StoryEditor

HDZ u organizaciji HUP-a predstavio gospodarski program

Piše PSD.
15. studenog 2011. - 16:33

I do sada smo teško radili i postigli rezultate: prije krize stabilizirali javne financije, smanjili nezaposlenost, završili pregovore s EU, pripremili brojne infrastrukturne projekte, provodimo sveobuhvatnu borbu protiv korupcije.

Istaknuo je to Željko Tufekčić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i jedan od kreatora gospodarskog programa HDZ-a za razdoblje od 2011. do 2015. godine na prezentaciji upriličenoj u splitskom hotelu Park u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju.

Prije nešto više od mjesec dana dalmatinski HUP pozvao je političke stranke koje će sudjelovati na predstojećim parlamentarnim izborima da predstave svoje gospodarske programe.

Kako je kazao Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora dalmatinskog HUP-a  odazvali su se samo Kukuriku koalicija, te HDZ i HSLS. Kukuriku koalicija prva je predstavila svoje viđenje budućnosti hrvatskog gospodarstva, a nakon HDZ-a učinit će to uskoro i HSLS.

- Kriza nas je natjerala da brojne projekte usporimo, ali nismo stali već smo pripremali projekte za naredni mandat – kazao je Tufekčić, najavljujući poticaje za zapošljavanje i olakšice poduzetnicima.

Jedna od najznačajnijih novosti iz HDZ-ova izbornog programa je udvostručavanje praga za ulazak u sustav PDV-a sa 85 tisuća na 170 tisuća kuna, te plaćanje PDV-a za poduzetnike koji godišnje imaju promet manji od 2,5 milijuna kuna tek po naplaćenoj realizaciji. Sada se PDV plaća po fakturi, a država traži PDV bez obzira jesu li se poduzetnici uspjeli naplatiti.

Kako bi se potaklo otvaranje novih radnih mjesta HDZ, najavljuje za mlade radnike oslobađanje od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i polovice doprinosa za mirovinsko osiguranje u prvom stupu tijekom godine i pol. Poticanje zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih bit će kroz oslobađanje polovice doprinosa za mirovinsko osiguranje u prvom stupu u trajanju godine i pol.

Župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader najavio je poticanje gospodarstva kroz prostorne planove i subvencioniranje. Nastavit će i sa politikom otvaranja gospodarskih zona jer je HDZ-u interes da ljudi nastave živjeti i raditi u Imotskom, Vrlici, Komiži, u svim dijelovima županije.

Posebno mjesto u gospodarskom razvoju ima znanstveno-tehnologijski park; od 500 aktivnih znanstvenih projekata na splitskom Sveučilištu njih 150 ima perspektivu otvaranja novih radnih mjesta, a Županija je spremna subvencionirati ih i osloboditi poduzetnike lokalnih nameta.

- Ukinut ćemo turističke zone koje deset godina nisu u funkciji jer očevi čekaju da im djeca odrastu. Za potrebe onih koji okrupne površine za gradnju hotela, izmijenit ćemo prostorne planove. Imati naftu, a ne koristiti je, ne možemo sebi dopustiti - poručio je Sanader.

- U našem programu ključno je gospodarstvo – izjavio je i general Damir Krstičević, ističući da ne žele živjeti u povijesti.

Dodao je da žele socijalno odgovornu Hrvatsku, a nije lako pomagati svim skupinama ako gospodarstvo nije jako.

Lj. VUKO
foto: vojko bašić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 08:51