciju su se uključili brojni poljski spašavatelji koji traže način kako izvući kolege.

Kako javljaju tamošnji mediji, spašavatelji su došli do mogućnosti pristupa alternativnim putem, međutim zbog uskih prostora, potrebno je napraviti veliku akciju proširivanja kanala koja bi mogla potrajati danima.

Hrvatska gorska služba spašavanja, kao članica ECRA-e (European Cave rescue Assotiation) ponudila je pomoć poljskim kolegama u vidu specijaliziranih spašavateljskih modula, ekipa za proširivanje uskih kanala, ekipa za speleospašavanje i ekipa za speleoronioce.

Dvojica članova HGSS-a, od kojih je jedan predsjednik ECRA-e, aktivno komuniciraju sa dionicima akcije kako bi donijeli najbolju odluku u najkraćem mogućem roku. U tijeku su pripreme za napuštanje zemlje koje se provode u suradnji s MUP-om te se čeka potvrda poljske službe spašavanja kako bi ekipe mogle krenuti u Poljsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 12:51