Hrvatskafrapantni rezultati

HDZ spašava samo koalicija s SDP-om! Ponove li se na parlamentarnim izborima omjeri s europskih, Plenković će se naći u velikom problemu...

Piše Marina Karlović-Sabolić
obracanje_plenkovic22-17071__1_

Odlučili smo se malo poigrati matematikom. I rezultate izbora za Europski parlament preslikati u zastupničke mandate u Hrvatskom saboru.

Rezultati su frapantni. Plenkovićev HDZ nakon izbora bi i dalje bio najjača hrvatska stranka, iako ne više tako uvjerljivo kao nekad. Ali ne bi imali s kim formirati Vladu. Odnosno osigurati u Saboru potrebnu parlamentarnu većinu od 76 ruku.

Da se, dakle, na parlamentarnim izborima ponove omjeri iz ove europske utakmice, HDZ bi u Republici Hrvatskoj, bez glasova iz inozemstva, mogao računati na 43 mandata. Čak 16 mandata manje nego 2016. Tada je dva dodatna mandata dobio u Bosni i Hercegovini.

SDP bi, pak, dobio 39 zastupnika. Jednog više nego u Milanovićevo vrijeme. Nakon njih slijedila bi lista Mislava Klakušića. On bi mogao dobiti čak 15 mandata i postati treća snaga u parlamentu. Suverenistima bi pripalo 13 zastupničkih mjesta. Živom zidu 7, a Amsterdamskoj koaliciji 6, uglavnom zbog odličnog rezultata IDS-a u Istri.

Marijana Petir nije uspjela preći izborni prag na Europskim izborima, ali bi na parlamentarnim mogla ciljati na čak pet saborskih mandata. Ispod praga bio je i Most, no u novoj utakmici u 10 izbornih jedinica realno bi mogli računati na tri zastupnička mjesta. Jednako kao i Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih.

Nestao, zanimljivo, ne bi ni HNS. Dobar rezultat Matije Posavca na sjeverozapadu zemlje HNS-u bi mogao osigurati čak 3 mandata. Što, za stranku koja je promijenila politički blok i nije katastrofa. Prag bi prešli i Reformisti Radimira Čačića, te platforma Možemo. Njima bi pripao po jedan zastupnik.

Milan Bandić, najveći skupljač „žetona“ u Saboru, ostao bi bez ijednog zastupnika.

HDZ, dakle, ne bi mogao u koaliciju sa Kolakušićem. Dijelom zbog činjenice da je bivši sudac već javno otklonio takvu mogućnost, a dijelom jer HDZ sa Kolakušićem ne bi bio ni blizu dovoljnog broja mandata. HDZ i Kolakušić imali bi tek 58 zastupnika. Čak 18 mandata manje od potrebnog. HNS, Čačić i Marijana Petir mogu biti potencijalni partneri u ovoj kombinaciji. No oni nose samo 9 dodatnih mandata.

Čak i kad bi Plenković htio ulaziti u pakt za radikalima na desnici, ni to mu ne bi osiguralo dovoljan broj ruku za većinu. HDZ, Suverenisti i Neovisni za Hrvatsku zajedno bi mogli računati na 59 mandata. Ponovno nedovoljno za većinu. Pogotovo ako bi se njoj trebali pridružiti i zastupnici nacionalnih manjina. Točnije SDSS Milorada Pupovca.

Ima, doduše, jedna opcija s kojom bi HDZ imao komotnu većinu. A to je velika koalicija sa SDP-om. Ove dvije stranke bi, po ovoj projekciji, u Saboru dominirale sa 82 ruke.

Pitanje je samo bi li njihova vodstva preživjela takav pakt.

Europski izbori, naravno, nisu parlamentarni. Ni po značaju ni po metodologiji. Na Europskim izborima bira se u jednoj, a na parlamentarnim u 10, odnosno 12 izbornih jedinica. I zato ove rezultate ne bi trebali uzeti zdravo za gotovo. Da Suverenisti Ruže Tomašić na parlamentarnim izborima osvoje jednak broj glasova kao što su dobili na ovim europskima, ne bi prešli izborni prag. Iako je u nedjelju dobila više glasova od Kolakušića. Rezultati sa europarlamentarnih izbora, međutim, mogu sondirati trendove kojim se kreće politička scena u ovome trenutku.

A oni, u ovome trenutku, ne idu u prilog HDZ-u.


OKVIR: BROJ MANDATA U HRVATSKOJ
HDZ: 43
SDP: 39
KOLAKUŠIĆ: 15
SUVERENISTI: 13
ŽIVI ZID: 7
AMSTERDAMSKA KOLAICIJA: 6
MARIJANA PETIR: 5
MOST: 3
HNS: 3
NEOVISNI ZA HRVATSKU: 3
REFORMISTI: 1
MOŽEMO: 1
MILAN BANDIĆ: 0
DIJASPORA: 3
MANJINE: 8
 

#HDZ#SDP#ANDREJ PLENKOVIć#PARLAMENTARNI IZBORI#IZBORI ZA EU PARLAMENT