StoryEditor
HrvatskaMonteri HEP ODS-a

Heroji Hrvatske elektroprivrede

Piše NATIVE
4. ožujka 2021. - 15:11
Marko Mušnjak

O mukotrpnom poslu montera HEP ODS-a velika većina hrvatskih građana zna vrlo malo, često ne imajući na umu da su upravo to ljudi koji svojim radom u teškim i opasnim uvjetima omogućuju redovnu opskrbu električnom energijom.

Slogan HEP „Više od struje“ poručuje da je HEP puno više od računa za potrošenu električnu energiju i da postoji čitav jedan nevidljiv, ali velik i složen sustav koji se nalazi “iza utičnice”, spreman da u trenutku aktiviranja električnog prekidača odgovori na svačije potrebe za svjetlom, toplinom, snagom i informacijom.

Toga smo najčešće svjesni samo kad nestane struje, kao što se to zbog prirodnih katastrofa, nažalost, često događalo u posljednjem desetljeću - od ledoloma u Gorskom kotaru i poplave u istočnoj Posavini preko velikih ljetnih požara te, posebno, nedavnih potresa u Zagrebu i Petrinji. Upravo je katastrofalan potres koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Petrinju i središnji dio Hrvatske na kušnju stavio misiju Hrvatske elektroprivrede, ali zahvaljujući monterima HEP ODS-a, ona nije dovedena u pitanje.

image
Josip Gregorec je s kolegama danonoćno otklanjao kvarove na trafostanicama Siscia i Petrinja.

Potres je uzrokovao brojne kvarove i štete na elektroenergetskoj mreži. Bez napajanja električnom energijom ostalo je više od 150 tisuća korisnika. Velikom požrtvovnošću radnika HEP-a, već istog dana tijekom poslijepodneva i večeri osigurano je napajanje većeg dijela područja stradalog u potresu. Nakon 24 sata od izbijanja potresa, napajanje još nije imalo oko 850 korisnika na području Sisačko-moslavačke županije, a 48 sati nakon potresa električna energija je osigurana svima osim za 100 kupaca na području Gline i Petrinje čiji su objekti prije potresa bili nenastanjeni ili su u ruševnom stanju.

Prednost u osiguranju opskrbe električnom energijom imali su ključni objekti i institucije poput bolnica, vatrogasnih ustanova, policije i drugih službi neophodnih za spašavanje ljudskih života. Nakon hitne ponovne uspostave opskrbe električnom energijom, radnici HEP-a nisu mirovali, već su kontinuirano, svakoga dana u smjenama i vikendom pristupili priključenju privremenih smještajnih objekata (kontejnera) na elektroenergetsku mrežu, kojih je do kraja veljače priključeno više od 1.800. Istovremeno, radnici HEP ODS-a su započeli dugotrajan i mukotrpan posao sanacije i popravka mreže, u kojoj je uništeno ili teško oštećeno 238 trafostanica, dok se šteta procjenjuje na oko 200 milijuna kuna.

Usprkos opasnom i često nepredvidivom poslu, monteri HEP ODS-a su pokazali profesionalnost, požrtvovnost i hrabrost, radeći u iznimno teškim uvjetima, što je prepoznala i inicijativa Ponos Hrvatske. Tako su se među herojima potresa našla i dvojica radnika Elektre Sisak, Josip Gregorec iz Službe za terenske aktivnosti, jedinica Sisak 2 i Ivan Cestarić iz Terenske jedinice Glina. Time su se pridružili svom kolegi Mati Jerkoviću, poslovođi u Terenskoj jedinici Pijavičino dubrovačkog Elektrojuga, koji je zaslužio priznanje Ponos Hrvatske zbog doprinosa u gašenju velikog požara 2015. godine na Pelješcu.

Čim se potres dogodio, Josip i Ivan su svladali strah za svoje obitelji i brigu zbog ozbiljnih oštećenja na vlastitim kućama i odlučili pomoći drugima. Hladne glave, hrabro i odlučno, iako je treslo gotovo svake minute, krenuli su sa svojim jedinicama u otklanjanje kvarova i uspostavu opskrbe električnom energijom.

- Sebe sam stavio u drugi plan i najvažnije mi je bilo omogućiti ljudima da ponovno imaju struju u svojim domovima - rekao je Josip Gregorec koji je zahvaljujući velikom monterskom iskustvu predvodio grupu kolega koji su svakodnevno, ne mareći za sate provedene na terenu, otklanjali kvarove na trafostanicama Siscia i Petrinja.

-Svi koji smo požrtvovno radili, pogotovo prvih dana, kada se radilo od jutra do mraka, zaslužili smo nagradu. U tim trenucima najvažnije je bilo ostati pribran - rekao je Ivan Cestarić, poslovođa terenske jedinice Glina, koji je s još nekoliko svojih kolega montera od prvog trenutka sudjelovao u otklanjanju kvarova te je jedan od najzaslužnijih što je u najkraćem roku ponovno uspostavljena opskrba električnom energijom u Glini.

image
Ivan Cestarić je jedan od najzaslužnijih što je Glina u najkraćem roku ponovno dobila opskrbu električnom energijom.

Sadržaj je nastao u suradnji HEP-a i Native studia Slobodne Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2021 10:41