StoryEditor

Hebrang odgovorio predsjedniku: Mesićevi komunisti pobili su mi obitelj koliko i fašisti

Piše PSD.
21. svibnja 2009. - 01:19

Na prozivke predsjednika Republike Stjepana Mesića, koji mu je zamjerio da je na Bleiburgu svojim izjavama relativizirao zločine u Jasenovcu i drugim nacističkim logorima u kojima je ubijeno i 36 članova njegove obitelji, reagirao je Andrija Hebrang optuživši Mesića da se služi lažima, a sve kako bi opravdao komunističke zločine.

 - Predsjednik se služi neistinama i interpretira moj govor na Bleiburgu gdje sam ja u više navrata osudio fašizam i nije se čuo ni jedan prosvjed i zvižduk na te moje tvrdnje. Mesić je vidio ustaški dernek iako je u to vrijeme bio na putu na drugom kontinentu, a 100.000 gledatelja HRT-a u izravnom prijenosu vidjelo je samo dostojanstven skup. Na moje osude fašizma nisu se čuli niti zvižduci onih desetak spodoba većinom maloljetničke dobi koje su navukle ustaške odore - poručio je Hebrang.

Demantirao je i navode da je rekao da su ljudi u Jasenovcu ubijani zbog drukčijeg mišljenja.

- Doslovno sam rekao da su ubijani ne samo zato što misle drukčije nego i zbog svoje nacije i vjere – pojasnio je Hebrang.

Što se pak tiče Mesićeve izjave kako je i Hebrangov otac Andrija bio u vodstvu te države koju mu sin sada vrijeđa, i to do 1948. godine, šef Kluba HDZ-a pozvao je Mesića da ne spominje njegova oca.

- Bilo bi bolje da o mojem i njegovu ocu, a radi zaštite njegova oca, razgovaramo u četiri oka – odbrusio je Hebrang te zamjerio Mesiću da prebrojava krvna zrnca njegovoj obitelji.

- Ponosan sam na one članove moje obitelji koji su židovskog podrijetla. Njih su doista pobili fašisti, no znatan dio moje obitelji pobili su Mesićevi komunisti čije krvnike on tako zdušno brani - zaključio je Hebrang.

A. Belak Krile

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 21:00